Fed σε Κογκρέσο: Φταίνει πολλοί για την κατάρρευση της SVB
AP
AP

Fed σε Κογκρέσο: Φταίνει πολλοί για την κατάρρευση της SVB

Τα στελέχη της Silicon Valley Bank, οι επόπτες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και το ρυθμιστικό σύστημα απέτυχαν όλοι στην περίπτωση της τράπεζας που κατέρρευσε, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος της Fed για την εποπτεία των τραπεζών σε ακρόαση στο Κογκρέσο. 

«Νομίζω ότι κάθε φορά που έχουμε μια τραπεζική χρεοκοπία όπως αυτή, η διοίκηση της τράπεζας σαφώς απέτυχε, οι εποπτικές αρχές απέτυχαν και το ρυθμιστικό μας σύστημα απέτυχε], δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Fed για την εποπτεία Μάικλ Μπαρ στο Κογκρέσο κατά τη δεύτερη ημέρα ακροάσεων για την αποτυχία της SVB. «Οπότε τα εξετάζουμε όλα αυτά».

Οι χρεοκοπίες της SVB, και λίγες ημέρες αργότερα της Signature Bank, προκάλεσαν μια ευρύτερη απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών στον τραπεζικό τομέα, η οποία έπληξε τις μετοχές και ενίσχυσε τους φόβους για μια ολοκληρωμένη χρηματοπιστωτική κρίση. Οι νομοθέτες πίεσαν τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με το αν η Fed θα έπρεπε να είναι πιο επιθετική στην εποπτεία της στη δεύτερη ακρόαση του Κογκρέσου για την κατάρρευση των δύο δανειστών.

«Ολόκληρη η οικονομία μας έχει πληγεί. Έχει κλονιστεί από αυτό που συνέβη αυτό το μήνα. Το τραπεζικό μας ρυθμιστικό σύστημα έχει κάποιες πραγματικές αδυναμίες», δήλωσε ο Δημοκρατικός Μπραντ Σέρμαν από την Καλιφόρνια.

Ο Μπαρ δήλωσε στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι έλαβε για πρώτη φορά γνώση της πίεσης στη Silicon Valley Bank το απόγευμα της 9ης Μαρτίου, αλλά ότι η τράπεζα ανέφερε στις εποπτικές αρχές εκείνο το πρωί ότι οι καταθέσεις ήταν σταθερές. Ο Μάρτιν Γκρούενμπεργκ, επικεφαλής της Federal Deposit Insurance Corp. δήλωσε στους νομοθέτες ότι έλαβε επίσης γνώση της πίεσης της SVB εκείνο το βράδυ της Πέμπτης.

Η Fed βρισκόταν σε συζητήσεις με τη Silicon Valley Bank την ημέρα πριν από την κατάρρευσή της για τη μεταφορά ενεχυριασμένων εξασφαλίσεων στο παράθυρο προεξόφλησης, μια βασική διευκόλυνση που συνδέεται εδώ και καιρό με την παροχή δανείων έκτακτης ανάγκης στις τράπεζες, δήλωσε ο Μπαρ την Τετάρτη.

«(Το προσωπικό της Fed) συνεργαζόταν με τη Silicon Valley Bank ουσιαστικά όλο το απόγευμα και το βράδυ και το πρωί της επόμενης ημέρας για να δεσμεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εξασφαλίσεις ήταν ανθρωπίνως δυνατό στο παράθυρο προεξόφλησης (discount window) την Παρασκευή», δήλωσε ο Μπαρ.

Η συμφωνία για τη διάσωση του ελβετικού γίγαντα Credit Suisse την περασμένη εβδομάδα και η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της SVB στην First Citizens αυτή την εβδομάδα συνέβαλαν στην αποκατάσταση κάποιας ηρεμίας στις αγορές, αλλά οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για περισσότερα προβλήματα που παραμονεύουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο  Μπαρ  την Τρίτη επέκρινε την SVB για το γεγονός ότι παρέμεινε επί μήνες χωρίς επικεφαλής κινδύνου και για τον τρόπο με τον οποίο μοντελοποίησε τον κίνδυνο επιτοκίου, ο οποίος, όπως είπε, "δεν ήταν καθόλου ευθυγραμμισμένος με την πραγματικότητα".

Δήλωσε δε στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας ότι έλαβε για πρώτη φορά γνώση των ζητημάτων κινδύνου επιτοκίου στην SVB στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ οι εποπτικές αρχές της Fed είχαν θέσει τα ζητήματα απευθείας στην τράπεζα τους προηγούμενους μήνες.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί υποστήριξαν επίσης ότι ευθύνεται ένας νόμος του 2018 για την απορρύθμιση των τραπεζών. Ο νόμος αυτός, που υποστηρίχθηκε κυρίως από τους Ρεπουμπλικάνους αλλά και από ορισμένους μετριοπαθείς Δημοκρατικούς, χαλάρωσε την αυστηρότερη εποπτεία για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 100 και 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στις οποίες περιλαμβάνονταν η SVB και η Signature.

Ο Λευκός Οίκος ετοιμάζει σχέδια για νομοθεσία που θα επαναφέρει τους κανονισμούς αυτούς για τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες, ανέφερε την Τετάρτη η Washington Post, επικαλούμενη δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.