Επιστρέφουν από τα funds τα «θεραπευμένα» δάνεια - Οι ρυθμίσεις των servicers
Shutterstock
Shutterstock
Tράπεζες

Επιστρέφουν από τα funds τα «θεραπευμένα» δάνεια - Οι ρυθμίσεις των servicers

Επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα τα πρώτα στεγαστικά δάνεια που είχαν πουληθεί σε funds και έχουν πλέον ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται κανονικά. Τα δάνεια αυτά έχουν πρασινίσει καθώς εξυπηρετούνται κανονικά πλέον για χρονικό διάστημα άνω των 3 ετών. Το πρώτο portfolio δανείων που έχει θεραπευτεί αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ και θα συνοδεύεται από «κούρεμα» και νέα χρηματοδότηση.

Τα συνολικά δάνεια που εξυπηρετούνται και έχουν στην κατοχή τους οι servicers αγγίζουν τα 10,5 δισ. ευρώ σήμερα, κάτι που σημαίνει πως έπεται συνέχεια για την επιστροφή τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι τράπεζες στην ουσία δίνουν νέο δάνειο στον οφειλέτη που έχει χρέη προς το fund που αγόρασε το δάνειό του, όταν ήταν «κόκκινο». Αυτός ο δανεισμός πηγαίνει στην αποπληρωμή του ανεξόφλητου κεφαλαίου, ενώ δεν αποκλείεται η συμμετοχή του ίδιου του δανειολήπτη με ποσοστό έως 25%, εφόσον δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις. Έτσι λοιπόν το δάνειο μεταφέρεται στις τράπεζες. Οι servicers έχουν προχωρήσει σε κούρεμα της οφειλής στο τέλος όμως του δανείου, το οποίο με το νέο δάνειο από τις τράπεζες έρχεται μπροστά και διευκολύνει τον δανειολήπτη.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ένα στα τέσσερα «κόκκινα» δάνεια που κατέχουν funds έχουν ρυθμίσει οι servicers ως το τέλος του 2024. Οι servicers διαχειρίζονται δάνεια αυτής της κατηγορίας, που ξεπερνούν τα 71 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η συνολική αξία των ανοιγμάτων που διαχειρίζονται οι servicers για λογαριασμό των Αγοραστών Πιστώσεων (funds) έχει ανέλθει στα 71,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 2,3 δισ. ευρώ μέσα στη χρονιά, η οποία οφείλεται κυρίως στην ανάληψη τιτλοποιημένων νέων δανείων προς διαχείριση.

Τα υπό διαχείριση δάνεια είναι κατά κύριο λόγο Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ), με το 90% των υπό διαχείριση ανοιγμάτων για λογαριασμό των Αγοραστών Πιστώσεων να είναι χαμηλής ποιότητας.

Εντός αυτής της κατηγορίας των ΜΕΑ, η πλειονότητα (75,2%) αφορά καταγγελμένα ανοίγματα, ενώ το 19,4% είναι δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και το 5,4% χαρακτηρίζεται ως αβέβαιης είσπραξης (unlikely to pay).

Σε ό,τι αφορά την κατανομή του χαρτοφυλακίου, σημειώνεται ότι το 46,1% αφορά επιχειρηματική πίστη, το 32% στεγαστική πίστη και το 21,9% καταναλωτική πίστη.

Οι ρυθμίσεις

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι συνολικές ρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 αφορούν το 25% του συνολικού χαρτοφυλακίου υπό διαχείριση για λογαριασμό των Αγοραστών Πιστώσεων. Η ποιοτική διάρθρωση αυτών των ρυθμίσεων έχει ως εξής:

  • Το μεγαλύτερο μερίδιο (56,1%) των ρυθμισμένων ανοιγμάτων αφορά λύσεις οριστικής διευθέτησης. Αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί σημαντικά από το 48,2% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2023. Οι οριστικές διευθετήσεις περιλαμβάνουν κυρίως ρυθμίσεις υπό καθεστώς νομικής προστασίας (63%), πλειστηριασμούς (20%) και λύσεις διακανονισμού απαιτήσεων (15%).
  • Οι μακροπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης ακολουθούν με 38,1%, μειωμένες από το 42,6% του 2023. Συνηθισμένοι τύποι αυτών των ρυθμίσεων είναι η μερική διαγραφή οφειλής (45%), ο διαχωρισμός οφειλής (27%) και η παράταση διάρκειας (21%).
  • Οι βραχυπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης αποτελούν ένα μικρότερο ποσοστό, 5,8%, επίσης μειωμένο από το 9,2% του 2023. Το 45,6% αυτών των ρυθμίσεων αφορά κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Το υπόλοιπο των δανείων με οριστικές διευθετήσεις έφτασε τα 10 δισ. ευρώ το 2024 (από 9,3 δισ. ευρώ το 2023), ενώ των βραχυπρόθεσμων μειώθηκε στο 1 δισ. ευρώ (από 1,8 δισ. ευρώ το 2023) και των μακροπρόθεσμων στα 6,8 δισ. ευρώ (από 8,2 δισ. ευρώ το 2023).