Οι 9+1 μετοχές που οδηγούν την κούρσα
Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι 9+1 μετοχές που οδηγούν την κούρσα

Σε πείσμα της επιφυλακτικότητας που προκαλούν στη χρηματιστηριακή αγορά η γεωπολιτική ένταση, οι πολεμικές συρράξεις, η έντονη αναταραχή στο διεθνές εμπόριο και οι προβληματισμοί σχετικά με το αν οι αποτιμήσεις των μεγάλων διεθνών μετοχών (κυρίως στην πλευρά των ΗΠΑ) είναι υπερβολικές ή όχι, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών εξακολουθεί να κινείται έντονα ανοδικά.

Σίγουρα σε αυτό έχει παίξει ρόλο το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, το οποίο μετά το βύθισμα του Απριλίου εξαιτίας των δασμών Τραμπ έχει ξαναγίνει έντονα αλλά είναι απολύτως βέβαιο πως η κινητήρια δύναμη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι η καλή πορεία της οικονομίας της χώρας και οι πολύ καλές επιδόσεις ενός μεγάλου μέρους των εισηγμένων εταιρειών.

Αυτά τα δύο τελευταία στοιχεία μας κάνουν να πιστεύουμε πως η ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου μπορεί να συνεχιστεί και να το φέρει σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από τον Μάρτιο του 2010. 

Κινητήρια δύναμη σε αυτή την προσπάθεια αναμένεται να συνεχίσει να είναι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχει «κλέψει την παράσταση» μέχρι τώρα μέσα στο 2025.

Οι αποδόσεις των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών είναι πάρα πολύ ισχυρές αλλά η λογική μας λέει πως ο δρόμος είναι ανοιχτός και για ακόμα υψηλότερες.

Αν δούμε τις εκθέσεις των χρηματιστηριακών αναλυτών για τις τέσσερις αυτές τράπεζες, είναι εύκολο να αντιληφθούμε ορισμένα πράγματα.

Πώς τα οικονομικά αποτελέσματα τους είναι εξαιρετικά και υπερβαίνουν συνεχώς τις εκτιμήσεις των διοικήσεων και των αναλυτών, πώς η πιστωτική τους επέκταση φαίνεται πως εξουδετερώνει τις αρνητικές επιπτώσεις της μείωσης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη και πώς όλες βρίσκουν τρόπους να διευρύνουν τις πηγές εσόδων, είτε με γεωγραφική επέκταση είτε με την δραστηριοποίησή τους σε άλλα προϊόντα.

Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως οι στόχοι των αναλυτών για τις τιμές τους είναι αρκετά υψηλότεροι από τις τωρινές τιμές τους, σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και ως 40%.

Καθώς η συμμετοχή των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών στον Γενικό Δείκτη είναι κοντά στο 37%, είναι προφανές πως αν η Alpha Bank, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς καλύψουν μέρος μόνο της απόστασης που τις χωρίζει από τις τιμές στόχους των αναλυτών, θα ωθήσουν μόνες τους τον Γενικό Δείκτη.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών όμως δεν υπάρχουν μόνο τράπεζες για να δώσουν βοήθεια στην ανοδική κίνηση της αγοράς. Ένας άλλος κλάδος που μπορεί να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια είναι σίγουρα ο κατασκευαστικός.

Ο όμιλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, βρίσκεται και αυτή πολύ πιο κάτω από τους στόχους των αναλυτών και χρειάζεται άνοδο της τάξης του 30% με 35% για να φτάσει προς τους ψηλότερους από αυτούς.

Η πρόσφατη σημαντική συμφωνία στον ενεργειακό τομέα προστίθεται στις πολλές θετικές εξελίξεις για την επιχείρηση. Η Αττική Οδός έχει ήδη ενσωματωθεί στον όμιλο, το αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης προχωρά σταθερά, η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απόκτηση της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού επίκειται και πολλά άλλα έργα βρίσκονται υπό εκτέλεση.

Όλα αυτά δείχνουν πως οι πιθανότητες να δικαιωθούν σταδιακά οι αναλυτές είναι πολύ σημαντικές και αυτό φαίνεται και από την πρόσφατη σταθερή άνοδο της μετοχής.  Ο όμιλος AKTOR, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης του μεταμόρφωσής του, καθώς δεν θα αργήσει η πλήρης ενσωμάτωση της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ενώ οι προηγούμενες κινήσεις όπως η ενδυνάμωση του κλάδου real estate έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Η πρόσφατη αφύπνιση της μετοχής, λίγο μετά την παρουσίαση των προοπτικών του ομίλου από την διοίκηση, είναι ενδεικτική της αύξησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, και μας κάνει να πιθανολογούμε πως δεν θα αργήσει και η περαιτέρω δραστηριοποίηση των χρηματιστηριακών αναλυτών.

Εκτός από τους δύο παραπάνω κλάδους βέβαια, υπάρχουν και μεμονωμένες εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης που μπορούν να δώσουν βοήθεια στον Γενικό Δείκτη.

Μία από αυτές είναι η ΔΕΗ, ένα ακόμα μέλος της ομάδας μετοχών που η τιμή τους είναι πολύ πιο κάτω από τους στόχους των αναλυτών.

Ύστερα από αρκετά μεγάλο διάστημα παραμονής στα ίδια επίπεδα, η μετοχή της φαίνεται πως καταφέρνει να ξεφύγει ανοδικά από αυτά, κάτι που σίγουρα υποστηρίζεται και από τις επιδόσεις της εταιρείας, την επιτυχή εκτέλεση του επιχειρηματικού της σχεδίου και την απόφασή της να κινηθεί και προς τον πολύ σημαντικό τομέα των data centers που κυριαρχεί σε διεθνές επίπεδο λόγω της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Είναι αλήθεια πως η μετοχή του ΟΤΕ δεν έχει συμμετάσχει πολύ ενεργά στην ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη τους τελευταίους μήνες. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν μπορεί να το κάνει στο μέλλον. Δεν χρειάζεται να κάνει κάτι ιδιαίτερα θεαματικό για να ενισχύσει τον Γενικό Δείκτη, δεδομένης και της πολύ ισχυρής συμμετοχής της σε αυτόν.

Αρκεί να υπενθυμίσουμε πως για να επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν στο τέλος του Μαΐου χρειάζεται άνοδο της τάξης του 15%. Αυτό δεν είναι και πολύ δύσκολο να γίνει, καθώς σταδιακά μειώνεται η ανησυχία σχετικά με την ένταση του εγχώριου ανταγωνισμού, πλησιάζει η στιγμή της πλήρους αποχώρησης από την ρουμανική αγορά και ολοκληρώνεται η προσαρμογή της επιχείρησης στην διοικητική αλλαγή του περσινού καλοκαιριού. 

Μία ακόμα μεγάλη παραδοσιακή δύναμη του ελληνικού χρηματιστηρίου, με σημαντικό βάρος στον υπολογισμό του Γενικού Δείκτη, είναι ο ΟΠΑΠ, οι επιδόσεις του οποίου σχεδόν πάντα εκπλήσσουν θετικά τους αναλυτές και τους επενδυτές. Η πολύ καλή μερισματική απόδοση εξακολουθεί να προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον, και η μείωση των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες την κάνει ακόμα πιο αξιόλογη, ενώ η αύξηση του μεριδίου αγοράς της επιχείρησης στην διαδικτυακή παροχή υπηρεσιών στοιχηματισμού ενισχύει τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης. 

Οι 4 μεγάλες τράπεζες, 2 μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις και 3 από τις πιο ισχυρές παραδοσιακές εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών που εξετάσαμε παραπάνω είναι πολύ πιθανόν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επέκταση του ράλι του Γενικού Δείκτη.

Εμείς θα προσθέσουμε και μία άλλη, νέα δύναμη, σε αυτές που εκτιμούμε πως θα βοηθήσουν τον Γενικό Δείκτη τους επόμενους μήνες. Αναφερόμαστε στον πέμπτο τραπεζικό πόλο, όπως αποκαλείται ήδη από την αγορά η Credia Bank, δηλαδή ο όμιλος που μέχρι τώρα ξέρουμε ως Attica Bank.

Η επικείμενη ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης της Παγκρήτιας Τράπεζας και της πλήρους οργανωτικής ενοποίησης του ομίλου, σε συνδυασμό με την πολύ πρόσφατη ανακοίνωση της νέας εταιρικής ονομασίας είναι βέβαιο πως έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην επιστροφή της μετοχής του ομίλου στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Όταν «διορθωθούν» τα προβλήματα στον τομέα της ελεύθερης διασποράς των μετοχών της, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2026, θα ανοίξει λογικά και ο δρόμος για την ένταξή της στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. 

Οι 9 + 1 μετοχές δεν είναι φυσικά οι μόνες που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου της υπέρβασης πολυετών υψηλών, σίγουρα θα υπάρξουν και άλλες που θα τις συνοδέψουν σε αυτή την πορεία. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι βέβαια και για το πότε θα γίνει αυτό. Έτσι όπως κινείται αυτές τις τελευταίες εβδομάδες το χρηματιστήριο, η κίνηση προς αυτό το χρηματιστηριακό ορόσημο μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα στις επόμενες ημέρες. Όχι πως το θεωρούμε σίγουρο αλλά δεν θα μας εκπλήξει κιόλας. Αρκεί να διατηρηθεί το καλό διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.