Η διαρροή καταθέσεων από μικρότερες τράπεζες σε χρηματοπιστωτικούς γίγαντες όπως η JPMorgan Chase φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί.
«Φρένο» στις διαρροές καταθέσεων από μικρές τράπεζες σε «κολοσσούς»
Shutterstock
Shutterstock
CNBC

«Φρένο» στις διαρροές καταθέσεων από μικρές τράπεζες σε «κολοσσούς»

Η διαρροή καταθέσεων από μικρότερες τράπεζες σε χρηματοπιστωτικούς γίγαντες όπως η JPMorgan Chase φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί.

Το κύμα  στις καταθέσεις που μετακινούνται από μικρότερες τράπεζες σε μεγάλα ιδρύματα, όπως η JPMorgan Chase και η Wells Fargo, εν μέσω φόβων για τη σταθερότητα των περιφερειακών πιστωτικών ιδρυμάτων, έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το CNBC.

Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank νωρίτερα αυτό το μήνα προκάλεσε διαρροές καταθέσεων και πτώση των τιμών των μετοχών σε ομοειδείς τράπεζες όπως η First Republic και η PacWest.

Η κατάσταση, η οποία αναστάτωσε τις αγορές παγκοσμίως και ανάγκασε τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να παρέμβουν για να προστατεύσουν τους πελάτες των τραπεζών, άρχισε να βελτιώνεται γύρω στις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των εισροών στα κορυφαία ιδρύματα.

Τότε ήταν που 11 από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες ενώθηκαν για να εισφέρουν 30 δισ. δολάρια στην First Republic, επιστρέφοντας ουσιαστικά μέρος των καταθέσεων που είχαν αποκτήσει πρόσφατα.

Η εξέλιξη αυτή δίνει στις ρυθμιστικές αρχές και στους τραπεζίτες περιθώριο «ανάσας» για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ που προέκυψαν μετά την κατάρρευση της SVB, της τράπεζας που αποτελούσε τη βάση για τους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων και τις εταιρείες τους. Η κατάρρευσή της συνέβη με ιλιγγιώδη ταχύτητα αυτόν τον μήνα, με υπερτροφοδότηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ευκολία της ηλεκτρονικής τραπεζικής, σε ένα γεγονός που είναι πιθανό να επηρεάσει τον χρηματοπιστωτικό κόσμο για τα επόμενα χρόνια.

Μέσα σε λίγες ημέρες από την κατάσχεσή της στις 10 Μαρτίου, ένας άλλος εξειδικευμένος δανειστής, η Signature Bank, έκλεισε και οι ρυθμιστικές αρχές χρησιμοποίησαν εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να στηρίξουν όλους τους πελάτες των δύο τραπεζών. Οι κυματισμοί από αυτό το γεγονός έφτασαν σε όλο τον κόσμο και μια εβδομάδα αργότερα οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές ανάγκασαν μια μακροχρόνια φημολογούμενη συγχώνευση μεταξύ της UBS  και της Credit Suisse για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές τράπεζες.