Προσπερνώντας την 6 Ιανουαρίου με ελπίδα

Προσπερνώντας την 6 Ιανουαρίου με ελπίδα

Του Samuel J. Abrams

Η έφοδος στο αμερικανικό Καπιτώλιο από υποστηρικτές του Τραμπ μετά τη σχετική προτροπή του στις 6 Ιανουαρίου - την ημέρα που το Κολέγιο των Εκλεκτόρων ψήφισε την επικύρωση της εκλογής του νέου Προέδρου Μπάιντεν - θα μείνει με μελανό χρώμα στην ιστορία. Πολλοί δικαίως θα κατηγορήσουν τον Τραμπ και τον όχλο και θα ζητήσουν πρωτοβουλίες, όπως ακόμη μια κίνηση καταγγελίας του Τραμπ από τη θέση του Προέδρου ή την επίκληση της 25ης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Προσωπικά όμως πιστεύω ότι η 6η Ιανουαρίου μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο καμπής για τη χώρα. Η ελπίδα μου είναι ότι αυτή η πράξη βίας και στασιασμού από μια μικρή και ακραία μειοψηφία θα ξυπνήσει την πλειονότητα των Αμερικανών -που δεν είναι ακραίοι, δεν εστιάζουν στα πολιτικά ζητήματα, και πιστεύουν στον συμβιβασμό- ώστε να εμπλακεί πολιτικά και να σταματήσει να δίνει τόσο πολύ έδαφος σε μια μη αντιπροσωπευτική, ακραία πολιτική ελίτ που έχει πολώσει τη χώρα, έχει υποστηρίξει αντιπροσώπους χωρίς επαφή με την πραγματικότητα και έχει υποδαυλίσει μια δηλητηριώδη δυναμική “εμείς εναντίον εκείνων”. Καθώς ένας σημαντικός αριθμός Αμερικανών δεν είναι πολιτικά όντα και δεν ψηφίζουν, είναι ιδιαίτερα πιθανό ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν συνειδητοποιούν ότι η φύση του πολιτικού διαλόγου και το μέλλον της χώρας θα ήταν στα δικά τους χέρια -και όχι στα χέρια των ελίτ- αν συμμετείχαν περισσότερο.

Αυτό το χάσμα μεταξύ αυτών των ελίτ και των μαζών δεν είναι άμεσα προφανές. Αναλογιστείτε όμως το εξής: ενώ πολλά έχουν ειπωθεί για την ισχύ διάφορων διαύλων επικοινωνίας σε ό,τι αφορά την ενθάρρυνση του όχλου στην Ουάσινγκτον, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν δίνουν καμία προσοχή σε αυτές τις πλατφόρμες. Ενώ οι αναφορές των μέσων στο Fox News φαίνονται ατελείωτες, το σύνηθες ακροατήριο του Fox είναι ασήμαντο σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 330 εκατομμύρια πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες. στο Fox News φαίνονται ατελείωτες, το σύνηθες ακροατήριο του Fox είναι ασήμαντο σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 330 εκατομμύρια πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Fox, το τηλεοπτικό δίκτυο με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα στις νυχτερινές ώρες αιχμής, έχει κατά μέσο όρο 3,6 εκατομμύρια θεατές, και ακολουθείται από το MSNBC με 2,2 εκατομμύρια. Από κοινού, τα δύο δίκτυα έχουν ένα νυχτερινό ακροατήριο λιγότερο από 2% του συνολικού πληθυσμού. Ως μέτρο σύγκρισης, σχεδόν 10 εκατομμύρια θεατές παρακολούθησαν τη νίκη των Dodgers έναντι των Rays στον τελευταίο πανδημικό τελικό του μπέιζμπολ (ένας χαμηλός αριθμός για το άθλημα).

Ακόμη, μολονότι το τουίτερ φαίνεται να είναι πανταχού παρόν, μόλις το 6% των Αμερικανών ενηλίκων στο τουίτερ αντιστοιχεί στο 73% των πολιτικών τουίτ, και αυτές οι φωνές ως επί το πλείστον επικρίνουν τον Τραμπ και τείνουν να είναι ακραίοι αριστεροί φιλελεύθεροι στη δική τους φούσκα.

Περαιτέρω, τα δεδομένα από μια πρόσφατη πανεθνική μελέτη από το Κέντρο Μελετών για την Αμερικανική Ζωή (Survey Center on American Life) του ΑΕΙ καταδεικνύουν ότι μόλις το 10% των Αμερικανών βρίσκονται στα πολιτικά άκρα, με τους περισσότερους Αμερικανούς να βρίσκονται πολύ κοντινότερα στο κέντρο -μια τάση που διατηρείται εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η μελέτη αυτή καταγράφει επίσης και μια μεγάλη αποσύνδεση σε ότι αφορά την πολιτική συμμετοχή. Μόλις και μετά βίας το ένα τέταρτο όσων βρίσκονται στο κέντρο δηλώνουν ότι υποστήριξαν δημοσίως κάποια πολιτική εκστρατεία στα κοινωνικά μέσα. Το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται για τους ιδεολόγους, με περίπου τους μισούς να δίνουν θετική απάντηση. Τεράστιες διαφορές προκύπτουν επίσης σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή σε πολιτικές συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, ομιλίες ή δράσης εκστρατείας. Ενώ μόλις το 9% των μετριοπαθών συμμετείχε σε κάποιο τέτοιο γεγονός, το 28% των ακραίων αριστερών φιλελεύθερων και το 18% των ακραίων συντηρητικών έκανε το ίδιο. Σε ό,τι αφορά την ενδυμασία με πολιτικό μήνυμα, μόλις το 10% των μετριοπαθών φόρεσε κάποιο τέτοιο ρούχο, ποσοστό που ανέρχεται στο ένα τέταρτο για τους ακραίους αριστερούς φιλελεύθερους και στο ένα τρίτο για τους ακραίους συντηρητικούς.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι η έρευνα καταγράφει ένα πόρισμα που έχει κρίσιμη σημασία για την κατανόηση του σημερινού κλίματος πόλωσης: Οι Αμερικανοί που ανήκουν στα άκρα, έχουν στάσεις που αντιμετωπίζουν την πολιτική ως στοιχείο του πυρήνα της ταυτότητάς τους, ενώ οι περισσότεροι μετριοπαθείς Αμερικανοί όχι. Η έρευνα ρωτούσε αν οι πολιτικές απόψεις κάποιου αποκαλύπτουν πολλά πράγματα για το είδος του ανθρώπου που είναι αυτός -δηλαδή, αν μπορεί κανείς να κρίνει τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου από τις πολιτικές του απόψεις. Μεταξύ των μετριοπαθών, μόλις το 10% “συμφωνεί απολύτως” ότι η πολιτική και ο χαρακτήρας συνδέονται μεταξύ τους στενά, αλλά αυτό το ποσοστό υπερτριπλασιάζεται στα άκρα: το 35% κάθε άκρου “συμφωνεί απολύτως” ότι η ιδεολογία και ο χαρακτήρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Όταν οι πολιτικές απόψεις συγχωνεύονται με την έννοια του εαυτού, τότε οι ήττες και οι νίκες γίνονται δηλώσεις για την αξία του εαυτού και της ανθρωπότητας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ακραία συμπεριφορά που εκδηλώθηκε στην Ουάσινγκτον.

Εν κατακλείδι, η πολιτική έχει γίνει τόσο διαιρετική και πολωτική γιατί υπάρχει μια ηχηρή και ενεργή ομάδα ακραίων ιδεολόγων που βλέπουν την πολιτική ως μια μάχη για τις ψυχές τους και την ψυχή της Αμερικής. Αυτοί έχουν μια ασύμμετρα ηχηρή φωνή σε σύγκριση με τη μεγαλύτερη ομάδα των λογικών και σκεπτόμενων κεντρώων που συμμετέχουν στην πολιτική πολύ λιγότερο. Αυτή η λογική πλειονότητα των Αμερικανών πρέπει να δυναμώσει τη φωνή της και να απαιτήσει η χώρα και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι της να ανταποκριθούν στις αξίες μας της συνεργασίας με τους άλλους και της απόδοσης σημασίας στα επιχειρήματα της άλλης πλευράς.

Με λίγη τύχη, ο πρόσφατος ζόφος της 6ης Ιανουαρίου θα ανοίξει τα μάτια της χώρας στην αλήθεια ότι το πολιτικό μας σύστημα δεν χρειάζεται να παραμένει εγκλωβισμένο στον θυμό και το χάος. Η πολιτική διαδικασία πρέπει να δημιουργεί και να τελειοποιεί τους θεσμούς που μας διαμόρφωσαν όλους. Η φυσική καταστροφή ενός από τα πιο ιερά τοπόσημα της χώρας μας πρέπει να είναι μια φωνή αφύπνισης για όλους τους Αμερικανούς ότι μπορούμε και οφείλουμε καλύτερα αποτελέσματα.

--
Ο Samuel J. Abrams είναι επισκέπτης ερευνητής στο American Enterprise Institute.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 8 Ιανουαρίου 2021 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του American Enterprise Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.