Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια «ανάσα ζωής» για την εθνική ασφάλεια
Shutterstock
Shutterstock

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια «ανάσα ζωής» για την εθνική ασφάλεια

Γράφει ο Klon Kitchen

Τους τελευταίους μήνες δεν έλειψαν τα άρθρα που εξετάζουν τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) να  διαδίδει παραπληροφόρηση, να καταλαμβάνει θέσεις εργασίας ή ακόμη και να οδηγεί σε κινδύνους για ολόκληρη την κοινωνία, όπως έναν πυρηνικό πόλεμο. Αυτό που σε μεγάλο βαθμό απουσιάζει από αυτή τη συζήτηση είναι ότι με την ΤΝ, οι ΗΠΑ πήραν μια ανάσα ζωής σε ό,τι αφορά την οικονομία και την εθνική ασφάλεια.  

Όταν κληθηκα να καταθέσω ενώπιον του Κογκρέσου τον μήνα που μας πέρασε, αξιοποίησα την ευκαιρία αυτή για να μοιραστώ την πεποίθησή μου ότι η ΤΝ, και ιδιαίτερα η γενετική η παραγωγική ΤΝ (generative AI - GenAI), δίνει στις ΗΠΑ τη σημαντική δυνατότητα να προάγει την καινοτομία, να ενισχύσει την οικονομική ετοιμότητα και να διατηρήσει την παγκόσμια ηγετική της θέση σε μία αναδυομένη τεχνολογία κρίσιμη για τα συμφέροντα ασφάλειας της χώρας έναντι αντιπάλων όπως η Κίνα.  

Πιο συγκεκριμένα, η ΤΝ θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος. Θα μας δώσει την ευκαιρία να συγυρίσουμε τα οικονομικά μας, να θέσουμε τις βάσεις για τη μακροπρόθεσμη ευημερία της Αμερικής και να οικοδομήσουμε ένα σύστημα εθνικής ασφάλειας που θα έχει τους απαιτούμενους πόρους ώστε να διασφαλίζει αυτή την ευημερία για μια γενιά ή και περισσότερο.  

Κρίσιμο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια ωστόσο θα έχει η διασφάλιση ότι αυτή η πρώιμη ηγετική μας θέση σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη μοντέλα ΤΝ θα μεταφραστεί σε πραγματικά οφέλη στα πεδία της οικονομίας και της ασφάλειας για τους Αμερικανούς.  

Δεν είναι αυτονόητο πως η χώρα που θα ηγηθεί αρχικά στην εξέλιξη μιας τεχνολογίας θα διατηρήσει και στη συνέχεια την ηγεσία στην τεχνολογία αυτή. Αρκεί κανείς να ρωτήσει τους Γάλλους μηχανικούς του διαδικτύου της δεκαετίας του 1980, ή την αμερικανική βιομηχανία ημιαγωγών. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη διατήρηση της ηγετικής μας θέσης στην ΤΝ και να διασφαλίσουμε ότι οι ηγετικοί καινοτόμοι φορείς στην ΤΝ θα συνεχίσουν να προηγούνται έναντι των ξένων αντιπάλων που είναι πρόθυμοι να προσπεράσουν το σαφές πλεονέκτημα των ΗΠΑ στον κλάδο.  

Πρώτος εγώ θα παραδεχτώ ότι μια τεχνολογία με τόσο έντονες συνέπειες όπως η ΤΝ χρειάζεται προσεκτική ρύθμιση καθώς και ευθυγράμμιση προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν την ασφάλεια. Αλλά οι πολιτικές δεν πρέπει να αποβαίνουν εις βάρος της καινοτομίας. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο της κατάθεσής μου ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των ΗΠΑ ζήτησα τη «ρυθμιστική διαλειτουργικότητα» με τους συμμάχους μας. Όπως εύστοχα επεσήμανε ο Πρέσβης Nate Flick, ο γνώμονας των ΗΠΑ πρέπει να είναι «η διατήρηση της δύναμης της καινοτομίας και το να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε την ΤΝ ώστε να έχει θετικά αποτελέσματα σε τόσους πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος σε ολόκληρο τον κόσμο». Για να το πετύχουμε αυτό, ο Πρέσβης που έχει διατελέσει επίσης διευθυντικό στέλεχος στον τεχνολογικό κλάδο ζήτησε «μια διακυβέρνηση και μια ρυθμιστική δομή που θα αντιμετωπίζει τους κινδύνους χωρίς να περιορίσει τη δυνατότητα καινοτομίας των εταιριών».   

Δυστυχώς, βλέπουμε συμμάχους μας όπως η ΕΕ να υποπίπτουν στο σύνηθες μοτίβο “ρυθμίζω πρώτα και κάνω ερωτήσεις αργότερα”, αυτή τη φορά με τον προτεινόμενο νόμο για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Μολονότι το κίνητρο του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να είναι η ΕΕ να πριμοδοτήσει τις δικές της εταιρείες τεχνολογίας, αυτές οι ίδιες οι εταιρείες ήταν από τους πιο σκληρούς επικριτές του νομοσχεδίου. Περισσότερα από 150 στελέχη από εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ δήλωσαν ότι ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη θα «έθετε σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα και την τεχνολογική κυριαρχία της Ευρώπης» καθώς «η άκαμπτη σύνδεση της ρύθμισης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στη νομοθεσία και η άκαμπτη λογική συμμόρφωσης είναι μια προσέγγιση για την υλοποίηση αυτού του σκοπού τόσο γραφειοκρατική όσο και αναποτελεσματική». Εταιρείες της ΕΕ —αλλά  και 10 πρωθυπουργοί της ΕΕ— ρωτούν τώρα εάν το ρυθμιστικό μοντέλο της ΕΕ είναι κατάλληλο ώστε να επιτρέψει την την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Μέσα στο διάστημα δύο δεκαετιών, η οικονομία της ΕΕ αυξήθηκε κατά περίπου 6%, ενώ την ίδια περίοδο η οικονομία των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 82%. 

Ευτυχώς, οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ αναζητούν μέχρι στιγμής μια διαφορετική προσέγγιση. Ο Λευκός Οίκος αξίζει εύσημα για την πρόσφατη επιτυχία του να ξεκινήσει μια σειρά εθελοντικών δεσμεύσεων για τη διαχείριση των κινδύνων που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη. Αυτές οι οκτώ δεσμεύσεις που υπογράφηκαν από τους κορυφαίους καινοτόμους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, στοχεύουν να εξασφαλίσουν την ασφαλή, διαφανή και ηθική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ παράλληλα ενθαρρύνουν την καινοτομία σε ολόκληρο τον κλάδο. Τους επόμενους μήνες, οι ΗΠΑ θα έχουν πολλές ευκαιρίες να προωθήσουν αυτές τις δεσμεύσεις ως πρότυπο για τους συμμάχους που θα ακολουθήσουν σε φόρουμ όπως το G7, το G-20, η Σύνοδος Κορυφής ΤΝ του Ηνωμένου Βασιλείου και το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας (TTC). Με αυτόν τον τρόπο, οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν τη συζήτηση και να απορρίπτουν τις κοντόφθαλμες προσπάθειες ορισμένων εγχώριων ρυθμιστικών αρχών που θα προτιμούσαν να εισαγάγουν το ρυθμιστικό μοντέλο της ΕΕ και να «βγάλουν τη μηχανή από την πρίζα». 

Ως έθνος μόλις αρχίζουμε να αποκαλύπτουμε τι υπόσχεται η τεχνητή νοημοσύνη και, καθώς το κάνουμε, συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο τους κινδύνους. Ο δρόμος προς την παγκόσμια ηγεσία της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί αυστηρή συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και την αναγνώριση ότι πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να χαράξουμε μια λογική πορεία μέσα από την ασάφεια που συχνά συνοδεύει την καινοτομία, χωρίς να καταπνίξουμε τη δυναμική του κλάδου. 

-- 

Ο Klon Kitchen είναι διακεκριμένος συνεργάτης του American Enterprise Institute με πεδία εστίασης την εθνική ασφάλεια, την αμυντική τεχνολογία και καινοτομία, την κυβερνοασφάλεια, την τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντοεπιστήμες και τη ρομποτική. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 15 Αυγούστου 2023 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του American Enterprise Institute και τη συνεργασία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών