Γιατί μειώνεται ο φορολογικός ανταγωνισμός
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί μειώνεται ο φορολογικός ανταγωνισμός

Η ιδέα ενός ελάχιστου εταιρικού φορολογικού συντελεστή 15% για τους πολυεθνικούς ομίλους, που κυκλοφορεί σε διεθνείς πλατφόρμες διαλόγου από το 2013, ήδη εφαρμόζεται από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) συμφώνησε σε ένα νέο φορολογικό καθεστώς το 2021, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα – όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να μεταφέρουν το μοντέλο του ελάχιστου εταιρικού φόρου στην εθνική τους νομοθεσία από το 2024. Στους Ευρωπαίους προστίθενται η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Χώρες που για χρόνια ήταν γνωστές ως «φορολογικοί παράδεισοι» –η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ελβετία και τα Μπαρμπάντος– συμμετέχουν επίσης. Οι ΗΠΑ, που θεωρούνται η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δεν έχουν λάβει ακόμη απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου, παρά την υποστήριξη που επέδειξε η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ομοίως, ούτε η Κίνα βιάζεται σχετικά.

Το παγκόσμιο μοντέλο του ελάχιστου εταιρικού φόρου προβλέπει ότι οι πολυεθνικές εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών 750 εκατ. ευρώ και οι θυγατρικές τους με κύκλο εργασιών τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ και κέρδη 1 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου τουλάχιστον 15%. Σύμφωνα με τους επικαιροποιημένους υπολογισμούς, οι χώρες θα προσθέσουν συνολικά 150 εκατομμύρια δολάρια στους προϋπολογισμούς τους.

Το μέτρο αυτό υλοποιείται μέσω δύο πυλώνων. Ο πρώτος προβλέπει ότι ένα μέρος των κερδών των πολυεθνικών εταιρειών θα φορολογείται εκεί όπου αυτές πραγματοποιούν πωλήσεις. Ο δεύτερος πυλώνας εισάγει έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο. Επίσης, το μέτρο θα εφαρμοστεί μέσω τριών βασικών κανόνων. Ένας από αυτούς ενθαρρύνει την εκάστοτε χώρα να εισαγάγει η ίδια έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, ενώ οι άλλοι δύο κανόνες διασφαλίζουν ότι εάν δεν το κάνει, τα έσοδα από τον συμπληρωματικό φόρο θα πάνε σε άλλες χώρες, με μητρικές ή/και θυγατρικές εταιρείες.

Η στόχευση είναι απλή – αυτό το μοντέλο εταιρικής φορολόγησης πρέπει να ενθαρρύνει μια χώρα είτε να εισαγάγει έναν συμπληρωματικό εταιρικό φόρο, είτε να διασφαλίσει ότι ο πραγματικός εταιρικός φορολογικός συντελεστής της είναι τουλάχιστον 15%. Διαφορετικά, τα φορολογικά έσοδα θα πάνε σε άλλες χώρες. Τέτοιοι κανόνες αποσκοπούν στο να αποτρέψουν είτε τη χώρα είτε την εταιρεία από το να επωφεληθούν από χαμηλότερο εταιρικό φορολογικό συντελεστή και να διασφαλίσουν ότι το να μην συμμορφωθούν με τους κανόνες θα δεν αξίζει τον κόπο.

Η αναγκαιότητα εφαρμογής αυτής της φορολόγησης φαίνεται να υπαγορεύεται από τους αριθμούς. Για παράδειγμα, οι 250 εταιρείες του S&P 500 αποκομίζουν κατά μέσο όρο 1 δισεκατομμύριο ευρώ εισοδήματα προ φόρων, αλλά 83 από αυτές πληρώνουν λιγότερο από το 15% εταιρικό φόρο. Αυτές περιλαμβάνουν εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας όπως η Alphabet, η Amazon, η Intel, το Netflix, ο γίγαντας τηλεπικοινωνιών Verizon και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων General Motors και Ford Motors. Ανάλογα με τη χώρα στην οποία εδρεύουν, ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής μπορεί να είναι από 3% έως 8%. Ως εκ τούτου, οι νομοθέτες αναμένουν από τις εταιρίες αυτές να επιστρέψουν μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών τους στους εθνικούς προϋπολογισμούς μόλις τεθεί σε ισχύ το παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό μοντέλο.

Ωστόσο, η αλλαγή που θα επιφέρει το μοντέλο του ελάχιστου εταιρικού φόρου θα είναι πολύ πιο σημαντική από αυτά τα στοιχεία. Με άλλα λόγια, ο ανταγωνισμός στους φορολογικούς συντελεστές, πρακτικές που επί χρόνια προάγουν την αποτελεσματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη, προσελκύουν άμεσες ξένες επενδύσεις και κάνουν τις κυβερνήσεις πιο υπεύθυνες δεν θα έχουν πλέον νόημα. Γνωρίζοντας ότι οι φορολογικές περικοπές θα προσθέσουν περισσότερα έσοδα στον προϋπολογισμό από τις αυξήσεις φόρων, κάποιες χώρες έχουν μέχρι σήμερα δημιουργήσει ένα φορολογικό σύστημα ελκυστικό για τις επιχειρήσεις, παρακινώντας τις εταιρείες να εγκατασταθούν και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Η αντικατάσταση του ανταγωνισμού των φορολογικών συντελεστών από τη φορολογική εναρμόνιση ενθαρρύνει την επιλεκτική κρατική παρέμβαση. Εάν δεν μπορούν πλέον να ανταγωνίζονται στους φόρους, οι χώρες θα στραφούν σε επιδοτήσεις για να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις. Οι επιδοτήσεις τείνουν να ευνοούν συγκεκριμένες βιομηχανίες, περιφέρειες και μεμονωμένες επιχειρήσεις, στρεβλώνοντας την αγορά. Οι στοχευμένες επιδοτήσεις δημιουργούν ένα αδιαφανές οικονομικό περιβάλλον όπου η επιτυχία εξαρτάται από την προτιμησιακή πολιτική και όχι από την ικανότητα προσφοράς των καλύτερων αγαθών ή υπηρεσιών στην πιο προσιτή τιμή στην αγορά.

Ο περιορισμός της ικανότητας των χωρών να ανταγωνίζονται μέσω του εταιρικού φόρου έχει συμβεί και στο παρελθόν. Ένα σχέδιο οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 1975 πρότεινε ένα ελάχιστο συντελεστή φορολόγησης 45%. Το 1992 συζητήθηκε ένας συντελεστής εταιρικού φόρου 30%. Και οι δύο ιδέες δεν υλοποιήθηκαν ποτέ γιατί δεν θεώρησαν όλες οι χώρες ότι ο περιορισμός του φορολογικού ανταγωνισμού ήταν προς το συμφέρον τους.

Όλα αυτά είναι πολύ απλά. Ένα ουδέτερο, προβλέψιμο και διαφανές φορολογικό σύστημα είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων, των καταναλωτών, των χωρών και της οικονομίας συνολικά. Διαφορετικά, δεν υπάρχει κανένα όριο στις δημόσιες δαπάνες, τα δικαιώματα των φορολογουμένων υπονομεύονται και η επιβάρυνση της κοινωνίας αυξάνεται. Κανείς δεν μπορεί να είναι πλέον σίγουρος ποιοι φόροι θα εισαχθούν αύριο.


*Η Reda Simonaityte είναι ειδικό στέλεχος του Λιθουανικού Free Market Institute (LFMI) μιας ιδιωτικής, μη κερδοσκοπικής, μη κομματικής οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1990 με σκοπό την προώθηση των ιδεών της ατομικής ελευθερίας και υπευθυνότητας, της ελεύθερης αγοράς και του περιορισμένου κράτους.       

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 19 Μαρτίου 2024 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του 4Liberty.eu και τη συνεργασία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.