Γιατί η Tεχνητή Νοημοσύνη δεν πρέπει να μας φοβίζει

Γιατί η Tεχνητή Νοημοσύνη δεν πρέπει να μας φοβίζει

Το 2014, ο Στίβεν Χόκινγκ εξέφρασε σοβαρές προειδοποιήσεις σχετικά με τις απειλές της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ωστόσο, οι ανησυχίες του δεν βασίζονταν σε κάποια αναμενόμενη κακή πρόθεση. Αντίθετα, ήταν από την ιδέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που θα επιτύχει τη «μοναδικότητα». Αυτό αναφέρεται στο σημείο κατά το οποίο η τεχνητή νοημοσύνη ξεπερνά την ανθρώπινη νοημοσύνη και επιτυγχάνει την ικανότητα να εξελίσσεται πέρα από τον αρχικό της προγραμματισμό, καθιστώντας την ανεξέλεγκτη.

Όπως θεωρητικοποίησε ο Χόκινγκ, «μια σούπερ ευφυής ΤΝ θα είναι εξαιρετικά καλή στην επίτευξη των στόχων της, και αν αυτοί οι στόχοι δεν είναι ευθυγραμμισμένοι με τους δικούς μας, έχουμε πρόβλημα».

Με τις ραγδαίες εξελίξεις προς την κατεύθυνση της Τεχνητής γενικής Νοημοσύνης τα τελευταία χρόνια, οι ηγέτες της βιομηχανίας και οι επιστήμονες έχουν εκφράσει παρόμοιες επιφυλάξεις για την ασφάλεια.

Ένας συχνά εκφραζόμενος φόβος, όπως απεικονίζεται στη σειρά «Ο Εξολοθρευτής», είναι το σενάριο της Τεχνητής Νοημοσύνης να αποκτήσει τον έλεγχο των στρατιωτικών συστημάτων και να υποκινήσει έναν πυρηνικό πόλεμο για να εξαλείψει την ανθρωπότητα. Λιγότερο εντυπωσιακό, αλλά καταστροφικό σε ατομικό επίπεδο, είναι το ενδεχόμενο η τεχνητή νοημοσύνη να μας αντικαταστήσει στις δουλειές μας - μια προοπτική που θα καθιστούσε τους περισσότερους ανθρώπους παρωχημένους και χωρίς μέλλον.

Τέτοιες ανησυχίες και φόβοι αντανακλούν συναισθήματα που κυριαρχούν στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Ως μελετητής που διερευνά τον μετα-ανθρωπισμό, ένα φιλοσοφικό κίνημα που ασχολείται με τη συγχώνευση του ανθρώπου και της τεχνολογίας, αναρωτιέμαι αν οι κριτικοί έχουν επηρεαστεί αδικαιολόγητα από τη λαϊκή κουλτούρα και αν οι ανησυχίες τους είναι άστοχες.

Μια πανάρχαια απειλή

Αλλά κατά την άποψή μου, ο τρόμος που προκαλεί η Τεχνητή Νοημοσύνη φαίνεται να αποσπά την προσοχή από την πιο ανησυχητική εξέταση της σκοτεινής φύσης της ίδιας της ανθρωπότητας.

Σκεφτείτε τις εταιρείες που αναπτύσσουν σήμερα τέτοιες τεχνολογίες, ή τους μεγιστάνες της τεχνολογίας που καθοδηγούνται από την απληστία και τη δίψα για εξουσία. Αυτές οι εταιρείες και τα άτομα έχουν να κερδίσουν τα περισσότερα από την κακή χρήση και κατάχρηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ένα θέμα που απασχολεί συχνά τις ειδήσεις τον τελευταίο καιρό είναι η μη εξουσιοδοτημένη χρήση της τέχνης και η μαζική εξόρυξη βιβλίων και άρθρων, αγνοώντας τα πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων, για την εκπαίδευση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι αίθουσες διδασκαλίας μετατρέπονται επίσης σε τόπους ανατριχιαστικής παρακολούθησης μέσω αυτοματοποιημένων σημειωτών ΤΝ.

Σκεφτείτε, επίσης, τις τοξικές επιπτώσεις των συντρόφων ΤΝ και των εξοπλισμένων με ΤΝ sexbots στις ανθρώπινες σχέσεις.

Ενώ η προοπτική των συντρόφων Τεχνητής Νοημοσύνης και ακόμη και των ρομποτικών εραστών περιοριζόταν στη σφαίρα της «Ζώνης του Λυκόφωτος», του «Black Mirror» και της επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ μόλις πριν από μια δεκαετία, τώρα έχει αναδειχθεί ως μια διαφαινόμενη πραγματικότητα.

Οι εξελίξεις αυτές δίνουν νέα σημασία στις ανησυχίες που εξέφρασε ο επιστήμονας πληροφορικής Illah Nourbakhsh στο βιβλίο του «Robot Futures» το 2015, δηλώνοντας ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη «παράγει ένα σύστημα με το οποίο οι ίδιες οι επιθυμίες μας χειραγωγούνται και στη συνέχεια πωλούνται πίσω σε εμάς».

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες σχετικά με την εξόρυξη δεδομένων και την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής φαίνονται σχεδόν αβλαβείς στο πλαίσιο της χρήσης της τεχνολογίας ΤΝ στην επιβολή του νόμου και στον στρατό. Σε αυτό το σχεδόν δυστοπικό πλαίσιο, δεν ήταν ποτέ ευκολότερο για τις αρχές να παρακολουθούν, να φυλακίζουν ή να σκοτώνουν ανθρώπους.