Τρεις περίοδοι, τρεις ηγέτες

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την χώρα στην Ευρώπη, ο Κώστας Σημίτης στην ΟΝΕ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται τώρα να κάνει την Ελλάδα μια κανονική δυτική χώρα. Αυτή είναι η εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός στην ΝΔ την προηγούμενη Κυριακή. Το ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβαν άλλα πράγματα, ότι οι Έλληνες πολίτες διακατέχονται από το σύνδρομο της … Στοκχόλμης, μας θυμίζει από τι σωθήκαμε. Και δικαιολογεί γιατί οι πολίτες έστειλαν στα τάρταρα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η χώρα γυρίζει σελίδα. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για το ποιος έχει τα πνευματικά δικαιώματα του Ανδρέα Παπανδρέου ή του Καρόλου Μάρξ. Ο κόσμος θέλει απαντήσεις στα καθημερινά του προβλήματα. Θέλει λύσεις στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Και δεν ακούσαμε προτάσεις από την αντιπολίτευση σε όλη την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για αυτά τα καθημερινά. Ακούσαμε μόνο απειλές για τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Έχουν κουράσει. Και το χειρότερο όλων είναι ότι δεν το καταλαβαίνουν. Συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο. Συνεχίζουν να είναι οι χρυσοί χορηγοί της ΝΔ.

Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση, την ενσωμάτωσή της στην Ευρώπη. Σήμερα δεν είμαστε ακόμη Ευρώπη. Ανήκουμε στην Ευρώπη, συμμετέχουμε στα συλλογικά όργανα, αλλά στην πράξη είμαστε ακόμη μια βαλκανική χώρα. Καλύτερα από τις άλλες, αλλά πάνω κάτω στο ίδιο μήκος κύματος. Αυτό θέλουν να αλλάξουν οι πολίτες και γι αυτό έδωσαν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γι αυτό και οι πολίτες θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί με την κυβέρνηση στην νέα τετραετία. Επειδή δεν θα ήθελαν να δουν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται.

Είναι η τρίτη φάση μιας πορείας που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Μετά από παλινωδίες ετών και αφού η χώρα πέρασε το σοκ της χρεοκοπίας, οι πολίτες πήραν την απόφασή τους, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον δρόμο της Ευρώπης. Χρέωσαν τις αυταπάτες του 2015 και πολύ σωστά στον ΣΥΡΙΖΑ και έδειξαν με κάθε τρόπο ότι δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αυτό συνέβη την προηγούμενη Κυριακή. Όποιος από την αντιπολίτευση το αντιληφθεί γρήγορα έχει πιθανότητες να κερδίσει κάτι στον επόμενο «γύρο». Όποιος γυρίσει την πλάτη του στις επιλογές του ελληνικού λαού θα υποστεί τις συνέπειες της αλαζονείας του.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]