Γιατί είναι ακριβό το ρεύμα

Ένας ιδιοκτήτης φωτοβολταϊκού πάρκου χρειάζεται να πουλήσει το ρεύμα στα 35 ευρώ το MW για να αποσβέσει την επένδυσή του και να έχει και ένα λογικό κέρδος. Στη Σαουδική Αραβία που όλα ανήκουν σε μία οικογένεια και δεν τίθεται θέμα αδειών ή διαφθοράς, επειδή είναι μία οικογένεια, η αντίστοιχη τιμή είναι στα 16 ευρώ το MW. Στην Ελλάδα η «εγγυημένη τιμή» από το κράτος ανέρχεται σήμερα στα 65 ευρώ το MW. Οι παλαιότερες επενδύσεις ξεκίνησαν από την εποχή Σιούφα με εγγυημένη τιμή τα 400 ευρώ και έχουμε από τότε πολλές ενδιάμεσες τιμές.

Τις οποίες υπέγραψαν όλες οι κυβερνήσεις! Και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Η κακή αυτή συνήθεια κόπηκε πριν από ένα χρόνο από τον Θόδωρο Σκυλακάκη. Δεν υπογράφονται πλέον νέα ανάλογα συμβόλαια. Αλλά τα παλιά συμβόλαια, αυτά που έχουν ήδη υπογραφεί θα τελειώσουν στα επόμενα 15 χρόνια…

Οι πολιτικοί βγαίνουν τώρα και λένε διάφορα για την ακρίβεια. Όταν όμως υπέγραφαν τις επιδοτήσεις ήξεραν καλά τις επιπτώσεις. Και θα ρωτήσετε αν χρειαζόντουσαν ή όχι επιδοτήσεις. Η απάντηση είναι καταφατική. Χωρίς βοήθεια δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί αυτός ο κλάδος. Η διαφορά μας είναι ότι θεωρούμε υπερβολικά τα 900 τόσα εκατομμύρια που απαιτούνται κάθε χρόνο μέσω των εγγυημένων τιμών. Θα μπορούσαν να είναι λιγότερα. Σίγουρα τα μισά!

Αν ρωτήσετε κάτοχο παλαιού πάρκου θα σας πει ότι τα φωτοβολταϊκά είναι η καλύτερη επένδυση που έχει ποτέ κάνει. Αν έχει ασχοληθεί επιχειρηματικά με κάτι άλλο πέραν των φωτοβολταϊκών! Και θα έχει δίκιο. Όπως και όσοι έχουν ασχοληθεί επαγγελματικά με την αδειοδότηση των πάρκων. Έχουν βγάλει απίστευτα λεφτά από τη μεταπώληση των αδειών. Και έτσι σιγά - σιγά αντιλαμβανόμαστε όλοι τους λόγους για τους οποίους πληρώνουμε τόσο ακριβά το ρεύμα. Επειδή όλοι αυτοί, οι επενδυτές, οι δικηγόροι, οι μεσάζοντες, θα πρέπει να πληρωθούν. Και καλά καταλάβατε, πληρώνονται στο τέλος από τον καταναλωτή.

Το επαναλαμβάνουμε για να μην παρεξηγηθούμε: Όλα τα κόμματα υπέγραψαν τις σχετικές επιδοτήσεις. Και είναι τουλάχιστον αστείο να έρχονται σήμερα και να μιλάνε για την ακρίβεια χωρίς να μας εξηγούν για ποιο λόγο αποφάσισαν να κάνουν πλούσιο τόσο κόσμο με τα δικά μας λεφτά. Για να μην μας κατηγορήσουν για λαϊκισμό, δεν λέμε ότι κακώς επιδοτήθηκαν οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά. Λέμε ότι δόθηκαν περισσότερα χρήματα απ’ όσα έπρεπε. Με μια διαγωνιστική διαδικασία θα μπορούσαν να πετύχουν ένα αρκετά καλύτερο αποτέλεσμα.

Και κάπως έτσι μπορούμε να καταλάβουμε ή καλύτερα να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε γιατί υπήρξε τέτοιος πόλεμος απέναντι στις ανεμογεννήτριες. Επειδή τα φωτοβολταϊκά ήταν μία αγορά που πρόσφερε περισσότερες «ευκαιρίες». Αλλά σε αυτό θα επανέλθουμε σύντομα. Σήμερα λέμε για τα 500 τόσα εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαμε να εξοικονομούμε κάθε χρόνο. Πεντακόσια τόσα εκατομμύρια που τα πληρώνουν με την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων οι καταναλωτές.  

Το ρεύμα δεν είναι ακριβό μόνο λόγω των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Αλλά από κάπου πρέπει κανείς να ξεκινήσει για να ερμηνεύσει ένα φαινόμενο, το οποίο όλοι καταγγέλλουν όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση …

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]