Δεν αίρουν τις υποθήκες

Έχετε πάρει στεγαστικό δάνειο από την τράπεζα και αυτή έχει εγγράψει υποθήκη. Λογικό. Έχετε αποπληρώσει το δάνειο και περιμένετε η τράπεζα να άρει την υποθήκη. Αλλά η τράπεζα δεν το κάνει, επειδή η διαδικασία αυτή έχει κάποια λίγα έξοδα. Και χρειάζεται να πάτε εσείς την Τράπεζα σε δίκη για να την υποχρεώσετε να κάνει το αυτονόητο. Αυτό δεν είναι λογικό. Και αναρωτιέται κανείς ποιος άλλος θα βρει κάτι για να μας ταράξει την όποια ηρεμία μας έχει απομείνει...  

Η κυβέρνηση καλείται να βρίσκει λύσεις σε τέτοια «χαζά» προβλήματα, τα οποία, όμως, ταλαιπωρούν τους πολίτες. Λύνει ένα και ξεφυτρώνουν άλλα δύο. Μία σύγχρονη Λερναία Ύδρα που απειλεί σοβαρά την ψυχική μας υγεία. Απόρροια μιας νέας αντίληψης περί κοινωνικής ευθύνης, όπου κυριαρχεί η έλλειψη σεβασμού.  

Τι κοστίζει σε μία τράπεζα να στείλει τον δικηγόρο της να άρει την υποθήκη; Διακόσια; Τριακόσια ευρώ; Τόσο άραγε κοστίζει το καλό της όνομα; Διότι η αθέτηση μιας συμβατικής υποχρέωσης από ένα ίδρυμα που στηρίζεται στην Πίστη αποτελεί κηλίδα στη μακροχρόνια ιστορία της. Γιατί αντίστοιχα ο πελάτης της θα πρέπει να είναι συνεπής;  

Δεν το κάνουν όλες οι τράπεζες! Δεν είμαστε δικαστήριο. Υπάρχει Τράπεζα της Ελλάδος, υπάρχει Ένωση Τραπεζών και τέλος υπάρχει και κυβέρνηση. Ας βάλει κάποιος ένα τέλος στο μαρτύριο τόσων πολιτών, που σαν να μην τους έφταναν όλα τα άλλα, χρειάζεται να ασχολούνται και με αυτό. Όπως ασχολούνται με τα υποθηκοφυλακεία και τις καθυστερήσεις των δύο και των τριών ετών που κάνουν για μια μεταγραφή συμβολαίου, με τα δεκάδες νέα πιστοποιητικά που απαιτούνται για την πώληση ενός ακινήτου και τα οποία «εφευρέθηκαν» για την ευημερία της συμπαθούς τάξης των μηχανικών και τόσα άλλα.  

Για ακίνητα γράφουμε, επειδή ξεκινήσαμε με ακίνητα. Επειδή το παράδειγμά μας αφορά τις υποθήκες των τραπεζών στα ακίνητα. Πού να πιάσουμε και άλλες περιπτώσεις. Θα κουραστούμε μόνο να τις αναφέρουμε. Με αυτά και με εκείνα, όμως, η ζωή μας γίνεται χειρότερη. Η καθημερινότητά μας. Κι αυτό είναι κουραστικό. Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και έπειτα δύο πίσω. Αλλά πρέπει κανείς να επιμένει. Να βρίσκει λύσεις για να κατατροπώνει το… θηρίο. Στο θέμα των υποθηκών, ας πούμε! Ας δοθεί το δικαίωμα να άρει ο ίδιος ο δανειολήπτης την υποθήκη με μία απλή ενημέρωση της τράπεζας και με χρέωσή της. Αφού δεν θέλουν έτσι, ας γίνει αλλιώς. Αλλά κάπως να γίνει!  

Θανάσης Μαυρίδης 

t[email protected]