Γιατί σημείωσε «άλμα» η μετοχή της Tesla

Γιατί σημείωσε «άλμα» η μετοχή της Tesla

Άνοδο 6,85% κατέγραψαν οι μετοχές της Tesla στις συναλλαγές προ της έναρξης της συνεδρίασης, αφού ο Elon Musk δήλωσε ότι οι μέτοχοι πρόκειται να εγκρίνουν το αμφιλεγόμενο πακέτο αμοιβών ύψους 56 δισ. δολαρίων και τη μεταφορά της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Τέξας.

Οι μέτοχοι της Tesla έχουν ψηφίσει και μπορούν να έχουν την άποψή τους σχετικά με τις αποφάσεις της εταιρείας, μέχρι την ετήσια συνέλευση την Πέμπτη. Το πρώτο μέτρο που εξετάζεται είναι αν θα δοθεί το πράσινο φως για ένα πακέτο αμοιβών ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οι μέτοχοι ενέκριναν αρχικά το 2018, πριν ακυρωθεί από δικαστή του Ντελαγουέαρ τον Ιανουάριο.

Η δεύτερη απόφαση που θα κληθούν να πάρουν είναι αν η Tesla θα πρέπει να μεταφέρει την πολιτεία σύστασής της από το Ντέλαγουερ στο Τέξας. Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε αφού ο Μασκ ρώτησε τους οπαδούς του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X νωρίτερα φέτος αν η Tesla θα έπρεπε να πραγματοποιήσει μια τέτοια κίνηση - με ένα ηχηρό ναι.

Το αρχικό πακέτο αμοιβών είχε επιθετικούς στόχους για τις οικονομικές επιδόσεις και την αγοραία αξία της Tesla - και, ενώ η εταιρεία έχει μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο, πολλά έχουν αλλάξει από το 2018.

Η Tesla αντιμετωπίζει επιβράδυνση της ανάπτυξης και αυξημένο ανταγωνισμό, ιδίως από κινεζικούς παίκτες. Σε αυτό το διάστημα, ο Musk αγόρασε επίσης το Twitter, που τώρα ονομάζεται X, και έχει επικεντρωθεί σε άλλα έργα, μεταξύ άλλων στην εταιρεία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή Neuralink και στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης xAI.

Οι επικριτές της συμφωνίας αμοιβών υποστηρίζουν ότι ο Μασκ αποσπάται από τις άλλες προσπάθειές του και ότι το πακέτο, το μεγαλύτερο στην ιστορία των αμερικανικών επιχειρήσεων, είναι υπερβολικό. Πιο πρόσφατα, λένε ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Tesla δεν ήταν στο ύψος των περιστάσεων.

Ορισμένοι αξιόλογοι μέτοχοι δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν κατά της συμφωνίας και οι κορυφαίοι σύμβουλοι πληρεξουσίων Institutional Shareholder Services και Glass Lewis συνέστησαν επίσης αυτό το βήμα. Το California State Teachers' Retirement System, ένα τεράστιο συνταξιοδοτικό ταμείο, διαφώνησε επίσης με το πακέτο, υποστηρίζοντας ότι το ποσό ήταν πολύ υψηλό. Το κρατικό ταμείο πλούτου της Νορβηγίας εξέφρασε ομοίως την αντίθεσή του.

Οι μέτοχοι που τάσσονται υπέρ της αποζημίωσης υποστηρίζουν ότι ο Μασκ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μελλοντικής επιτυχίας της Tesla και ότι ο δισεκατομμυριούχος θα αναλάβει τις προσπάθειές του αλλού, αν δεν αποζημιωθεί επαρκώς. Ισχυρίζονται ότι το πακέτο αμοιβών έχει δώσει κίνητρα στον Μασκ.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και παλιός μέτοχος της Tesla Ron Baron δήλωσε ότι ψηφίζει υπέρ του πακέτου αμοιβών, υποδηλώνοντας ότι ο Musk είναι το κλειδί για το μέλλον της κατασκευάστριας εταιρείας EV.

"Στην Baron Capital, η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη, δυνατή και κατηγορηματική: Η Tesla είναι καλύτερη με τον Elon. Η Tesla είναι ο Elon", δήλωσε αυτόν τον μήνα.

Ορισμένοι μεγάλοι επενδυτές, όπως η Vanguard και η Blackrock, δεν έχουν εν τω μεταξύ δηλώσει πώς θα ψηφίσουν.