Φωτογραφία αρχείου
Μασκ: Αποσύρει τη μήνυση κατά του OpenAI και του Σαμ Άλτμαν
AP PHOTO
AP PHOTO
Φωτογραφία αρχείου

Μασκ: Αποσύρει τη μήνυση κατά του OpenAI και του Σαμ Άλτμαν

Ο Ίλον Μασκ ζήτησε απροσδόκητα την Τετάρτη από δικαστήριο της Καλιφόρνια να αποσύρει νομική υπόθεση εναντίον της OpenAI και του επικεφαλής της Σαμ Άλτμαν, τον οποίο κατηγορούσε εδώ και μήνες ότι «εγκατέλειψε την ιδρυτική αποστολή της εταιρείας για ανάπτυξη Tεχνητής Nοημοσύνης (AI) προς όφελος της ανθρωπότητας».

Ο Μασκ, συνιδρυτής του OpenAI το 2015 μαζί με τον Σαμ Άλτμαν, αποχώρησε από την εταιρεία το 2018 και έγινε στη συνέχεια ένας από τους σκληρότερους επικριτές της. 

Η αίτηση που υπέβαλαν οι δικηγόροι του πολυεκατομμυριούχου ζήτησαν την απόσυρση της πολύμηνης υπόθεσης χωρίς ωστόσο να αιτιολογήσουν την κίνηση αυτή. 

Θυμίζεται ότι το αφεντικό της Tesla κατέθεσε την αγωγή κατά της OpenAI στα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία στην ίδρυση της οποίας είχε συμβάλει το 2015 είχε «παρεκκλίνει από τους αλτρουιστικούς της στόχους» για να επικεντρωθεί στο να «βγάλει χρήματα». 

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία - που γεννήθηκε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης- έχει λάβει δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις από τη Microsoft και ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Μασκ, έχει «προδώσει την αρχική της αποστολή». 

Η διαμάχη εντάθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν η Apple παρουσίασε το iOS18 με χαρακτηριστικά ΑΙ. Μετά την ανακοίνωση, ο Ίλον Μασκ προέβη σε αναρτήσεις στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, επικρίνοντας τη σύμπραξη.

«Η Apple δεν έχει ιδέα τι πραγματικά συμβαίνει όταν παραδίδει τα δεδομένα σας στην OpenAI. Σας πουλάνε στο ποτάμι», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, οι επενδυτές φάνηκε να καλωσορίζουν την είδηση, καθώς η χρηματιστηριακή αξία της Apple αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ πάνω από τα 3 δισ. δολάρια.

Ο κ. Μασκ ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2023 τη δική του εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης, με την ονομασία xAI, η οποία, όπως είπε, θα έχει ως στόχο να «κατανοήσει την πραγματικότητα». Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η xAI ξεκίνησε το Grok, ένα chatbot με στόχο να ανταγωνιστεί τις εταιρείες όπως τη ChatGPT.

Πηγή: BBC