Τεχνητή Νοημοσύνη: Μπορεί να επιδεινώσει τις ανισότητες στην εργασία - Τι προτείνουν οι ειδικοί

Τεχνητή Νοημοσύνη: Μπορεί να επιδεινώσει τις ανισότητες στην εργασία - Τι προτείνουν οι ειδικοί

Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αναπτύσσεται ραγδαία, οι ειδικοί του εργασιακού χώρου πασχίζουν να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στην προτεραιότητα προς τον άνθρωπο και την επιδίωξη της κερδοφορίας.

Οι επιχειρήσεις φέρουν ευθύνη να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας, καθώς η εξάπλωση της ΤΝ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και «ενδεχομένως να επιδεινώσει την ανισότητα», δήλωσε ο Πέδρο Ουρία-Ρεθίο, επικεφαλής δεδομένων και υπεύθυνος ΤΝ του ομίλου CIMB, στο CNBC, στο περιθώριο του συνεδρίου GITEX Asia 2025.

«Έρχεται ένα τεράστιο κύμα αλλαγής και, δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι ίσως μείνουν πίσω», προειδοποίησε.

Ο ΟΗΕ, μέσω του Οργανισμού Εμπορίου και Ανάπτυξης, επισήμανε σε έκθεση του Απριλίου ότι η ΤΝ θα μπορούσε να επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως και να διευρύνει τις ανισότητες μεταξύ χωρών.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με την Ουρία-Ρεθίο, οι εταιρείες δεν πρέπει μόνο να επενδύσουν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων ώστε να προσαρμοστούν στη νέα εποχή, αλλά και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, οι απόψεις των στελεχών στον εργασιακό χώρο διίστανται. Ο Τόμας Κούρτσικ, γενικός διευθυντής Πληροφορικής στην Prudential Singapore, σημείωσε ότι ίσως είναι λάθος να εστιάζουμε αποκλειστικά στην «προστασία» της απασχόλησης.

«Το ερώτημα είναι: “Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να προσαρμόσουμε την απασχόληση;”», δήλωσε στο CNBC. «Είναι σαν να προσπαθείς να σταματήσεις ένα τσουνάμι. Ξέρουμε πως η προστασία δεν θα είναι απόλυτα αποτελεσματική. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε πώς θα προσαρμοστούμε».

Σύμφωνα με την Ουρία-Ρεθίο, η επανάσταση της ΤΝ είναι το επόμενο μεγάλο τεχνολογικό κύμα μετά το διαδίκτυο στα τέλη του 20ού αιώνα. Η τεχνολογία βρέθηκε στο επίκεντρο μετά το λανσάρισμα του ChatGPT της OpenAI, τον Νοέμβριο του 2022.

Έκτοτε, ο ρυθμός ενσωμάτωσης της ΤΝ στις επιχειρήσεις έχει επιταχυνθεί, με στόχο τον μετασχηματισμό του εργατικού δυναμικού σε ένα πιο ανταγωνιστικό, παγκόσμιο περιβάλλον.

«Κάποτε δώσαμε προτεραιότητα στα κινητά. Τώρα, πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε αντίστοιχη νοοτροπία για την Τεχνητή Νοημοσύνη - χωρίς όμως να αφήνουμε τους ανθρώπους πίσω», τόνισε.

Παρότι η ΤΝ υπόσχεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι απαιτείται προσοχή στις παράπλευρες, ανεπιθύμητες συνέπειες.

Άνθρωποι ή κέρδη;

Σύμφωνα με τον Δείκτη Τάσεων της Microsoft για το 2025, το 82% των ηγετικών στελεχών δηλώνουν ότι σκοπεύουν να αξιοποιήσουν ψηφιακά εργαλεία - όπως προηγμένα συστήματα δημιουργικής ΤΝ ή «πράκτορες» ΤΝ - για να ενισχύσουν τη δυναμική του εργατικού δυναμικού τους επόμενους 12-18 μήνες.

Παράλληλα, το 78% εξετάζει την πρόσληψη ειδικών στον τομέα της ΤΝ, ενώ το 47% θεωρεί κορυφαία προτεραιότητα την αναβάθμιση δεξιοτήτων των υπαρχόντων εργαζομένων. Ωστόσο, το 33% εξετάζει και τη μείωση προσωπικού.

Η ΤΝ φέρει και άλλες προκλήσεις, όπως η ηθική χρήση των δεδομένων. «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λαμβάνει δεδομένα και να επιταχύνει την προκατάληψη με την ταχύτητα του φωτός», προειδοποίησε ο Κούρτσικ.

«Τα δεδομένα δημιουργούνται από ανθρώπους, άρα ενσωματώνουν και τις δικές μας προκαταλήψεις. Η προκατάληψη δεν είναι σφάλμα. Είναι εγγενές χαρακτηριστικό. Το ζήτημα είναι πώς θα τη διαχειριστούμε σωστά».

Οι άνθρωποι στο επίκεντρο

Παρά τις ανησυχίες, οι ειδικοί διατηρούν την αισιοδοξία τους. Ο Κούρτσικ προβλέπει ότι η ΤΝ θα καταστεί ευρέως διαθέσιμη, γεγονός που θα δημιουργήσει νέες, παγκόσμιες ευκαιρίες. Όπως εκτιμά, ενδέχεται να δούμε μια «αναγέννηση» της χειροτεχνικής εργασίας, με νέες θέσεις που θα βασίζονται περισσότερο στη δημιουργικότητα και στην ανθρώπινη επαφή.

Ωστόσο, προειδοποιεί πως «η ανισότητα θα εμφανιστεί κυρίως βραχυπρόθεσμα, στη φάση της μεγάλης μετάβασης», και τονίζει ότι καμία επιχείρηση δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της τις κοινωνικές προεκτάσεις.

Αντίθετα, η μετάβαση αυτή θα απαιτήσει συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπάρχουσες ανισότητες δεν θα διευρυνθούν.