Πώς το σύστημα DLS αναβαθμίζει την ασφάλεια και την ταχύτητα εξυπηρέτησης των πτήσεων
Shutterstock
Shutterstock

Πώς το σύστημα DLS αναβαθμίζει την ασφάλεια και την ταχύτητα εξυπηρέτησης των πτήσεων

Έργο συνολικού προϋπολογισμού 5,1 εκατομμυρίων ευρώ είναι το σύστημα DLS το οποίο αναβαθμίζει την ασφάλεια και την ταχύτητα εξυπηρέτησης των πτήσεων. Αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων οκτώ μηνών και θα μειώσει στο ελάχιστο την πιθανότητα λάθους ή και παρερμηνείας κάποιας εντολής. Αποτελεί δε, μέρος ενός ευρύτερου συστήματος εναέριας κυκλοφορίας ύψους 313 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2029.

Το νέο σύστημα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, έπρεπε να είχε εγκατασταθεί από το 2018. Πώς λειτουργεί; Μέχρι στιγμής με το ισχύον σύστημα ο πιλότος πρέπει να περιμένει τη σειρά του προκειμένου να επικοινωνήσει με τον πύργο ελέγχου μέσω ασυρμάτου και να πάρει οδηγίες για κάθε ενέργεια που πρέπει να ακολουθήσει. Με το νέο σύστημα, η διαδικασία γίνεται πιο γρήγορη και πιο ασφαλής, δεδομένου ότι πιλότος και ελεγκτής θα επικοινωνούν πλέον μέσω πλήκτρων, καθένα εκ των οποίων αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο και σαφές μήνυμα, μέσα από μια βάση δεδομένων.

Δηλαδή, πρέπει να δώσει ο πύργος ελέγχου οδηγία στον πιλότο να προσγειωθεί. Πατάει ένα κουμπί συγκεκριμένο μεταφέροντας μήνυμα στον πιλότο ο οποίος έχει εκπαιδευτεί να παίρνει αυτό το μήνυμα, να το αποκωδικοποιεί και να ακολουθεί κατευθείαν η διαδικασία που πρέπει.

Χρ. Δήμας: Ενισχύεται το ανθρώπινο δυναμικό στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

«Η υπογραφή της σύμβασης για το σύστημα DLS αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης για την αναβάθμιση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον στρατηγικό εκσυγχρονισμό των συστημάτων αεροναυτιλίας της χώρας μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, σχετικά με το σύστημα DLS, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας. 

Όπως συμπλήρωσε, προχωράει και η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Πηγή: ΕΡΤ