Πώς η Ελλάδα γίνεται ο μεγαλύτερος «ξενοδόχος» δεδομένων - Οι mega επενδύσεις σε Data Centers

Πώς η Ελλάδα γίνεται ο μεγαλύτερος «ξενοδόχος» δεδομένων - Οι mega επενδύσεις σε Data Centers

Πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικεί να διαδραματίσει η χώρα μας στα διεθνή «hub» δεδομένων μέσω νέων σημαντικών επενδύσεων σε data centers, αλλά και υποβρύχια καλώδια οι οποίες είναι σε εξέλιξη και δίνουν στην Ελλάδα το ρόλο του μεγαλύτερου κόμβου μεταφοράς δεδομένων από την Ασία στην Ευρώπη.  

Οι επενδύσεις σε data centers  από τους σημαντικότερους τεχνολογικούς κολοσσούς αρχής γενομένης από την επένδυση 1 δισ. ευρώ της Microsoft  και με τις Lamda Hellix (Digital Realty), Google, Amazon Web Services, Cisco και Lancom να έπονται έχουν μεγάλη συνεισφορά στην ανάπτυξη, καθώς διαχέονται σε μεγαλύτερη κλίμακα στο σύνολο της οικονομίας.

Οι ψηφιακές υποδομές δημιουργούν συνθήκες σταθερής ανάπτυξης και βελτιώνουν τη θέση της χώρας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι με τα data centers να δημιουργούν θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, με υψηλές αμοιβές. 

Η ύπαρξη ψηφιακών υποδομών προσελκύει επενδύσεις από εταιρείες τεχνολογίας, αλλά και από ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, που πλέον δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τις κρίσιμες αυτές υποδομές. Ακόμη, οι ψηφιακές τεχνολογίες αλληλοσυνδέονται και δημιουργούν καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα.

Μάλιστα σύμφωνα με σχετική μελέτη της IDG Research Services κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε neutral multi-tenant data center (ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών), αποφέρει 8,23 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία.  Η δημιουργία data center στην Ελλάδα δημιουργεί πλούτο και θέσεις εργασίας και τα  οφέλη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: 

  • Άμεσα, κάθε 1 ευρώ επένδυσης αποφέρει 2,45 ευρώ στην οικονομία. 
  • Έμμεσα κάθε 1 ευρώ επένδυσης αποφέρει 4,38 ευρώ στην οικονομία.
  • Τέλος, επαγωγικά κάθε 1 ευρώ επένδυσης αποφέρει 1,41 ευρώ στην οικονομία. 

Η στρατηγική επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ της Microsoft για τη δημιουργία data centers στην Ελλάδα, είναι μόνο η αρχή  καθώς έχει δημιουργηθεί ένα pipe line με νέους επενδυτές, στους οποίους περιλαμβάνονται μερικά από τα πλέον σημαντικά ονόματα της διεθνούς επιχειρηματικής σκηνής στην τεχνολογία καθώς διαβλέπουν ότι αυτό δίνει αξία και για την οικονομία στο μέλλον 

Μέσο αυτών των επενδύσεων η χώρα μας μετασχηματίζεται σταδιακά σε κόμβο τεχνολογίας, καινοτομίας, νεοφυούς επιχειρηματικότητας και ενέργειας, αξιοποιώντας τα σημαντικά της στρατηγικά πλεονεκτήματα.

Σημαντικό πεδίο δράσης για την Ελλάδα είναι και τα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών που έρχονται από την Ασία και τη Μέση Ανατολή με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σύστημα καλωδίων Blue και Raman, το οποίο υλοποιεί μία κοινοπραξία όπου συμμετέχουν η Google και η Sparkle, θα φέρνει κίνηση από την Μέση Ανατολή και την Ασία στην Ευρώπη και θα προσαιγιαλώνεται στην περιοχή των Χανίων.

Η Microsoft και το restart στις επενδύσεις

Πλέον οι εξελίξεις τρέχουν όσον αφορά στις επενδύσεις καθώς με το που μπήκε το 2024 και συγκεκριμένα στις αρχές Ιανουαρίου εγκρίθηκε από την κυβέρνηση η χορήγηση κινήτρων στη Microsoft Operations 4733 Hellas, συνδεδεμένη εταιρεία με τη Microsoft, για την κατασκευή τριών data centers στην Αττική με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους στην Ελλάδα, συνολικού κόστους της τάξης των 976 εκατ. ευρώ.

Ήδη η χώρα μας μετρά μεγάλες επενδύσεις σε data centers, όπως αυτές των Microsoft, Lamda Hellix (Digital Realty), Google, Amazon Web Services, Cisco και Lancom με εταιρείες από την αραβική χερσόνησο να αποτελούν δυνητικούς επενδυτές αφού διαφαίνεται πλέον ευκρινώς ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει κόμβο αποθήκευσης και διακίνησης δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Άλλωστε οι Άραβες συμμετέχουν ήδη στη κατασκευή υπερσύγχρονου υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένος EMC (East To Med Data Corridor), μια επένδυση 850 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο θα δημιουργήσει μια νέα διαδρομή που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη.

Όσον αφορά στις επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα που αφορά στην δημιουργία τριών data centers μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίνεται ο χωρικός προορισμός και καθαρίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης της επένδυσης στα Σπάτα, μπήκε πλέον σε τελική ευθεία και τον Φεβρουάριο προβλέπεται η ανάθεση του έργου.

Παράλληλα η Digital Realty ανακοίνωσε ότι επεκτείνει την παρουσία της στην Αθήνα, μέσω της Lamda Hellix που έχει εξαγοράσει, με την ανάπτυξη δύο νέων data centers υλοποιώντας έτσι στην Ελλάδα ίσως το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο που αφορά τη δραστηριοποίησή της στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Ήδη η πρώτη εγκατάσταση, το ATH3, είναι υπό κατασκευή και εκτιμάται ότι θα είναι το μεγαλύτερο data center στη χώρα, ικανό να υποστηρίξει έως και 6.8 MW χωρητικότητας εντός των εγκαταστάσεων έκτασης 8.600 τ.μ., ενώ ακολουθεί το ATH-4 που προβλέπεται να προσθέσει επιπλέον 6,8 MW ισχύος όταν θα λειτουργήσει, κάτι που αναμένεται εντός του 2024.

Το τέταρτο  data center της εταιρείας τo Athens 4 είναι πλέον πραγματικότητα ενώ έχει ξεκινήσει η κατασκευή του Athens 5. Κέντρο δεδομένων θα κατασκευάσει επίσης στην Κρήτη, το Heraklion 1, με προοπτική να τεθεί σε λειτουργία μέσα του 2025.

Μια εμβληματική επένδυση ύψους 2,2,δισ. ευρώ ακολουθεί την έλευση της Google στην Ελλάδα μέσω δημιουργίας τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική, των οποίων τη δημιουργία ανακοίνωσε τo 2022 ο αμερικανικός τεχνολογικός όμιλος και θα συνιστούν το cloud region της Google στην Ελλάδα με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός μέσω των 2,2 δισ. αρχικά εκτιμώμενης επένδυσης  αναμένεται να συνεισφέρει στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και θα δημιουργήσει 19.400 θέσεις εργασίας με το πρώτο data center να τίθεται σε λειτουργία το 2025.

Από την άλλη η Αmazon μέσω της Αmazon Web Services (AWS), τοποθετείται στην ελληνική αγορά των κέντρων δεδομένων με εκτιμώμενες επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αποτελεί την πρώτη επέκταση της υποδομής «Local Zone» εκτός των ΗΠΑ και η Ελλάδα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις 11 χώρες της Ευρώπης που προτιμήθηκε από τον πολυεθνικό κολοσσό.

Η επιλογή της Ελλάδας από την αμερικανική πολυεθνική έρχεται μετά από δύο χρόνια συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση που έδωσε τους πρώτους καρπούς στις αρχές του 2020 με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης και έμφαση στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και της καινοτομίας και συνεχίστηκε φέτος με νέο μνημόνιο συνεργασίας το καλοκαίρι το οποίο μάλιστα προβλέπει και τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου διαστήματος (regional space hub).

Η Sparkle, ο διεθνής βραχίονας σε υπηρεσίες multi cloud της Telecom Italia, διατηρεί στην χώρα μας τέσσερα data centers και σημαντικό πελατολόγιο.

Στην αγορά data centers δραστηριοποιούνται και άλλοι όμιλοι όπως ο ΟΤΕ, η Synapsecom, η Space Hellas και η Interworks, ενώ συνεχώς ανακοινώνονται νέες μικρότερες επενδύσεις από 3 έως 15 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική εταιρεία Lancom έχοντας επενδύσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα και με τζίρο πάνω από 3 εκατ. ευρώ ξεκίνησε νέα επένδυση στην Κρήτη για τη δημιουργία ενός ακόμα data center το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει διαβαλκανική πύλη, όπως έχει εξελιχθεί αυτό της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα υποσχέθηκε και νέες επενδύσεις,  αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας και νέων data centers.