Ολλανδία: Η αντι-μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης «διώχνει» την ASML
(AP Photo/Peter Dejong, File)
(AP Photo/Peter Dejong, File)

Ολλανδία: Η αντι-μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης «διώχνει» την ASML

Σε συνομιλίες με την ASML βρίσκεται η ολλανδική κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας δεν θα μετακομίσει ή δεν θα επεκταθεί στο εξωτερικό λόγω των αντιμεταναστευτικών πολιτικών της Ολλανδίας.

Την είδηση δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα De Telegraaf, η οποία επικαλούμενη ανώνυμες πηγές ανέφερε ότι τα εμπλεκόμενα υπουργεία έχουν ονομάσει την προσπάθεια «Επιχείρηση Μπετόβεν».

Η υπουργός οικονομικών υποθέσεων Mίκι Αντριάανσενς δεν θέλησε να απαντήσει σε όλες τις πτυχές του δημοσιεύματος της εφημερίδας, αλλά σε συνέντευξή της στο Reuters επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ASML Πέτερ Βένικ στη Χάγη την Τετάρτη, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων, όπως είπε, συνομιλιών.

«Δεν ξέρω αν θα φύγουν από την Ολλανδία», είπε. «Θέλουν να αναπτυχθούν. Και θέλουν να αναπτυχθούν σε τέτοιο βαθμό, που ασκεί πίεση στις υποδομές μας».

«Γι' αυτό συνομιλούμε πολύ εντατικά. Επειδή θέλουμε να καταλάβουμε, είναι κάτι που μπορούμε να λύσουμε», πρόσθεσε.

Το ρεπορτάζ ήρθε μετά τα σχόλια που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ASML Πέτερ Βένικ τον Ιανουάριο, όταν προειδοποίησε ότι η εταιρεία του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξειδικευμένο ξένο εργατικό δυναμικό, την ώρα που τα αντιμεταναστευτικά κόμματα κατέγραψαν μεγάλα κέρδη στις εκλογές του 2023.

Η ASML αρνήθηκε να σχολιάσει, ωστόσο, ο Βένικ μίλησε σε εκδήλωση στη Χάγη και δήλωσε ότι ανησυχεί για την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ολλανδία.

«Ορισμένα από αυτά τα στοιχεία που μας έκαναν μια σπουδαία εταιρεία, δέχονται πιέσεις», είπε, αναφέροντας και το πλάνο να καταργηθεί μια φορολογική ελάφρυνση που αφορά τους μετανάστες υψηλής ειδίκευσης.

Πιθανοί οι περιορισμοί για τους αλλοδαπούς φοιτητές

Περίπου το 40% των 23.000 εργαζομένων της ASML στην Ολλανδία δεν είναι Ολλανδοί. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας προμηθεύεται εξαρτήματα από όλο τον κόσμο, αλλά επί του παρόντος συναρμολογεί τα μηχανήματά της στο Βελτχόβεν της Ολλανδίας πριν τα στείλει σε μεγάλους κατασκευαστές τσιπ υπολογιστών.

Η ASML κυριαρχεί στην αγορά των συστημάτων λιθογραφίας, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των κυκλωμάτων των τσιπ. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί έναν γύρο επέκτασης και αναμένει ότι θα χρειαστεί περισσότερους τα επόμενα χρόνια, καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση για τσιπ.

Οι πολυεθνικές εταιρείες Shell και Unilever εγκατέλειψαν την Ολλανδία τα τελευταία χρόνια μετά από μια δυσμενή αλλαγή στην ολλανδική φορολογική νομοθεσία.

Μια άλλη πολιτική που εξετάζεται από τα κόμματα που προσπαθούν να σχηματίσουν δεξιά κυβέρνηση μετά τις εκλογές είναι να περιοριστεί ο αριθμός των αλλοδαπών φοιτητών που μπορούν να φοιτήσουν σε ολλανδικά πανεπιστήμια - βασική πηγή εργατικού δυναμικού για τις εταιρείες τεχνολογίας της χώρας.

«Οι συνέπειες του περιορισμού της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού είναι μεγάλες, χρειαζόμαστε αυτούς τους ανθρώπους για να καινοτομήσουμε», δήλωσε ο Βένικ τον Ιανουάριο. «Αν δεν μπορούμε να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους εδώ, θα πάμε κάπου όπου μπορούμε να αναπτυχθούμε», κατέληξε.

Αν και θα ήταν δύσκολο για την εταιρεία να μεταφέρει την έδρα της, η De Telegraaf ανέφερε τη Γαλλία ως πιθανό προορισμό για επέκταση της εταιρείας, επικαλούμενη μία μόνο πηγή.