Οι εταιρείες πρέπει να χρησιμοποιούν προηγμένα εργαλεία για τον εντοπισμό και την εξάλειψη της παραπληροφόρησης και του περιεχομένου deepfake, προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων κινδύνων εκλογικής παρέμβασης και οικονομικής απάτης, προέτρεψε η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU)των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεση που δημοσίευσε την Παρασκευή.
Τα deepfakes, όπως εικόνες και βίντεο που δημιουργούνται με Τεχνητή Νοημοσύνη και ήχος που μιμείται πειστικά πραγματικά πρόσωπα, ενέχουν αυξανόμενους κινδύνους, ανέφερε η ITU στην έκθεση που δημοσίευσε στο «AI for Good Summit» στη Γενεύη.
Η ITU ζήτησε την καθιέρωση αυστηρών προτύπων για την καταπολέμηση της παραποίησης πολυμέσων και συνέστησε στους διανομείς περιεχομένου, όπως οι πλατφόρμες social media, να χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία επαλήθευσης για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας των εικόνων και των βίντεο πριν από τη διανομή τους.
«Η εμπιστοσύνη στα social media έχει μειωθεί σημαντικά, επειδή οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα», σημείωσε ο Μπιλέλ Τζαμούσι, επικεφαλής του Τμήματος Μελετητικών Ομάδων του Γραφείου Τυποποίησης της ITU. Η καταπολέμηση των deepfakes ήταν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις λόγω της ικανότητας της Gen AI να κατασκευάζει ρεαλιστικά πολυμέσα, είπε.
Ο Λέοναρντ Ρόζενθολ της Adobe, ηγέτης στον τομέα του λογισμικού ψηφιακής επεξεργασίας που ασχολείται με τα deepfakes από το 2019, υπογράμμισε τη σημασία της διαπίστωσης της προέλευσης του ψηφιακού περιεχομένου για να βοηθηθούν οι χρήστες να αξιολογήσουν την αξιοπιστία του.
«Χρειαζόμαστε περισσότερα μέρη όπου οι χρήστες καταναλώνουν το περιεχόμενό τους για να εμφανίζονται αυτές οι πληροφορίες... Όταν περιηγείστε στις ροές σας, θέλετε να ξέρετε: «Μπορώ να εμπιστευτώ αυτή την εικόνα, αυτό το βίντεο...»» σημείωσε.
Η Φαρζάνε Μπαντιέ, ιδρύτρια της εταιρείας έρευνας ψηφιακής διακυβέρνησης Digital Medusa, τόνισε τη σημασία μιας παγκόσμιας προσέγγισης του προβλήματος, δεδομένου ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένας διεθνής φορέας εποπτείας που να επικεντρώνεται στην ανίχνευση παραποιημένου υλικού.
«Αν έχουμε ένα συνονθύλευμα προτύπων και λύσεων, τότε τα επιβλαβή deepfake μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικά», δήλωσε στο Reuters.
Η ITU αναπτύσσει επί του παρόντος πρότυπα για τη τοποθέτηση υδατογραφημάτων σε βίντεο -τα οποία αποτελούν το 80% της διαδικτυακής κίνησης- με σκοπό την ενσωμάτωση δεδομένων προέλευσης, όπως η ταυτότητα του δημιουργού και η χρονική σήμανση.
Ο Τομάζ Λεβάκ, ιδρυτής της ελβετικής εταιρείας Umanitek, προέτρεψε τον ιδιωτικό τομέα να εφαρμόσει προληπτικά μέτρα ασφαλείας και να εκπαιδεύσει τους χρήστες.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα γίνεται όλο και πιο ισχυρή, πιο γρήγορη και πιο έξυπνη... Θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τις δεξιότητες των ανθρώπων για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνουν θύματα των συστημάτων», δήλωσε.