Neuralink: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρώτο εμφύτευμα εγκεφάλου του Ίλον Μασκ
Shutterstock
Shutterstock

Neuralink: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρώτο εμφύτευμα εγκεφάλου του Ίλον Μασκ

Ο Ίλον Μασκ δηλώνει ότι το φιλόδοξο σχέδιό του να επιτρέψει στους ανθρώπους να συνδέσουν ασύρματα τον εγκέφαλό τους με τηλέφωνα και άλλες συσκευές έκανε ένα νέο βήμα, ανακοινώνοντας ότι ο πρώτος άνθρωπος έλαβε ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλο από την εταιρεία του, τη Neuralink.

Το άτομο, το οποίο δεν κατονομάστηκε, «αναρρώνει καλά», δήλωσε ο Μασκ μέσω του X, πρώην Twitter. «Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν μια πολλά υποσχόμενη ανίχνευση των ακίδων στους νευρώνες», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στην κυτταρική δραστηριότητα μεταξύ του εγκεφάλου μας και του νευρικού μας συστήματος.

Η είδηση ήρθε μήνες αφότου η Neuralink άρχισε να προσλαμβάνει δυνητικά ανθρώπινα πειραματόζωα για την κλινική δοκιμή της. Η εταιρεία πήρε την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων για τη δοκιμή τον περασμένο Μάιο, λέγοντας ότι ήθελε να στρατολογήσει άτομα ηλικίας 22 ετών και άνω που ζουν με τετραπληγία λόγω τραυματισμού του νωτιαίου μυελού ή αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), μια ασθένεια που στερεί από τους ανθρώπους την ικανότητα να ελέγχουν το σώμα τους.

Η κλινική δοκιμή της Neuralink ονομάζεται PRIME - για την ακριβή ρομποτικά εμφυτευμένη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση ενός ρομπότ για τη χειρουργική εισαγωγή των καλωδίων του εμφυτεύματος της εταιρείας σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κίνηση.

«Η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να ερμηνεύει τη νευρική δραστηριότητα ενός ατόμου, ώστε να μπορεί να χειρίζεται έναν υπολογιστή ή ένα smartphone με την απλή πρόθεση να κινηθεί - δεν απαιτούνται καλώδια ή φυσική κίνηση», ανέφερε η Neuralink στο σχετικό μήνυμα - έκκληση που απηύθυνε, αναζητώντας εθελοντές.

Η Neuralink λέει ότι η διαδικασία εμφύτευσης χρησιμοποιεί ειδικά κατασκευασμένες μικροσκοπικές βελόνες. Όπως ανέφερε η εταιρεία τον περασμένο Οκτώβριο στο X, «η άκρη του εμφυτεύματος έχει πλάτος μόνο 10 έως 12 μικρά -μόνο λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο ενός ερυθρού αιμοσφαιρίου. Το μικρό μέγεθος επιτρέπει την εισαγωγή των νημάτων με ελάχιστη βλάβη στον φλοιό».

Ο στόχος της δοκιμής PRIME, είπε η εταιρεία σε ένα διαφημιστικό βίντεο, «είναι να τοποθετηθεί ένα μικρό, αισθητικά αόρατο εμφύτευμα σε ένα τμήμα του εγκεφάλου σας που σχεδιάζει την κίνηση».

Πώς δουλεύει το εγκεφαλικό εμφύτευμα της Neuralink

Το εμφύτευμα περιλαμβάνει 1024 ηλεκτρόδια κατανεμημένα σε 64 νήματα, σύμφωνα με τη Neuralink. Το εμφύτευμα είναι το βασικό στοιχείο υλικού της δοκιμής- τα άλλα σημεία εστίασης είναι το χειρουργικό ρομπότ και η εφαρμογή χρήστη της Neuralink που συνδέεται ασύρματα με έναν υπολογιστή ή άλλη συσκευή.

«Το εμφύτευμα N1 τροφοδοτείται από μια μικρή μπαταρία που φορτίζεται ασύρματα από το εξωτερικό μέσω ενός συμπαγούς, επαγωγικού φορτιστή που επιτρέπει την εύκολη χρήση από οπουδήποτε», αναφέρει η εταιρεία στον ιστότοπό της.

Καθώς ανακοίνωσε την επέμβαση εμφύτευσης στον άνθρωπο, ο Μασκ είπε ότι το προϊόν εμφύτευσης της εταιρείας του θα ονομάζεται Telepathy.

«Επιτρέπει τον έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας, και μέσω αυτών σχεδόν οποιασδήποτε συσκευής, μόνο με τη σκέψη», έγραψε στο Χ .

«Οι αρχικοί χρήστες θα είναι όσοι έχουν χάσει τη χρήση των άκρων τους», είπε. «Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνεί ταχύτερα από έναν ταχυδακτυλογράφο ή έναν δημοπράτη. Αυτός είναι ο στόχος».

Η Neuralink λέει ότι στοχεύει να επαναπροσδιορίσει τα όρια των ανθρώπινων ικανοτήτων, λέγοντας στους υποψήφιους συμμετέχοντες στη δοκιμή PRIME ότι «θα μπορούσαν να διαμορφώσουν σημαντικά το μέλλον της αλληλεπίδρασης και της ανεξαρτησίας, όχι μόνο για εσάς αλλά και για αμέτρητους άλλους].

Γιατί η τεχνολογία της Neuralink υπήρξε αμφιλεγόμενη

Η Neuralink έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν διαμάχες λόγω κατηγοριών σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνάς της και τον τρόπο με τον οποίο ο Μασκ παρουσιάζει το έργο αυτό. Το 2022 και το 2023 εμφανίστηκαν αναφορές που υποστήριζαν ότι οι πρακτικές της εταιρείας είχαν εξουθενωτικές επιπτώσεις σε πιθήκους και άλλα ζώα που χρησιμοποιούνται στις δοκιμές, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρισμού ότι έως και 12 πίθηκοι υπέστησαν ευθανασία στο πλαίσιο της έρευνάς της.

Απαντώντας σε αυτούς τους ισχυρισμούς, ο Μασκ δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο: «Κανένας πίθηκος δεν έχει πεθάνει ως αποτέλεσμα ενός εμφυτεύματος Neuralink», προσθέτοντας ότι στις πρώτες δοκιμές, «για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο για τους υγιείς πιθήκους, επιλέξαμε πίθηκους που ήταν κοντά στον θάνατο ήδη».

Μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο ο Μασκ παρουσίασε τη χρήση ζώων από τη Neuralink κατά τη δοκιμή των εμφυτευμάτων της - και συγκεκριμένα, αν μπορεί να υπερεκτίμησε την εμπορευσιμότητα των εμφυτευμάτων.

Τι δείχνει η έρευνα

Η έρευνα στους υπολογιστές και τη νευρολογία συγκλίνει εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένου του αναπτυσσόμενου τομέα της αποκωδικοποίησης της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου γύρω από λέξεις, παλμούς και εικόνες. Όλο και περισσότερο, η εργασία αυτή περιλαμβάνει μια εμφυτεύσιμη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή ή BCI.

Μεγάλο μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας έχει ως στόχο να προσφέρει σε άτομα που πάσχουν από παράλυση και τύφλωση νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τον κόσμο. Αλλά τα εμφυτεύματα έχουν επίσης από καιρό θεωρηθεί ότι έχουν τη δυνατότητα να «βελτιώσουν» ανθρώπους που δεν πάσχουν από τόσο σοβαρές παθήσεις.

Ο Μασκ έχει μιλήσει στο παρελθόν για την ιδέα ενός «νευρικού νήματος» που θα μπορούσε να προσθέσει ένα συμβιωτικό ψηφιακό στρώμα στον ανθρώπινο εγκέφαλο και να συγχωνεύσει την Τεχνητή Νοημοσύνη με τον εγκέφαλο. Και ενώ η τρέχουσα δοκιμή της Neuralink φαίνεται να σταματά πολύ κοντά σε αυτούς τους υψηλούς στόχους, οι εικασίες σχετικά με τις παρατηρήσεις του αποκρυσταλλώθηκαν γύρω από τη Neuralink το 2017, όταν επιβεβαίωσε τους δεσμούς του με την τότε νέα εταιρεία.

«Φανταστείτε τη χαρά να συνδέεστε με τους αγαπημένους σας, να περιηγείστε στο διαδίκτυο ή ακόμη και να παίζετε παιχνίδια χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις σας», ανέφερε η Neuralink στο βίντεό της, δείχνοντας εικόνες ενός smartphone που φαίνεται να είναι συνδεδεμένο με το μυαλό ενός ατόμου.

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα για τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα έχει εγείρει πολλά ερωτήματα, όπως το αν (και πού) η ανθρωπότητα θα πρέπει να τραβήξει τα όρια στην ενσωμάτωσή της με την τεχνολογία.