Ο Ίλον Μασκ, «πολεμιστής για τη σωτηρία του πολιτισμού» ενάντια στον «ιό της woke νοοτροπίας», φαίνεται πως δεν διστάζει να επωφεληθεί από προγράμματα διαφορετικότητας, ισότητας και ένταξης (DEI), όταν αυτά εξυπηρετούν τους επιχειρηματικούς του σκοπούς.
Η Neuralink, το startup εγκεφαλικών εμφυτευμάτων που ίδρυσε ο Μασκ και το οποίο αποτιμάται πρόσφατα στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια, χαρακτήρισε τον εαυτό της ως μια «μικρή μειονεκτούσα επιχείρηση» σε ομοσπονδιακή δήλωση προς τη Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων (SBA) των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Gizmodo.
Στην ιστοσελίδα της SBA αναφέρεται ότι η Neuralink πιστοποίησε μόνη της πως είναι μια «Αυτοπιστοποιημένη Μικρή Μειονεκτούσα Επιχείρηση». Σύμφωνα με την SBA, μια επιχείρηση μπορεί να λάβει αυτόν τον χαρακτηρισμό αν «το 51% ή και περισσότερο ανήκει και ελέγχεται από ένα ή περισσότερα μειονεκτούντα άτομα». Η επιχείρηση πρέπει επίσης «να είναι μικρή, σύμφωνα με τα πρότυπα μεγέθους της SBA».
Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό κώδικα κανονισμών, ως κοινωνικά μειονεκτούντα άτομα ορίζονται: «αυτά που έχουν υποστεί φυλετικές ή εθνοτικές προκαταλήψεις ή πολιτισμικές διακρίσεις εντός της αμερικανικής κοινωνίας εξαιτίας της ταυτότητάς τους ως μέλη μειονοτικών ομάδων, και ανεξαρτήτως των ατομικών τους προσόντων. Το κοινωνικό μειονέκτημα πρέπει να προκύπτει από συνθήκες πέραν του ελέγχου τους».
Η δήλωση εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το MuskWatch, ένα ενημερωτικό blog στο Substack για τον δισεκατομμυριούχο της Tesla, το οποίο κατηγορεί την εταιρεία ότι «παραποίησε ομοσπονδιακά έντυπα». Το MuskWatch δημοσίευσε απόσπασμα από έντυπο που, όπως ισχυρίζεται, κατέθεσε η Neuralink στις 24 Απριλίου, και στο οποίο η εταιρεία επιβεβαιώνει πως είναι μικρή μειονεκτούσα επιχείρηση, όπως ορίζεται από τον κανονισμό.
Το blog επισημαίνει επίσης ότι ο χαρακτηρισμός SDB μπορεί νομικά να διεκδικηθεί μόνο από εταιρείες που ανήκουν σε «οικονομικά μειονεκτούντα άτομα», και ότι οι ομοσπονδιακοί κανονισμοί αναφέρουν πως «άτομα με καθαρή περιουσία άνω των 850.000 δολαρίων, εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας τους», δεν θεωρούνται οικονομικά μειονεκτούντα.
Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς ποια μειονεκτούσα ομάδα μπορεί να ισχυρίζεται ότι κατέχει την Neuralink. Η δομή ιδιοκτησίας της εταιρείας δεν είναι δημόσια διαθέσιμη, αλλά ο Μασκ κατείχε πλειοψηφικό μερίδιο το 2019. Έκτοτε, η startup προχώρησε σε νέους γύρους χρηματοδότησης - κυρίως από την κοινότητα των venture capital της Silicon Valley.
Το Gizmodo επικοινώνησε με την εταιρεία για περαιτέρω πληροφορίες.
Τα νέα προκαλούν και γέλιο και αγανάκτηση, διότι δύο από τα πράγματα που αρέσκεται περισσότερο να στηλιτεύει ο Μασκ είναι η «μάστιγα» των DEI και οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια από το κράτος. Τώρα, η δική του εταιρεία φαίνεται να ισχυρίζεται ότι δικαιούται ομοσπονδιακή ενίσχυση επειδή είναι κοινωνικά και οικονομικά μειονεκτούσα. Φυσικά, οι ομοσπονδιακές ενισχύσεις υπήρξαν ζωτικής σημασίας για την Tesla και τη SpaceX επί σειρά ετών.
Από την ίδρυσή της το 2016, η Neuralink επιδιώκει να χρησιμοποιήσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα και πειραματική επιστήμη για να εγκαινιάσει μια νέα εποχή αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπινου εγκεφάλου και υπολογιστή. Η εταιρεία έλαβε έγκριση από τον FDA για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους τον Μάιο του 2023. Πέρυσι, η Neuralink μετέδωσε μια συνέντευξη με έναν τετραπληγικό που χρησιμοποίησε το εμφύτευμα της εταιρείας για να παίξει video games.
Πριν τις δοκιμές σε ανθρώπους, η Neuralink πραγματοποίησε πειράματα σε ζώα. Αν και πολλά από τα πειραματόζωα παραμένουν ζωντανά, αρκετά θανατώθηκαν. Κάποια, σύμφωνα με καταγγελίες, πέθαναν με φρικτό τρόπο, γεγονός που οδήγησε σε κατηγορίες περί «αποτρόπαιας» κακοποίησης ζώων και μήνυση από ένωση ιατρών.