Microsoft: Τέλος η τεχνική υποστήριξη από Κίνα σε πελάτες του αμερικανικού Πενταγώνου για λόγους ασφαλείας
Shutterstock
Shutterstock
CNBC

Microsoft: Τέλος η τεχνική υποστήριξη από Κίνα σε πελάτες του αμερικανικού Πενταγώνου για λόγους ασφαλείας

Η Microsoft ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναθεώρησε τις πρακτικές της, ώστε οι μηχανικοί της στην Κίνα να μην παρέχουν πλέον τεχνική υποστήριξη σε πελάτες του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες cloud της εταιρείας.

Σύμφωνα με το CNBC, η εταιρεία προχώρησε στις αλλαγές αυτές στο πλαίσιο προσπάθειας να μειώσει τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια και την κυβερνοασφάλεια που απορρέουν από τη συνεργασία της στο cloud με έναν σημαντικό πελάτη.

Η ανακοίνωση ακολούθησε λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση εκτενούς ρεπορτάζ του ProPublica, το οποίο περιέγραφε την εξάρτηση του Υπουργείου Άμυνας από μηχανικούς λογισμικού της Microsoft στην Κίνα.

«Σε απάντηση στις ανησυχίες που εκφράστηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σχετικά με επιβλεπόμενους από τις ΗΠΑ ξένους μηχανικούς, η Microsoft προχώρησε σε αλλαγές στην υποστήριξή της προς πελάτες της αμερικανικής κυβέρνησης, ώστε να διασφαλίσει ότι καμία ομάδα μηχανικών που εδρεύει στην Κίνα δεν παρέχει τεχνική βοήθεια για υπηρεσίες cloud του Υπουργείου Άμυνας ή σχετικές υπηρεσίες», έγραψε ο Φρανκ Σο, επικεφαλής επικοινωνίας της Microsoft, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X την Παρασκευή.

Η αλλαγή επηρεάζει τη δραστηριότητα του τμήματος Azure, των υπηρεσιών cloud της Microsoft, το οποίο εκτιμάται από αναλυτές ότι πλέον συνεισφέρει πάνω από το 25% των εσόδων της εταιρείας. Αυτό καθιστά την Azure μεγαλύτερη από το Google Cloud, αλλά μικρότερη από την Amazon Web Services (AWS).

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση κερδών της Microsoft, η εταιρεία αντλεί «σημαντικά έσοδα από κρατικές συμβάσεις», ενώ περισσότερο από το ήμισυ των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων εσόδων του πρώτου τριμήνου προήλθε από πελάτες που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Το 2019, η Microsoft κέρδισε συμβόλαιο cloud αξίας 10 δισ. δολαρίων με το Υπουργείο Άμυνας, όμως το Πεντάγωνο το ακύρωσε το 2021 μετά από δικαστική διαμάχη. Το 2022, το Υπουργείο ανέθεσε συμβάσεις cloud συνολικής αξίας έως 9 δισ. δολαρίων στις Amazon, Google, Oracle και Microsoft.

Υπενθυμίζεται ότι, η ProPublica ανέφερε ότι η εργασία των μηχανικών της Azure στην Κίνα επιβλέπεται από «ψηφιακούς συνοδούς» στις ΗΠΑ, οι οποίοι συνήθως έχουν λιγότερες τεχνικές γνώσεις από τους υπαλλήλους που διαχειρίζονται στο εξωτερικό. Το ρεπορτάζ περιέγραψε πώς αυτή η δομή εποπτείας θα μπορούσε να αφήσει τις ΗΠΑ εκτεθειμένες σε κυβερνοεπίθεση από την Κίνα.

«Αυτό είναι προφανώς απαράδεκτο, ειδικά στο σημερινό ψηφιακό περιβάλλον απειλών», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ σε βίντεο που ανάρτησε επίσης στην πλατφόρμα X την Παρασκευή.

Περιέγραψε την αρχιτεκτονική αυτή ως «ένα παρωχημένο σύστημα που δημιουργήθηκε πριν από πάνω από μια δεκαετία, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα». Ο Χέγκσεθ δήλωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας θα επανεξετάσει τα συστήματά του προς αναζήτηση παρόμοιων πρακτικών.

Η Microsoft είχε αρχικά δηλώσει στο ProPublica ότι οι εργαζόμενοι και οι εργολάβοι της συμμορφώνονται με τους κανόνες της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στην παροχή των πιο ασφαλών υπηρεσιών προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με εταίρους εθνικής ασφάλειας για την αξιολόγηση και προσαρμογή των πρωτοκόλλων ασφαλείας μας όπου χρειάζεται», έγραψε ο Σο.