«Λιλιπούτειο» ενδομικροσκόπιο στη μάχη κατά του καρκίνου μαστού
Shutterstock
Shutterstock

«Λιλιπούτειο» ενδομικροσκόπιο στη μάχη κατά του καρκίνου μαστού

Το νέο μικροσκόπιο ελπίζουν πως θα εντοπίζει καρκινικά κύτταρα μεγέθους 1/100 του χιλιοστού, με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τις παραδοσιακές μεθόδους.

Η συσκευή αναπτύχθηκε από τον Δρ Χούσι Βιάς και τους συνεργάτες του στο Imperial College του Λονδίνου και μπορεί να κινηθεί σε μικρούς χώρους μέσα στο σώμα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Το ενδομικροσκόπιο έχει διάμετρο μικρότερη από 1 χιλιοστό - περίπου το πλάτος 25 ανθρώπινων τριχών - και έχει σχεδιαστεί για να εισάγεται στο σώμα για να παρέχει όψη ιστών και οργάνων.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιταχύνει τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και να βοηθήσει στη μείωση των λιστών αναμονής του NHS, σύμφωνα με τους επιστήμονες που το δημιούργησαν.

Το εν λόγω ενδομικροσκόπιο είναι σε θέση να παράγει εικόνες από το εσωτερικό του ιστού με «πρωτοφανή ταχύτητα» - έως και 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο, είπε η ερευνητική ομάδα.

Η ελπίδα είναι ότι το ενδομικροσκόπιο θα βοηθήσει τους χειρουργούς να εντοπίσουν καρκινικά κύτταρα μεγέθους εκατοστού του χιλιοστού με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τις παραδοσιακές μεθόδους.

Αυτό, λέει η ομάδα, θα συμβάλει στη μείωση της ανάγκης για επεμβάσεις παρακολούθησης για την αφαίρεση καρκινικών κυττάρων που προηγουμένως διέφευγαν την ανίχνευση.

Το όργανο θα βοηθήσει επίσης στη χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστού, όπου ο χειρουργός αφαιρεί τον καρκίνο ενώ αφήνει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσιολογικό μαστό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές στόχος είναι να συνεχιστούν οι κλινικές δοκιμές με σκοπό να είναι διαθέσιμο σε περίπου πέντε χρόνια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το σύστημά τους για προκαταρκτικές μελέτες σε ανθρώπινο καρκινικό ιστό και τώρα δοκιμάζουν τη χρήση του από χειρουργούς και παθολόγους σε εργαστηριακά δείγματα καρκινικού ιστού.