To Internet of Things και η επανάσταση της νέας οικονομίας

To Internet of Things και η επανάσταση της νέας οικονομίας

Τα δεδομένα επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής μας. Εάν όχι απολύτως ακόμα, το τεχνολογικό τοπίο των επόμενων ετών θα είναι σίγουρα «δεδομενοκεντρικό».

Ήδη, άλλωστε, η συσκευή στην οποία διαβάζετε αυτό το άρθρο συλλέγει πιθανώς τα δεδομένα σας για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας χρήστη. Ή ακόμα, μπορεί να σας έχει προταθεί αυτό το άρθρο με βάση τις συνήθειες ανάγνωσής σας.

Το τεχνολογικό τοπίο κυριαρχείται από ένα οικοσύστημα που όχι μόνο συλλέγει δεδομένα, αλλά τα μεταφέρει σε άλλες συσκευές και λαμβάνει αποφάσεις με αυτά. Χωρίς την ανάγκη αλληλεπίδρασης ανθρώπου με άνθρωπο.

Κατά συνέπεια ήδη διανύουμε μια πρώιμη εποχή του Διαδικτύου των Πραγμάτων, που αναμένεται να επιταχυνθεί με εκθετικό ρυθμό τα επόμενα χρόνια.

Έξυπνες πόλεις, προϊόντα που «μιλάνε» και βιομηχανικά ρομπότ σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους. Η επανάσταση που φέρνει το Internet of Τhings δεν θα είναι μόνο τεχνολογική αλλά θα μεταμορφώσει σε βάθος την οικονομία και το επιχειρείν. 

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Global Data η παγκόσμια αγορά IoT θα ανέλθει σε 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024, καθώς το νέο κύμα ψηφιακού μετασχηματισμού που πυροδότησε η πανδημία του κορονοϊού δεν πρόκειται να ξεφουσκώσει. Αντιθέτως, η ζήτηση για τεχνολογίες που θα βοηθήσουν το εργατικό δυναμικό να επιστρέψει με ασφάλεια στη δουλειά του θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις η επόμενη φάση του IoT θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε, με την εμφάνιση ριζικά νέων επιχειρηματικών μοντέλων, όπου συσκευές και δίκτυα IoT θα συνεργάζονται μεταξύ τους παρέχοντας υπηρεσίες οι οποίες προκύπτουν αυτόνομα ή σχεδόν αυτόνομα.

Τι είναι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων

Εν συντομία, το Internet of Things είναι ένα οικοσύστημα από έξυπνες συσκευές με δυνατότητα δικτύωσης χάρη σε ενσωματωμένους επεξεργαστές, αισθητήρες και υλικό επικοινωνίας για τη συλλογή, αποστολή και ανάλυση δεδομένων που αποκτούν από το περιβάλλον τους.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις κάθε ημέρα, δημιουργούν ήδη 1 δισεκατομμύριο GB δεδομένων ενώ έως το 2025 η IDC προβλέπει ότι θα υπάρχουν 55,7 δισεκατομμύρια συσκευές συνδεδεμένες με το IoT παγκοσμίως.

Η επερχόμενη έκρηξη της εν λόγω τεχνολογίας δεν είναι τυχαία. Αντιθέτως, το IoT ενισχύεται από τρεις βασικές αναδυόμενες τεχνολογίες: την Τεχνητή Νοημοσύνη, που επιτρέπει στις συσκευές να μαθαίνουν και να επεξεργάζονται πληροφορίες «λογικά», τα δίκτυα 5G, που προσφέρουν ακαριαία μετάδοση δεδομένων χωρίς προβλήματα συνδεσιμότητας και την παραγωγή Μεγάλων Δεδομένων, προϋπόθεση απαραίτητη για την εκπαίδευση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης

Οι περισσότεροι αναλυτές εντοπίζουν τέσσερα μεγάλα πεδία στα οποία το IoT θα έχει καταιγιστικό αντίκτυπο: τα wearables, το «έξυπνο» σπίτι, τις «έξυπνες» πόλεις και τη βιομηχανία

Οι «φορετές» συσκευές, όπως τα «έξυπνα» ρολόγια, δεν θα περιοριστούν μόνο στον αθλητισμό αλλά αναμένεται να βρουν σημαντική εφαρμογή στον τομέα της υγείας και της προληπτικής ιατρικής. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Gartner, η παγκόσμια αγορά wearables εκτιμάται ότι θα έχει έσοδα 81,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το τέλος του 2021.

Αντίστοιχα, τα «έξυπνα» σπίτια μπορούν να διαχειριστούν φωτισμό, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα, μαθαίνοντας τις συνήθειες του ιδιοκτήτη και αναπτύσσοντας αυτοματοποιημένη «υποστήριξη» των συσκευών, κάτι που μεταφράζεται σε βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση.



Οι «έξυπνες» πόλεις φέρνουν μαζί τους την υπόσχεση για καλύτερη δημόσια ασφάλεια, αποδοτικότερες μεταφορές και την βελτιωμένη ενεργειακή διαχείριση. Για παράδειγμα, στο Νέο Δελχί, με μερικούς από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του κόσμου, ένα Ευφυές Σύστημα Διαχείρισης Μεταφορών (ITMS) χρησιμοποιείται για τη λήψη «δυναμικών αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο για τις ροές της κυκλοφορίας».

Τέλος, οι βιομηχανίες από τη μεταποίηση έως την εξόρυξη βασίζονται στον ψηφιακό μετασχηματισμό για να γίνουν πιο αποτελεσματικές και να μειώσουν τα ανθρώπινα λάθη. Από την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο έως τους ενσωματωμένους αισθητήρες στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι έξυπνες συσκευές αναμένεται να συμβάλλουν στην αποτροπή δαπανηρών σφαλμάτων στη βιομηχανία.