Η Γερμανία σχεδιάζει «επίθεση Τεχνητής Νοημοσύνης» για να καλύψει το τεχνολογικό χάσμα
Reuters

Η Γερμανία σχεδιάζει «επίθεση Τεχνητής Νοημοσύνης» για να καλύψει το τεχνολογικό χάσμα

Η Γερμανία επιδιώκει να ενισχύσει τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης έως το τέλος της δεκαετίας, προκειμένου να στηρίξει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και να καταστεί ανταγωνιστική σε βασικές τεχνολογίες σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

Ο διεθνής αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης εντείνεται, με την Κίνα, τις ΗΠΑς και την Ινδία να αναδεικνύονται πρωτοπόρες δυνάμεις, γεγονός που ασκεί πιέσεις στη Γερμανία και, γενικότερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καλύψουν τη διαφορά.

«Με μια επίθεση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, θέλουμε έως το 2030 το 10% της οικονομικής μας παραγωγής να βασίζεται σε αυτήν και να την καταστήσουμε βασικό εργαλείο σε κρίσιμους τομείς της έρευνας», αναφέρει το προσχέδιο στρατηγικής του γερμανικού υπουργείου Έρευνας.

Η στρατηγική δεν διευκρινίζει ποιο ποσοστό της γερμανικής οικονομίας υποστηρίζεται σήμερα από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ για τη Γερμανία και την Τεχνητή Νοημοσύνη, που δημοσιεύτηκε το 2024, η χώρα καλείται να αξιοποιήσει την τεχνολογία αυτή για την αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων, όπως η πράσινη μετάβαση, η βελτίωση της διοικητικής και βιομηχανικής αποτελεσματικότητας, καθώς και η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Οικονομολόγοι έχουν ζητήσει την ταχεία ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, προκειμένου να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της γερμανικής βιομηχανίας. Το Ινστιτούτο IW εκτιμά ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητά της κατά μέσο όρο 0,9% ετησίως την περίοδο 2025-2030, με την αύξηση να φτάνει το 1,2% κατά τη δεκαετία του 2030.

Μέχρι στιγμής, το ποσοστό αυτό κατά την τρέχουσα δεκαετία διαμορφώνεται στο 0,4%.

Το γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη στρατηγική πριν από το τέλος του μήνα, υιοθετώντας φιλόδοξους στόχους για να μειώσει την απόσταση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το έγγραφο καθορίζει συγκεκριμένους στόχους για τη χρηματοδότηση έργων κατασκευής κέντρων υπολογιστικής υψηλής χωρητικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2027. Η κυβέρνηση σκοπεύει να συντονίσει τις σχετικές αιτήσεις με τη βιομηχανία, τους εμπειρογνώμονες και τα ομόσπονδα κρατίδια μέχρι το τέλος του έτους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει χρηματοδότηση 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός «γιγάντιου εργοστασίου» Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού που ολοκληρώθηκε νωρίτερα φέτος, η γερμανική κυβέρνηση στοχεύει να φιλοξενήσει τουλάχιστον ένα από τα κέντρα αυτά στη γερμανική επικράτεια, με την Deutsche Telekom να συγκαταλέγεται μεταξύ των ενδιαφερόμενων εταιρειών.

Η στρατηγική περιλαμβάνει επίσης στόχους για την ενίσχυση της τεχνολογίας κβαντικών υπολογιστών, με την κατασκευή δύο υπολογιστών με δυνατότητα διόρθωσης σφαλμάτων έως το 2030, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι σε χρήστες.

Παράλληλα, προβλέπεται η εκτόξευση του πρώτου ερευνητικού δορυφόρου της Γερμανίας για την κβαντική επικοινωνία εντός του έτους.

Η στρατηγική τονίζει ότι, αν και η Γερμανία έχει επιδείξει πρώιμη επιτυχία στον τομέα της καινοτομίας, υστερεί στην εμπορική αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Αυτό δημιουργεί ανταγωνιστικά μειονεκτήματα και εξαρτήσεις», επισημαίνει το έγγραφο, προσθέτοντας ότι η έρευνα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης πρέπει να συνδεθεί στενότερα με βιομηχανικούς κλάδους όπως η ρομποτική, η μηχανολογία, η αυτοκινητοβιομηχανία και η χημική βιομηχανία.