Η εταιρεία ανεβάζει τον πήχη παγκοσμίως με εξειδικευμένο AI για επαγγελματικό κώδικα.
Η ελληνική startup Bitloops συγκεντρώνει 1 εκατ. ευρώ και απαντά στις αδυναμίες του desigh-to-code

Η ελληνική startup Bitloops συγκεντρώνει 1 εκατ. ευρώ και απαντά στις αδυναμίες του desigh-to-code

Η εταιρεία ανεβάζει τον πήχη παγκοσμίως με εξειδικευμένο AI για επαγγελματικό κώδικα.

Η Bitloops, μία καινοτόμος ελληνική πλατφόρμα ανάπτυξης λογισμικού με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη, ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση pre-seed γύρου χρηματοδότησης ύψους 1 εκατ. ευρώ. 

Οι επενδύσεις προήλθαν από τα επενδυτικά σχήματα Eleven Ventures και Corallia Ventures, καθώς και επιλεγμένους angel investors, σηματοδοτώντας ισχυρή εμπιστοσύνη στην πρόταση αξίας της εταιρείας.

Σε έναν τομέα που κυριαρχείται από γενικά AI εργαλεία παραγωγής κώδικα, η Bitloops επιχειρεί κάτι διαφορετικό. Χτίζει μια εξειδικευμένη πλατφόρμα για επαγγελματίες frontend developers, εστιάζοντας στην ακρίβεια, την ποιότητα και την επεκτασιμότητα του παραγόμενου κώδικα. Στόχος της είναι να γεφυρώσει αποτελεσματικά το κενό μεταξύ των σχεδιαστικών mockups (Figma) και της παραγωγής πλήρως λειτουργικών UI components.

Η ποιότητα του κώδικα

Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες λύσεις τύπου low-code/no-code ή τις αυτοματοποιημένες προσεγγίσεις εργαλείων όπως το ChatGPT, η Bitloops δίνει έμφαση στην ποιότητα του κώδικα. Το προϊόν της, γνωστό ως Frontend Copilot, δεν περιορίζεται στην απλή μετάφραση του design σε HTML/CSS, αλλά κατανοεί τη δομή του design system, τις ροές εργασίας των developers και τις αρχές του scalable architecture.

«Οι ομάδες λογισμικού μπορούν να υλοποιήσουν το 80% ενός design γρήγορα, αλλά το τελευταίο 20% – το polishing – είναι που καθυστερεί σημαντικά τα χρονοδιαγράμματα», εξηγεί ο συνιδρυτής και CEO, Βασίλης Ντάνιας, και προσθέτει «Η Bitloops βοηθά τις ομάδες να επιτύχουν 95% πιστότητα στο αρχικό design μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς να απαιτούνται χρονοβόρες μικροδιορθώσεις».

Το αποτέλεσμα είναι ένας “copilot” που λειτουργεί σαν senior engineer, γράφοντας καθαρό, επαναχρησιμοποιήσιμο και responsive κώδικα που είναι άμεσα έτοιμος για ένταξη σε παραγωγικά συστήματα.

Πέρα από το ChatGPT

Η καινοτομία της Bitloops δεν περιορίζεται μόνο στο UI. Η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα ιδιόκτητο domain-specific language model (DSLM), εκπαιδευμένο ειδικά στις ανάγκες του frontend development. Αυτό επιτρέπει στο εργαλείο να κατανοεί με ακρίβεια design tokens, component variants και responsive breakpoints, παραδίδοντας κώδικα υψηλής συνέπειας.

«Οι γενικές AI πλατφόρμες αποτυγχάνουν όταν πρόκειται για real-world εφαρμογές με σύνθετες ανάγκες. Εμείς προσεγγίζουμε το πρόβλημα με εξειδίκευση, προσφέροντας εργαλεία που ταιριάζουν στις ροές εργασίας των επαγγελματιών», σημειώνει ο Sergio Pereira, COO και συνιδρυτής της Bitloops.

Επιτάχυνση ανάπτυξης με χρηματοδοτική ώθηση

Με την πρόσφατη χρηματοδότηση, η Bitloops προχωρά σε επέκταση λειτουργιών που περιλαμβάνουν υποστήριξη για περισσότερα CMS, frameworks και design εργαλεία. Επίσης, σε Fine-tuning των AI μοντέλων για μεγαλύτερη ακρίβεια στην παραγωγή παραγωγικού κώδικα, αλλά και ενσωμάτωση λειτουργιών όπως αυτόματη παραγωγή tests, Storybook stories και ενημέρωση design systems, που στοχεύουν στην πλήρη ενοποίηση του κύκλου ανάπτυξης UI. Παράλληλα θα γίνει επέκταση της ομάδας από 8 σε 15 άτομα εντός του επόμενου 12μήνου, με έμφαση σε software engineers και AI researchers.

Σημειωτέον, ότι το προϊόν βρίσκεται σε κλειστή alpha φάση, με πάνω από 100 developers να συμμετέχουν ενεργά και 5 στρατηγικούς συνεργάτες στον χώρο του design, παρέχοντας κρίσιμο feedback.

«Η Bitloops δεν είναι απλώς μια νέα πλατφόρμα – δημιουργεί μια νέα κατηγορία εκεί όπου συναντώνται το AI και η επαγγελματική ανάπτυξη λογισμικού», δηλώνει ο Svetozar Georgiev, Partner της Eleven Ventures. Αντίστοιχα, ο Δρ. Νίκος Βογιατζής από την Corallia Ventures τόνισε πως η Bitloops αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και τεχνικό βάθος ένα διαχρονικό σημείο συμφόρησης του frontend: τις επαναλαμβανόμενες, χρονοβόρες εργασίες.

Ελληνική τεχνολογία με παγκόσμιο ορίζοντα

Παρότι startup με ελληνικές ρίζες, η Bitloops έχει ήδη διεθνή προσανατολισμό, με μέλη σε Αθήνα και Λευκωσία. Οι ιδρυτές της διαθέτουν σημαντική εμπειρία τόσο στην επιχειρηματικότητα όσο και στον τομέα της τεχνολογίας. Ο Βασίλης Ντάνιας έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος της BEAT και της FREE NOW Ελλάς, ενώ ο Sergio Pereira έχει διατελέσει ανώτερο στέλεχος σε διεθνείς οργανισμούς και συνιδρυτής fintech startup στην Πορτογαλία.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, οι δύο συνιδρυτές οραματίζονται έναν κόσμο όπου οι frontend developers δεν θα σπαταλούν πολύτιμο χρόνο σε CSS debugging και μικροβελτιώσεις layout, αλλά θα επικεντρώνονται στην ουσία της δημιουργίας – με την υποστήριξη εξειδικευμένων, έξυπνων εργαλείων.

Στην ουσία, η Bitloops προσεγγίζει την τεχνητή νοημοσύνη όχι ως gimmick, αλλά ως στρατηγικό πλεονέκτημα που ενισχύει την παραγωγικότητα, μειώνει τα σφάλματα και ενδυναμώνει τις ομάδες λογισμικού. «Για τους developers, το πραγματικό bottleneck δεν είναι η δημιουργικότητα – είναι η αγγαρεία», καταλήγει ο Pereira που καταλήγει λέγοντας «Η Bitloops εξαλείφει τον κόπο, μετατρέποντας την ανάπτυξη UI σε εμπειρία υψηλής απόδοσης και ποιότητας».