Google σε ΕΕ: Το ρυθμιστικό πλαίσιο του DMA εμποδίζει την καινοτομία, εις βάρος πολιτών και εταιρειών
(AP Photo/Michael Probst
(AP Photo/Michael Probst

Google σε ΕΕ: Το ρυθμιστικό πλαίσιο του DMA εμποδίζει την καινοτομία, εις βάρος πολιτών και εταιρειών

Μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο για τον έλεγχο των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών -υπό το Digital Market Act της ΕΕ- εμποδίζει την καινοτομία εις βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων της Ένωσης θα στείλει την Τρίτη (01/07) η Google.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η δικηγόρος της Google, Κλερ Κέλι, αναμένεται να υπογραμμίζει τη στάση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού σε workshop που διογανώνει η Κομισιόν. 

Θα παροτρύνει επίσης τις ρυθμιστικές αρχές να παράσχουν πιο λεπτομερείς οδηγίες για να τον βοηθήσουν να συμμορφωθεί με τους κανόνες και θα ζητήσει από τους επικριτές του να προσκομίσουν στοιχεία για το κόστος και τα οφέλη, προκειμένου να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως η  Google βρίσκεται υπό πίεση να απαντήσει σε κατηγορίες βάσει του νόμου της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές ότι ευνοεί τις δικές της υπηρεσίες, όπως το Google Shopping, το Google Hotels και το Google Flights, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Οι κατηγορίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε πρόστιμα που θα φτάνουν το 10% των ετήσιων εσόδων της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Google πρότεινε περισσότερες αλλαγές στα αποτελέσματα αναζήτησης για να προβάλλει καλύτερα τα ανταγωνιστικά προϊόντα, αλλά οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι αυτές οι αλλαγές δεν εξασφαλίζουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε ειλικρινά για τις πραγματικές συνέπειες του νόμου για τις ψηφιακές αγορές, οι οποίες οδηγούν σε χειρότερα διαδικτυακά προϊόντα και εμπειρίες για τους Ευρωπαίους» θα αναφέρει η Κέλι, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Ακόμα, θα υποστηρίξε ότι οι αλλαγές που έχει εφαρμόσει η Google μέχρι σήμερα μετά από συζητήσεις με την Επιτροπή και τους επικριτές της έχουν ως αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι χρήστες να πληρώνουν περισσότερα για τα εισιτήρια ταξιδιού, καθώς δεν μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στους ιστότοπους των αεροπορικών εταιρειών, σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας της που έχει στη διάθεσή του το Reuters.

Η Κέλι θα σημειώσει  επίσης ότι οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν αναφέρει απώλειες έως και 30% στις απευθείας κρατήσεις, ενώ οι χρήστες έχουν διαμαρτυρηθεί για τις δυσκίνητες λύσεις που έχουν βρεθεί.

Ο άλλος δικηγόρος της Google, Όλιβερ Μπέθελ, θα ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές να διευκρινίσουν λεπτομερώς τι πρέπει να κάνει η εταιρεία και από τους επικριτές να προσκομίσουν αδιάσειστα στοιχεία.

«Εάν κατανοήσουμε με ακρίβεια τι σημαίνει συμμόρφωση, όχι μόνο θεωρητικά, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία στο πεδίο, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε γρήγορα και με σιγουριά την παροχή υπηρεσιών που συμμορφώνονται με τους κανόνες σε ολόκληρο τον ΕΟΧ», θα δηλώσει.