Γιατί αυξήθηκε το ποσοστό παραιτήσεων στην OpenAI;
Shutterstock
Shutterstock
Business Insider, CNBC

Γιατί αυξήθηκε το ποσοστό παραιτήσεων στην OpenAI;

Αυξημένα εμφανίζονται τα ποσοστά παραιτήσεων στην εταιρεία κολοσσό της Τεχνητής Νοημοσύνης, OpenAI. Αρκετοί εργαζόμενοι υψηλών θέσεων παραιτούνται ο έναν μετά τον άλλον, καθώς δηλώνουν ότι, «η εταιρεία δεν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και στις βασικές προτεραιότητες της αναφορικά με το κοινό».

Η OpenAI μετά τις μαζικές παραιτήσεις, αποφάσισε να διαλύσει το τμήμα διαχείρισης μελλοντικών κινδύνων της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ όπως έγινε γνωστό, τα μέλη του τμήματος μετατίθενται σε άλλα εντός της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, πρώην ηγετικό στέλεχος της OpenAI, ο Τζαν Λέικ, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης (14/05) ότι παραιτείται, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του X.

«Η OpenAI δεν παίρνει την ασφάλεια αρκετά σοβαρά», δήλωσε ο Λέικ, εξηγώντας τον βασικό λόγο παραίτησής του.

«Τα τελευταία χρόνια, η φιλοσοφία και οι διαδικασίες ασφάλειας έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα», δήλωσε.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, εντάχθηκε στο OpenAI επειδή πίστευε ότι, «θα ήταν το καλύτερο μέρος για να ερευνήσει πώς να κατευθύνει και να ελέγχει την Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη, μια μέχρι στιγμής υποθετική εκδοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης που θα είναι σε θέση να σκέφτεται πιο γρήγορα από έναν άνθρωπο».

«Ωστόσο», όπως διευκρίνισε, «διαφωνούσα με την ηγεσία της OpenAI σχετικά με τις βασικές προτεραιότητες της εταιρείας για αρκετό καιρό, μέχρι που τελικά φτάσαμε σε σημείο ρήξης».

Το πρώην στέλεχος της OpenAI, τόνισε ότι η εταιρεία πρέπει να κρατήσει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής της σε θέματα «ασφάλειας, παρακολούθησης, ετοιμότητας, ασφάλειας, ανθεκτικότητας των αντιπάλων, εμπιστευτικότητας, κοινωνικού αντίκτυπου και συναφών θεμάτων».

Ο Διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, απαντώντας στον Λέικ μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης του X, είπε:  «Εκτιμώ πολύ τη συμβολή του στην OpenAI και λυπάμαι πολύ που τον βλέπω να φεύγει. Έχει δίκιο ότι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε - είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε».

O Ίλια Σούτσκεβερ, άλλος επικεφαλής ομάδας στην εταιρεία της OpenAI, ανακοίνωσε λίγες ώρες αργότερα, ότι αποχωρεί την εταιρεία.

Σε δήλωσή του στο X, ο Άλτμαν επαίνεσε τον Σούτσκεβερ ως, «ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά της γενιάς μας, ένα καθοδηγητικό φως του τομέα μας και έναν αγαπημένο φίλο».

«Το OpenAI δεν θα ήταν αυτό που είναι χωρίς αυτόν», έγραψε ο Altman. «Παρόλο που έχει κάτι προσωπικά σημαντικό με το οποίο θα πάει να ασχοληθεί, είμαι για πάντα ευγνώμων για ό,τι έκανε εδώ και δεσμευμένος να ολοκληρώσουμε την αποστολή που ξεκινήσαμε μαζί».

Εκτός από την αποχώρηση των Leike και Σούτσκεβερ, ανακοινώθηκε ότι η Νταϊάν Γιούν, πρώην αντιπρόεδρος του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού, και ο Κρις Κλαρκ, πρώην επικεφαλής του τμήματος μη κερδοσκοπικών και στρατηγικών πρωτοβουλιών, παραιτήθηκαν την OpenAI. Σημειώνεται επίσης, ότι την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκαν οι παραιτήσεις δύο επιπλέον ερευνητών που εργάζονταν στο θέμα της ασφάλειας.