Η γνώση περνάει στη δράση. Η έρευνα συναντά την καινοτομία και η καινοτομία βρίσκει τον δρόμο της προς την κοινωνία. Αυτή είναι η ουσία της «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0», της εκδήλωσης που διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), φέρνοντας στο προσκήνιο έναν νέο μηχανισμό σύνδεσης πανεπιστημίων, ερευνητών και επιχειρήσεων.
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το νεοσύστατο Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνολογίας «Γέφυρα Τεχνολογίας», που συγκεντρώνει οκτώ πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας υπό τον συντονισμό του ΕΚΠΑ και στοχεύει στην αξιοποίηση της εφαρμοσμένης γνώσης στον φαρμακευτικό τομέα και όχι μόνο.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια προσπάθεια που φέρνει στο προσκήνιο την εφαρμοσμένη γνώση: οι ερευνητές συστήνουν τις τεχνολογίες τους, οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε καινοτομία και νέες λύσεις, ενώ ο τελικός αποδέκτης, η κοινωνία, ωφελείται από την επιτάχυνση της ανάπτυξης φαρμάκων και θεραπειών σε κρίσιμους τομείς, όπως η ογκολογία, οι νευρολογικές παθήσεις και η ιατρική ακριβείας.
Το Δίκτυο «Γέφυρα Τεχνολογίας» ιδρύθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Δίκτυα Μονάδων/Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας 2021-2027» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Συμμετέχουν: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)-συντονιστής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)
Η εκδήλωση συγκέντρωσε δεκάδες ερευνητές, εκπροσώπους ιδρυμάτων, φορείς της αγοράς και επιχειρηματικά στελέχη από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Παρουσιάστηκαν τεχνολογίες με εφαρμογή στον φαρμακευτικό τομέα και αναδείχθηκαν τεχνοβλαστοί (spin-offs) που φιλοδοξούν να μεταφέρουν την ακαδημαϊκή καινοτομία στον πραγματικό κόσμο.
Οι θεματικοί άξονες περιλάμβαναν αντικαρκινικά φάρμακα, θεραπείες νευρολογικών παθήσεων, ιατρική ακριβείας και καινοτομίες στην οφθαλμολογία.
Ο καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, πρύτανης του ΕΚΠΑ, υπογράμμισε ότι η εκδήλωση αναδεικνύει έμπρακτα τον ρόλο των πανεπιστημίων στην εξωστρέφεια και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και φαρμακευτικής βιομηχανίας. Ο δρ. Αθανάσιος Γαϊτάνης, γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, στάθηκε στην ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος ανάμεσα στην έρευνα και την αγορά, ενώ ο καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, ανέδειξε την υποστήριξη που προσφέρει η Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» στην αξιοποίηση της πανεπιστημιακής παραγωγής.
Ο καθηγητής Αριστείδης Σάμιτας, αντιπρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΕΚΠΑ και επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ εξήγησε τον σκοπό και τις επόμενες κινήσεις του Δικτύου: «Σκοπεύουμε να οργανώσουμε μία σειρά κοινών δράσεων προβολής και εξωστρέφειας τεχνολογιών και νέων τεχνοβλαστών των Ιδρυμάτων/μελών του Δικτύου σε επιχειρήσεις, με σκοπό τη συνεργασία και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοχυρωμένων εφευρέσεων, την ανάπτυξη νέων ερευνητικών αποτελεσμάτων και καινοτομιών που ανταποκρίνονται σε προβλήματα Έρευνας και Ανάπτυξης που αντιμετωπίζουν τόσο μικρομεσαίες όσο και μεγαλύτερες επιχειρήσεις».
«Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός οργανωμένου και αποτελεσματικού οικοσυστήματος που θα συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας», είπε.
Οι δράσεις που προγραμματίζονται περιλαμβάνουν ανάπτυξη πλατφόρμας προβολής των προσφερόμενων τεχνολογιών του Δικτύου, διοργάνωση θεματικών παρουσιάσεων κατοχυρωμένων τεχνολογιών σε τομείς όπως Ενέργεια, Περιβάλλον, Υλικά, Πολιτισμός, Τρόφιμα, Ψηφιακές Λύσεις βασισμένες σε AI και Machine Learning, καθώς και Demo days για την παρουσίαση τεχνοβλαστών σε επενδυτές και φορείς χρηματοδότησης.
Σημαντικό στοιχείο της φιλοσοφίας του Δικτύου είναι η γεωγραφική αποκέντρωση των δράσεων. «Θα δούμε αντίστοιχες δράσεις να υλοποιούνται στη Θράκη από το ΔΠΘ, στην Κρήτη από τα Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην Πάτρα από το ΕΑΠ, στα νησιά του Αιγαίου που εδρεύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αυτό θα δώσει πρόσβαση σε επιχειρήσεις που εδρεύουν και εκτός Αττικής να συμμετέχουν ενεργά», ανέφερε ο κ. Σάμιτας.
Το Δίκτυο ενισχύει παράλληλα και τις εσωτερικές διαδικασίες των μελών του. «Τα ιδρύματα θα έχουν πρόσβαση σε εκπαιδεύσεις για διαχείριση διανοητικής ιδιοκτησίας, εμπορική αξιοποίηση τεχνολογιών και ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων ειδικά σε θέματα ανάπτυξης τεχνοβλαστών».
Για τη συνεργασία τόσων διαφορετικών φορέων, ο καθηγητής Αριστείδης Σάμιτας τόνισε ότι «η δημιουργία της "Γέφυρας Τεχνολογίας" προέκυψε από την ειλικρινή και δεδηλωμένη επιθυμία όλων των Μονάδων Μεταφοράς Τεχνολογίας να συνεργαστούν. Η διαφορετικότητα μεταξύ των μελών λειτουργεί συμπληρωματικά και ενισχύει συγκεκριμένους τομείς όπου υπάρχουν αδυναμίες».
«Η συνέργεια εξασφαλίζεται μέσω σχεδίου διακυβέρνησης με συμμετοχή όλων των μελών και μέσα από σχέσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί, τόσο από τη διαχείριση κοινών εφευρέσεων όσο και από τη συμμετοχή τους στο Εθνικό Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνολογίας "ΜΕΤΕΧ"».
Οι ερευνητές που παρουσίασαν τεχνολογίες στην εκδήλωση ήταν οι Γεώργιος Βουγιουκαλάκης (ΕΚΠΑ), Γεωργία Βαλσαμή (ΕΚΠΑ), Ευστράτιος Στρατίκος (ΕΚΠΑ), Ιορδάνης Μουρούζης (ΕΚΠΑ), Παναγιώτης Μαχαίρας (ΕΚΠΑ), Πέτρος Πέτρου (ΕΚΠΑ), Γεώργιος Λαμπίρης (ΔΠΘ), Αικατερίνη Χατζάκη (ΔΠΘ), Ζωή Κούρνια (ΙΙΒΕΑΑ), Κωνσταντίνος Ταμβακόπουλος (ΙΙΒΕΑΑ), Ευάγγελος Ανδρεάκος (ΙΙΒΕΑΑ), Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Δημήτριος Τζεράνης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Γεώργιος Δημητρακόπουλος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), και Γεώργιος Δεδούσης (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο)
Η «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0» όπως επισημάνθηκε ήταν μόνο η αρχή. Το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι να παραχθεί αληθινή αξία από τη γνώση, με σταθερό βλέμμα στην κοινωνία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Και αυτή η γέφυρα φαίνεται ήδη να έχει γερά θεμέλια.