Η Duolingo ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα σχέδια για την αντικατάσταση των εξωτερικών συνεργατών του με Τεχνητή Νοημοσύνη, καθιερώνοντας τον εαυτό της ως την πρώτη εταιρεία που «θέτει την Τεχνητή Νοημοσύνη σε προτεραιότητα» - μια εξέλιξη που ο δημοσιογράφος Μπρίαν Μέρτσαντ χαρακτήρισε ως ένδειξη ότι η κρίση απασχόλησης λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης «δεν είναι μελλοντική, αλλά παρούσα», όπως αναφέρει το Techcrunch
Ο Μέρτσαντ μίλησε με έναν πρώην εξωτερικό συνεργάτη της Duolingo, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτή η πολιτική δεν είναι καινούργια. Η εταιρεία είχε ήδη μειώσει περίπου το 10% του εργατικού της δυναμικού που απαρτιζόταν από εξωτερικούς συνεργάτες στα τέλη του 2023, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, ακολούθησε και δεύτερος γύρος περικοπών τον Οκτώβριο του 2024. Και στις δύο περιπτώσεις, οι συνεργάτες (πρώτα μεταφραστές και στη συνέχεια συγγραφείς) αντικαταστάθηκαν από Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ο Μέρτσαντ επικαλέστηκε επίσης ρεπορτάζ του στο The Atlantic σχετικά με το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό ανεργίας στους πρόσφατους αποφοίτους κολεγίων. Μία πιθανή εξήγηση; Οι εταιρείες ίσως αντικαθιστούν θέσεις εισαγωγικού επιπέδου με εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης ή διοχετεύουν τους πόρους τους προς την ΤΝ, παραμερίζοντας τις δαπάνες για νέες προσλήψεις.
Σύμφωνα με τον Μέρτσαντ, αυτή η κρίση δεν είναι παρά το αποτέλεσμα «μιας σειράς διοικητικών αποφάσεων από στελέχη που επιδιώκουν να μειώσουν το κόστος εργασίας και να ενισχύσουν τον έλεγχο στους οργανισμούς τους».
Οι συνέπειες εκδηλώνονται με τη μορφή «διάβρωσης στις δημιουργικές βιομηχανίες, πτώσης των εισοδημάτων για ελεύθερους επαγγελματίες όπως καλλιτέχνες, συγγραφείς και εικονογράφους, καθώς και με τη γενική τάση των εταιρειών να προσλαμβάνουν λιγότερους ανθρώπους».
«Η κρίση απασχόλησης που προκαλεί η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει καμία σχέση με ρομποτικές "αποκαλύψεις" τύπου SkyNet», σημείωσε ο ίδιος, «αλλά συνίσταται σε απολύσεις δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων - όπως εκείνων του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών - στο όνομα μιας "στρατηγικής που δίνει προτεραιότητα στην Τεχνητή Νοημοσύνη"»