Δ. Παπαστεργίου για Agentic AI: Ακραίες οι προκλήσεις, ανάγκη για ισορροπία
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Δ. Παπαστεργίου για Agentic AI: Ακραίες οι προκλήσεις, ανάγκη για ισορροπία

Την ώρα που η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας για την τεχνολογική υπεροχή εντείνεται, η Ευρώπη στοχεύει να γίνει πιο ανταγωνιστική στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ταυτόχρονα, η ΤΝ και ιδιαίτερα η agentic AI έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις τόσο για τα οφέλη όσο και για τις προκλήσεις που συνεπάγεται.

Για τα ζητήματα αυτά συζήτησαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου με τον διάσημο πολιτικό επιστήμονα, Φράνσις Φουκουγιάμα και ομάδα ειδικών του τομέα.

Ο πολιτικός επιστήμονας και ερευνητής στο Κέντρο Δημοκρατίας, Ανάπτυξης και Κράτους Δικαίου, του Πανεπιστημίου Στάνφορντ αναφέρθηκε στους κινδύνους που έχει παρουσιαστεί από την agentic Τεχνητή Νοημοσύνη, δηλαδή εκείνα τα συστήματα ΤΝ που λαμβάνουν αυτόνομες αποφάσεις, τονίζοντας ότι υπάρχουν δύο είδη κινδύνων. «Αυτοί που μας ανησυχούν περισσότερο και είναι οι πρώτοι που τους προσεγγίζουμε. Εννοώ, οι κακοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να κάνουν κακά πράγματα. Βρισκόμαστε στη μέση αυτής της διαδικασίας. Στο Instagram, θα έλεγα ότι τα περισσότερα βίντεο που παρακολουθώ είναι deepfake, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Πράγματα που δεν μπορεί να έχουν συμβεί, πράγματα που δεν ξέρεις αν είναι αυθεντικά ή όχι. Αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί. Η κυβέρνηση, το έγκλημα, το hacking, η διαχείριση των ψήφων», είπε ο κ. Φουκουγιάμα, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη απειλή. «Δεν έχει να κάνει τόσο με την αναγεννητική Τεχνητή Νοημοσύνη όσο με την πρακτορική Τεχνητή Νοημοσύνη.

Όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, όταν θα αναλάβει το ρίσκο να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Ο λόγος για αυτό είναι ο εξής. Δεν θα προβλέψω πόσο καλά είναι αυτά τα συστήματα, αλλά οι άνθρωποι προσπαθούν να γενικεύσουν λόγω της επιφανειακής τους κατανόησης με το chat GPT και να κατανοήσουν τα συμπεράσματα και να πουν ότι η τεχνολογία δεν είναι τόσο τρομερή. Νομίζω ότι θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη πολύ σύντομα», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι «είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην λεγόμενη υπερβολική ανάθεση, στον υπερβολικό διαχωρισμό των εξουσιών, επειδή κάποια στιγμή αυτές οι μηχανές θα γνωρίζουν περισσότερα και θα μπορούν να αποφασίζουν σε δευτερόλεπτα. Το είδαμε στον πόλεμο του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι από αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα είναι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι τα δεδομένα της. «Αυτό το οποίο βλέπουμε στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι αυτό το οποίο έχει μάθει να κάνει και το κάνει πολύ πιο γρήγορα, πιθανώς ή με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με τον άνθρωπο. 'Αρα, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να δούμε είναι με τι δεδομένα τροφοδοτούμε την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό το οποίο επίσης με προβληματίζει είναι αυτό το οποίο βλέπουμε όλο και περισσότερο και ειδικά σε περιοχές και χώρες που έχουν εκλογές, είναι η ποιότητα της δημοκρατίας και πώς τελικά η Τεχνητή Νοημοσύνη ζηλεύει τελικά τον άνθρωπο, πάει να παρέμβει στην ποιότητα της δημοκρατίας και θέλει εκείνη να βρεθεί πάνω και πέρα από τους ανθρώπους, πάνω και πέρα από τα πολιτεύματα. Αυτό το οποίο είδαμε να γίνεται σε άλλες χώρες, ακόμη και ακύρωση εκλογών. Γιατί; Γιατί ένας αλγόριθμος προφανώς κατευθυνόμενος από κάπου κατάφερε να αλλοιώσει απόψεις. Αυτό το οποίο επίσης είδαμε σε άλλες χώρες, bots, μηχανήματα τεχνητής νοημοσύνης να τηλεφωνούν υπέρ κάποιου υποψηφίου. Τα βίντεο που πλέον έχουμε χάσει πραγματικά το όριο ανάμεσα στο τι είναι πραγματικό και όχι.

Πρόσφατα είδα ένα πολύ ωραίο ελληνικό AI βίντεο στο οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη τρολάρει τον εαυτό της. Στην ουσία ήταν ένα βίντεο πολιτών που διαμαρτύρονταν για την Τεχνητή Νοημοσύνη», τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να οριοθετηθεί το τι κάνει το μηχάνημα και το τι κάνει ο άνθρωπος. «Αυτή τη μάχη την αντιμετωπίσαμε σε κάθε βιομηχανική επανάσταση και πάντα υπήρχαν αυτοί οι φόβοι. Τι θα κάνει το μηχάνημα, τι θα κάνουμε εμείς; Θα χάσουμε τη δουλειά μας, θα μας την πάρει το μηχάνημα; Δεν είναι τώρα τα πράγματα όπως ήτανε στην 2η βιομηχανική επανάσταση.

Τώρα είναι πιο ακραίες νομίζω οι προκλήσεις, αλλά είναι στο χέρι μας πραγματικά να κρατήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη δίπλα μας για δουλειές που δεν μπορούμε να κάνουμε με τόση ακρίβεια ή βαριόμαστε να κάνουμε εμείς. Υπάρχει κίνδυνος, ειδικά στο κομμάτι της διασποράς ψευδών ειδήσεων, στο πώς αποσταθεροποιούνται χώρες και δημοκρατίες και θα πρέπει όλοι να πάρουμε τις ευθύνες μας και εμείς ως κράτη και κυβερνήσεις αλλά και οι πλατφόρμες. Γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι της διασποράς ειδήσεων γίνεται από πλατφόρμες και οι πλατφόρμες πριν ανεβάσουν κάτι, μπορούν πολύ καλά να καταλάβουν αν τελικά αυτό είναι προϊόν ΤΝ ή όχι. 'Αρα ναι, θέλει να καθίσουμε πλέον βγάζοντας λίγο το κέρδος από το μυαλό μας στο πώς αυτός ο κόσμος θα ισορροπήσει και δε θα δούμε ακραίες καταστάσεις οι οποίες οφείλονται σε τεχνολογίες που έφτιαξαν οι άνθρωποι», κατέληξε ο υπουργός.