Στην εποχή της ηλιοθερμικής ενέργειας η Κύπρος

Στην εποχή της ηλιοθερμικής ενέργειας η Κύπρος

Στην κατασκευή και λειτουργία σταθμού ηλιοθερμικής ενέργειας δυναμικότητας 50 MW, στην περιοχή της Άλασσας στη Λεμεσό, προχωρά η Κύπρος, σηματοδοτώντας το πέρασμα στην εποχή της παραγωγής ηλεκτρισμού με καινοτόμες μεθόδους.

Η ηλιοθερμική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών ερευνών και επενδύσεων, καθώς ενδείκνυται για μεγάλης κλίμακας παραγωγή ενέργειας. Ο ηλιοθερμικός σταθμός στην Κύπρο θα διαθέτει τριακόσιους ηλιακούς θερμικούς δέκτες (STRs). Οι περιστρεφόμενοι ηλιοστάτες, ουσιαστικά κάτοπτρα, θα αντανακλούν το φως του ήλιου προς τους σταθμούς που θα βρίσκονται τοποθετημένοι σε πύργους εξοπλισμένους με αποθέματα γραφίτη. Εκεί η θερμοκρασία θα φτάνει τους 800 βαθμούς Κελσίου κινητοποιώντας θερμικές μηχανές, που θα περιστρέφουν τις ηλεκτρογεννήτριες.

Πρόκειται για έργο της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ που θα έχει συνεισφορά και σε άλλους σχετικούς τομείς της οικονομίας.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των ηλιοθερμικών συστημάτων είναι ότι επιτρέπουν τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογα με την ανάγκη του δικτύου, χάρη στη θερμική αποθήκευσή της. Ως εκ τούτου καθιστούν εύκολη τη διαχείριση της παραγωγής κατ' απαίτηση. Στην Ευρώπη, οι ηλιοθερμικές εγκαταστάσεις είναι εφικτές σε γεωγραφικά πλάτη πλησίον της Μεσογείου. Η Ισπανία παραμένει ο παγκόσμιος ηγέτης στην εγκατεστημένη ηλιοθερμική ισχύ (2,3 GW), ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (1,8 GW).

Σε ό,τι αφορά το κόστος της παραγόμενης ενέργειας, στην Ισπανία η τιμή αναμένεται να παραμείνει μεταξύ 72 και 90 ευρώ/MWh και το 2020, ενώ σε χώρες όπως η Χιλή, αναμένεται ότι μέσα σε αυτό το έτος θα είναι δυνατή η επίτευξη τιμών κάτω ων 45 ευρώ/MWh.

Ο Σταθμός Ηλιακής Ενέργειας Ouarzazate (OSPS), είναι ένα συγκρότημα ηλιοθερμικής  ενέργειας που βρίσκεται στην περιοχή Drâa-Tafilalet στο Μαρόκο, στην καρδιά της Σαχάρας. Με ισχύ 510 MW, είναι ο μεγαλύτερος ηλιοθερμικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στον κόσμο. Με ένα επιπλέον φωτοβολταϊκό σύστημα 72 MW, ολόκληρη η εγκατάσταση έχει προγραμματιστεί να παράγει 582 MW, όταν ολοκληρωθεί. Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του έργου είναι περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο σταθμός παραγωγής αποθηκεύει ηλιακή ενέργεια σε θερμαινόμενο λιωμένο αλάτι, επιτρέποντας την παραγωγή ηλεκτρισμού και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το Ouarzazate αποτελείται από 500.000 παραβολικά ηλιακά κάτοπτρα στοιχισμένα σε 800 σειρές τα οποία ακολουθούν τον ήλιο κάθε λίγα λεπτά. Το ηλιοθερμικό εργοστάσιο - γίγας ηλεκτροδοτεί πάνω από ένα εκατομμύριο κατοικίες, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 760.000 τόνους, σύμφωνα με το Climate Investment Funds (CIF).