Οι επιχειρήσεις επενδύουν στο blockchain

Οι επιχειρήσεις επενδύουν στο blockchain

Του Γιάννη Παλιούρη

Εξωτική τεχνολογία που λίγοι κατανοούν; Εργαλείο για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων; Ή μήπως μία ακόμα high tech φούσκα; Τίποτα από όλα αυτά, αφού όπως εκτιμούν αναλυτές το bockchain σπάει πια τα δεσμά του φουτουρουστικού και αποκτά ευρεία υπόσταση σε μια σειρά από τομείς.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει μέσα από την τελευταία έκθεση της IDC, Worldwide Semiannual Blockchain Spending Guide, σύμφωνα με την οποία οι  παγκόσμιες δαπάνες για λύσεις blockchain προβλέπεται να αγγίξουν τα 15,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Αν και το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για λύσεις blockchain, αποκαλύπτει τη δυναμική αυτής της τεχνολογίας. Πιο αναλυτικά, οι επενδύσεις σε λύσεις blockchain θα φτάσουν το 2019 στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν 80% υψηλότερες από το 2018, ενώ στη διάρκεια της πενταετίας 2018-2013, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 60,3%.

Σύμφωνα με την IDC το blockchain έχει φτάσει πλέον στο κρίσιμο σημείο όπου αναγνωρίζεται από τις επιχειρήσεις ως εργαλείο, με αποτέλεσμα να σημειώνεται μια έκρηξη πιλοτικών εφαρμογών. Η αβεβαιότητα σχετικά με την εν λόγω τεχνολογία παραμένει, ειδικά στους τομείς της διακυβέρνησης, αλλά η υιοθέτηση του blockchain στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το εμπόριο και άλλες βιομηχανίες είναι ενθαρρυντική, σημειώνει η IDC.

Τι είναι, όμως, το blockchain; Σε αντίθεση με την εδραιωμένη αντίληψη ότι blockchain και bitcoin είναι ένα και το αυτό, στην πραγματικότητα το blockchain είναι η τεχνολογία που επιτρέπει στο bitcoin να διατηρεί τη φερεγγυότητά του. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μητρώο συναλλαγών χωρίς υπεύθυνο ελέγχου. Κάθε block συναλλαγών συνδέεται μονοσήμαντα με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μία «αλυσίδα» μέσω αλγοριθμικών μεθόδων κρυπτογράφησης. Τυχόν τροποποίηση υφιστάμενης πληροφορίας-συναλλαγής επηρεάζει αναγκαστικά όλες τις μεταγενέστερες και έτσι γίνεται άμεσα αντιληπτή.

Επιστρέφοντας στην έρευνα της IDC, πρωταθλητής των εξελίξεων θα είναι ο τραπεζικός κλάδος ενώ από κοντά θα ακολουθήσουν μεταποιητικός τομέας, λιανική και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Οι δαπάνες για λύσεις blockchain στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ανέλθουν στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, με τη Δυτική Ευρώπη (661 εκατομμύρια δολάρια) και την Κίνα (304 εκατομμύρια δολάρια) να ακολουθούν.

Η IDC περιγράφει ένα σκηνικό όπου ενώ η δημόσια συζήτηση έχει επικεντρωθεί στα κρυπτονομίσματα και στο αν πρέπει να ρυθμιστούν ή όχι, η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα υιοθετείται από παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας που βλέπουν στο blockchain την ευκαιρία για απλούστευση παρωχημένων διαδικασιών, μεγαλύτερη διαφάνεια στις επιχειρηματικές διαδικασίες και ταχύτερη εταιρική συνεργασία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πριν λίγο καιρό ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δημιούργησαν μια μέθοδο παρακολούθησης κλινικών δοκιμών που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μέθοδός τους θα απαλείψει οποιαδήποτε εσκεμμένη προσπάθεια αλλοίωσης των αποτελεσμάτων αλλά και τα τυχαία λάθη, αφού κάθε καταχώρηση θα επηρεάζει όλη την αλυσίδα δοκιμών. Και στις δύο περιπτώσεις οποιαδήποτε κλινική δοκιμή θα παράγει πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, σε μικρότερο χρόνο, με αποτέλεσμα την ταχύτερη και οικονομικότερη παρασκευή φαρμάκων.