Βιοηλεκτρονική, τα νέα σύνορα της ιατρικής

Βιοηλεκτρονική, τα νέα σύνορα της ιατρικής

Του Γιάννη Παλιούρη

Νόσος του Κρον, διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα. Μερικές μόνο από τις χρόνιες ασθένειες που σε λίγα χρόνια θα αντιμετωπίζονται με την εμφύτευση μικροσκοπικών συσκευών στα κατάλληλα νεύρα του σώματος.

Αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η βιοηλεκτρονική, ένας νέος κλάδος τις ιατρικής επιστήμης που αναδύεται στο προσκήνιο χάρη στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στους τομείς της βιομηχανικής και της νευρολογίας. Η αρχή έγινε το 2017 όταν Ολλανδοί και Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν για πρώτη φορά να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενεργοποιώντας το πνευμονογαστρικό νεύρο με μια μικρή εμφυτευμένη βιοηλεκτρονική συσκευή.

H βιοηλεκτρονική δρα στοχεύοντας στα νευρικά κυκλώματα των οργάνων. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση του νευρικού κυκλώματος και την παροχή ηλεκτρικών ώσεων στους συγκεκριμένους αυτούς στόχους, μέσω μίας εμφυτεύσιμης συσκευής. Χοντρικά θα μπορούσε να περιγραφεί ωςεξέλιξη του βηματοδότη.

Παρόλο που βιοηλεκτρονικές θεραπείες για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως οι χρόνιοι πονοκέφαλοι και ορισμένες περιπτώσεις κατάθλιψης εφαρμόζονταν εδώ και χρόνια, ένα νέο κύμα ιατρικών εφαρμογών με βάση την ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, αρθρίτιδα, διαβήτη και ορισμένες μορφές τύφλωσης ακόμη και άνοιας.

Τα τελευταία χρόνια χάρη στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των ηλεκτρικών σημάτων στο ανθρώπινο σώμα, έγινε δυνατή η δημιουργία πιο αποτελεσματικών και κυρίως πιο εκλεπτυσμένων βιοηλεκτρονικών συσκευών. Καθώς οι ερευνητές έχουν μάθει περισσότερα σχετικά με το πώς τα κύτταρα επικοινωνούν ηλεκτρικά μεταξύ τους, μπορούν να παρέμβουν σε περίπλοκα νευρικά δίκτυα.

To πιο πρόσφατο επίτευγμα έρχεται από το Πανεπιστήμιο Northwestern, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, όπου ερευνητές ανέπτυξαν μια εμφυτεύσιμη, βιοδιασπώμενη ασύρματη συσκευή που επιταχύνει την αναγέννηση των νεύρων.

Η συσκευή παράγει τακτικούς παλμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε κατεστραμμένα περιφερικά νεύρα μετά από χειρουργική επέμβαση, επιταχύνοντας την αναγέννηση των νεύρων στα πόδια αρουραίων και ενισχύοντας την τελική ανάκτηση μυϊκής δύναμης και ελέγχου. Με μέγεθος όσο ένα λεπτό του ευρώ και το πάχος ενός φύλλου χαρτιού, η ασύρματη συσκευή λειτουργεί για περίπου δύο εβδομάδες πριν απορροφηθεί φυσιολογικά στο σώμα.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτές οι «μηχανικές» τεχνολογίες θα μπορούσαν στο μέλλον να συμπληρώσουν ή να αντικαταστήσουν τις φαρμακευτικές θεραπείες, απευθείας στο σημείο όπου χρειάζεται, μειώνοντας έτσι τις παρενέργειες ή τους κινδύνους που σχετίζονται με συμβατικά, μόνιμα εμφυτεύματα.