Υποκρίνεται η αντιπολίτευση για τα μη κρατικά ΑΕΙ - Γιατί ενισχύονται τα δημόσια πανεπιστήμια
Ν. Μαραβέγιας

Υποκρίνεται η αντιπολίτευση για τα μη κρατικά ΑΕΙ - Γιατί ενισχύονται τα δημόσια πανεπιστήμια

Τη στάση της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ σχολιάζει με δηλώσεις του στο Liberal και τον Νικόλα  Ταμπακόπουλο, ο Ναπολέων Μαραβέγιας, καθηγητής, πρώην υπουργός και αντιπρύτανης. Ο ίδιος εξηγεί γιατί το δημόσιο πανεπιστήμιο ενισχύεται από το νομοσχέδιο, μιλάει για τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.

Πώς σχολιάζετε τη στάση της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ;

Θεωρώ πως η στάση της αντιπολίτευσης είναι υπερβολική γιατί στην πραγματικότητα το νέο νομοσχέδιο δίνει περισσότερες επιλογές στους υποψηφίους και στις οικογένειές τους. Το επιχείρημα ότι όσοι έχουν χρήματα θα μπορούν να σπουδάσουν στα παραρτήματα των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ξένων πανεπιστημίων είναι υποκριτικό, γιατί και τώρα όσοι έχουν χρήματα μπορούν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Όπως άλλωστε γίνεται συνήθως.

Τα κριτήρια για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ισχυρίζεται η κυβέρνηση, είναι από τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη. Ισχύει;

Απ’ όσο ξέρω έχοντας επαφή με την πραγματικότητα πολλών ευρωπαϊκών χωρών νομίζω πως αυτά τα κριτήρια που αφορούν στις κτηριακές εγκαταστάσεις, στην επιλογή των καθηγητών και στις προϋποθέσεις εισαγωγής των φοιτητών είναι αυστηρότερα απ΄ ό,τι σε άλλες χώρες που γνωρίζω.

Γιατί καθυστερήσαμε τόσα χρόνια για να προωθηθεί αυτή η μεταρρύθμιση; Είμαστε από τις λίγες χώρες που δεν επιτρέπουν την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς η απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων όπως προβλέπεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος οφείλεται στην ιστορία της χώρας μας και ειδικότερα στο φόβο του μετεμφυλιακού κράτους ότι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν επαναστατικές ιδέες. Το ίδιο ίσχυσε και στην περίοδο της δικτατορίας. Πρόκειται για ένα ιστορικό κατάλοιπο ενδεικτικό των αγκυλώσεων που υπάρχουν.

Οι περισσότεροι νομικοί αποφαίνονται πως δεν είναι αντισυνταγματική η διάταξη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ποια η άποψή σας;

Στο ζήτημα της αντισυνταγματικότητας, όπως ξέρουμε όλοι, οι γνώμες έγκριτων συνταγματολόγων και συχνά φίλων διχάζονται. Για αυτό θα πρέπει να περιμένουμε την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε μια προσφυγή που πιθανότατα θα γίνει όταν εγκατασταθούν στη χώρα μας αυτά τα παραρτήματα των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Τέλος, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι μέσω του νομοσχεδίου ενισχύονται και τα δημόσια πανεπιστήμια. Τι πιστεύετε;

Είναι αλήθεια αυτό γιατί με την ευκαιρία του νομοσχεδίου εισάγονται πολλές απλοποιήσεις στην υπάρχουσα γραφειοκρατική δομή των δημοσίων πανεπιστημίων και ιδιαίτερα των ειδικών λογαριασμών κονδυλίων έρευνας. Επίσης, με το νομοσχέδιο ενισχύονται τα δημόσια πανεπιστήμια με νέες χρηματοδοτήσεις και αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία στη δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων. Τέλος, αναμένουμε ότι θα ανοίξει με το νομοσχέδιο αυτό η συζήτηση για τον τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων στα πανεπιστήμια γενικότερα προκειμένου να εισαχθεί ο θεσμός του εθνικού ακαδημαϊκού απολυτηρίου.  

* Ο Ναπολέων Μαραβέγιας είναι πρώην Αντιπρύτανης στο ΕΚΠΑ, πρώην Υπουργός και Καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας με εξειδίκευση στα θέματα της ευρωπαϊκής οικονομίας.