Ένας στους έξι δεν εκφράζεται από τον άξονα Αριστερά - Δεξιά
Eurokinissi
Eurokinissi
Θ. Γεράκης στο Liberal

Ένας στους έξι δεν εκφράζεται από τον άξονα Αριστερά - Δεξιά

Τα ποιοτικά ευρήματα που έχουν στα χέρια τους οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι περίπου ο ένας στους έξι πολίτες δηλώνει ότι δεν εκφράζεται από τον άξονα Αριστερά - Κέντρο - Δεξιά. Τον θεωρεί ξεπερασμένο και μη λειτουργικό.

Αλλά και αυτοί οι ψηφοφόροι προσδοκούν ό,τι και οι υπόλοιποι. Απλώς τα κόμματα που διεκδικούν τη ψήφο τους πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για να τους κερδίσουν, λέει στο Liberal, ο διευθύνων σύμβουλος της Marc, Θωμάς Γεράκης.

Σχετικά με την μάχη του Κέντρου, σημειώνει ότι η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, ναι μεν αυξάνει τη συσπείρωση του χώρου, ωστόσο δεν διευκολύνει τη διείσδυση σε ευρύτερα ακροατήρια. «Το σίγουρο είναι πως το τοξικό κλίμα, η έντονη αντιπαράθεση και οι δηλώσεις κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε δυσαρμονία με αυτό το στόχο», σχολιάζει ο κ. Γεράκης.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη.

Σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων δεν αποδέχονται πλέον τους παραδοσιακούς όρους «Αριστερά - Κέντρο και Δεξιά». Τι εικόνα έχετε σύμφωνα με τα δικά σας ευρήματα, αναλόγως με τις ηλικίες; 

Πράγματι, στις ερωτήσεις πολιτικού αυτοπροσδιορισμού στον άξονα Αριστερά Δεξιά, ό ένας περίπου στους έξι πολίτες δηλώνει πως δεν εκφράζεται από αυτόν τον διαχωρισμό θεωρώντας τον μη λειτουργικό ή ξεπερασμένο.  Η κατηγορία αυτή των πολιτών αν και περιλαμβάνει τις νεότερες ηλικίες δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές. Η συμμετοχή πολιτών μέσης αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας είναι εξίσου σημαντικές.

Οι πολιτικές τους απόψεις σε σύγκρισή με τις άλλες κατηγορίες του άξονα αυτοτοποθέτησης χαρακτηρίζονται περισσότερο από ανομοιογένεια παρά από συνοχή. Δεν αποτελούν συμπαγή ομάδα με κοινές αξίες όπως οι υπόλοιπες. Παρά το γεγονός ότι η συνολική απαξίωση κομμάτων και συμμετοχής στις εκλογές δεν είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό τους, το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου σε όσους δεν εκφράζονται από τον άξονα αριστερά / δεξιά καταγράφεται υπερδιπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό όσων αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά. Το δε ποσοστό της αποχής ή του λευκού-άκυρου στις επιλογές τους καταγράφονται σαφώς  υψηλότερα στις δημοσκοπήσεις.  Ο βαθμός ταύτισης με τα κόμματα και τα ιδεολογικά ρεύματα είναι χαμηλός, αλλά όχι συνολικά απαξιωμένος.

Εφόσον δηλαδή οι παραπάνω ψηφοφόροι δεν ψηφίζουν ιδεολογικά, τι μπορεί να προσδοκούν από την αυριανή κυβέρνηση ; Τι προτεραιότητες προτάσσουν και τι απαιτούν για να πειστούν και να ψηφίσουν ένα συγκεκριμένο κόμμα; Το έχετε μετρήσει;

Αυτό που προσδοκούν και οι υπόλοιποι. Αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες. Το πλεονέκτημα θα το έχει αυτός που θα τους πείσει πως μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίσει αυτά που τους απασχολούν. Απλά τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο τους θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για να την κερδίσουν.

Η διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο παραμένει χαμηλή, σύμφωνα με τη τελευταία έρευνα της Marc. Εκτιμάτε ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει εγκαταλείψει τη μάχη για το Κέντρο; Και τελικά, σε ποιες δεξαμενές ψηφοφόρων απευθύνεται, σύμφωνα με τα ευρήματά σας;

Όλοι γνωρίζουν πως οι εκλογές κερδίζονται ή χάνονται στο κέντρο. Στον εκλογικό ανταγωνισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί όντως το πλεονέκτημα στο κέντρο, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Κάθε άλλο. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η προσπάθεια γίνεται σωστά και με ποια αποτελέσματα.

Το σίγουρο είναι πως το τοξικό κλίμα, η έντονη αντιπαράθεση και οι δηλώσεις κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε δυσαρμονία με αυτόν τον στόχο. Αυξάνουν την συσπείρωση του χώρου, αλλά δεν διευκολύνουν την διείσδυση σε ευρύτερα ακροατήρια.    

Στην τελευταία έρευνα της Marc καταγράφεται για πρώτη φορά ως δημοσκοπικό εύρημα, η είσοδος στη Βουλή του κόμματος Κασιδιάρη. Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια δημόσια συζήτηση κατά πόσο είναι σκόπιμη ή μη η συμμετοχή του στις εκλογές. Ποια η γνώμη σας ;

Η τάση αύξησης του κόμματος Κασιδιάρη παρατηρείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Το ότι καταγράφεται κοντά στο όριο του 3% και με δεδομένο το περιθώριο στατιστικής απόκλισης στις δημοσκοπήσεις, η είσοδός του στην βουλή εκτιμάται ως ισχυρή πιθανότητα αλλά όχι βεβαιότητα.

Στην τελευταία έρευνα της MARC η πλειοψηφία της κοινής γνώμης (74%) τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης της καθόδου στις εκλογές του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη.  

Έχετε ευρήματα ως προς το πού θα μπορούσαν να καταλήξουν οι ψήφοι της Ακροδεξιάς αν το κόμμα Κασιδιάρη δεν ανακηρυχθεί υποψήφιο στις εκλογές; Ποια η γενικότερη εκτίμησή σας;

Ευρήματα ακόμη όχι. Θα εξαρτηθεί και από την στάση του ίδιου του Ηλία Κασιδιάρη. Μια πρώτη εκτίμηση θα ήταν η διασπορά των ψήφων μεταξύ άλλων όμορων ως προς την ιδεολογία ή νοοτροπίας κομμάτων και της αποχής.