ΣΥΡΙΖΑ: Τουλάχιστον να μην προκαλούν

Θα περίμενε κάποιος τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσουν με μεγαλύτερη σεμνότητα και συστολή την τραγωδία των Τεμπών για πολλούς λόγους. Όμως πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις και διακρίθηκαν σε εμπρηστικές δηλώσεις, όπως αυτή του κ. Ν. Φίλη που χαρακτήρισε το δυστύχημα «δολοφονία παιδιών». Δηλαδή καταλόγισε δόλο στην κυβέρνηση, γιατί υποθέτω θα είναι από αυτούς που διαλαλούν πως ο σταθμάρχης είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Επειδή και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών που κυβερνούσαν γνώρισαν μια πολύνεκρη τραγωδία ας δούμε κάποιες συμπεριφορές και ας βγάλουμε συμπεράσματα.

Στην τραγωδία στο Μάτι, με τους 102 νεκρούς, ουδείς υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνθηκε την ανάγκη να παραιτηθεί. Μάλιστα ο υπεύθυνος υπουργός ο κ. Τόσκας είχε δηλώσει πως τα είχε βρει όλα καλώς καμωμένα. Δεν βρήκε κανένα λάθος. Και αν ο ίδιος δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί, θα μπορούσε να του το ζητήσει ο πρωθυπουργός του.

Προφανώς και αυτός δε βρήκε κάτι το μεμπτό κι έτσι δεν είχαμε καμιά παραίτηση. Επιπλέον ο προσφάτως καταδικασθείς με αμετάκλητη δικαστική απόφαση Ν. Παππάς, τότε επινοούσε δορυφορικές φωτογραφίες για να αποδείξει πως η καταστροφή ήταν οργανωμένο έργο εμπρηστών. Και να θυμίσω την προκλητική παρουσία, μετά από ημέρες του Α. Τσίπρα και του Π. Καμμένου στα αποκαϊδια, με τον Καμμένο να επιπλήττει τους κατεστραμμένους γιατί καταστράφηκαν και τον Τσίπρα να λέει σε μια πυρόπληκτη «και να σου δώσουμε 2.000 θα τα ξοδέψεις».

Στα Τέμπη είχαμε την παραίτηση για λόγους ευθιξίας του αρμόδιου υπουργού Κώστα Καραμανλή που έγινε αποδεκτή. Είχαμε την επιτόπια παρουσία από τα ξημερώματα του Θάνου Πλεύρη και μια ομολογουμένως άμεση κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού, κάτι που αποσιωπάται. Το πρωί ήταν παρών και ο πρωθυπουργός, ο οποίος και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία.

Θέλει κανένας να συγκρίνουμε συμπεριφορές; Θέλει κανένας να συγκρίνουμε ποιος επέδειξε πολιτικό ήθος και ποιος όχι; Ποιος ζήτησε συγγνώμη και ποιος όχι;

Γι' αυτό θα περίμενα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο σεμνά και ταπεινά όταν αναφέρονται στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών. Να είναι πιο συγκρατημένα σε αυτά που λένε, γιατί οι ευθύνες της δικής τους κυβέρνησης είναι σημαντικές για την καθυστέρηση της υλοποίησης της σύμβασης 717 για τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ. Αυτό προκύπτει και από την επερώτηση που έκανε τότε ο βουλευτής της συμπολίτευσης Ν. Νικολόπουλος των ΑΝΕΛ για το δυστύχημα στο Άδεντρο, με τρείς νεκρούς, τον Μάιο του 2017.

Δεν αναρωτιούνται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχει εξαφανιστεί ο Σπίρτζης;

Είναι άχαρο να συγκρίνουμε πολύνεκρες τραγωδίες, αλλά η πολιτική αλητεία δεν μπορεί να μένει πλέον αναπάντητη. Αυτοί που καθυστέρησαν για λόγους διαφθοράς και διαπλοκής-- όπως κατήγγειλε από το 2017 δικός τους βουλευτής-- τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ, σήμερα είναι έτοιμοι να ξανακάψουν την Αθήνα.

ΥΓ. Ο Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε από τα υπουργικά του καθήκοντα για λόγους πολιτικής ευθιξίας. Δεν παραιτήθηκε από την πολιτική ούτε κουβαλά στην πλάτη του αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση με 13-0. Το τι θα κάνει αφορά πρωτίστως τον ίδιο και δευτερευόντως τη Νέα Δημοκρατία και τους ψηφοφόρους της. Σίγουρα δεν αφορά τους πολιτικούς της αντιπάλους.