Ο Κασσελάκης έκανε τον Τσίπρα συμμέτοχο και «συνένοχο»

Ο Αλέξης Τσίπρας δεχόταν εισηγήσεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα από πολιτικούς φίλους του να μην παραστεί την εκδήλωση της παρουσίασης των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για να δείξει έτσι την αποδοκιμασία του για τα όσα κάνει και λέει ο Στέφανος Κασσελάκης τις τελευταίες μέρες. Ο Α. Τσίπρας δεν τους άκουσε και πήγε στην εκδήλωση. Γιατί το έκανε;

Πρώτα—πρώτα βλέπει πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη, στις ευρωεκλογές θα κινηθεί γύρω από τον στόχο που έχει θέσει. Ξεπέρασε τη φάση της πτώσης και βρίσκεται στη φάση της ανάκαμψης. Μόνον οι ανόητοι δεν το βλέπουν. Συνεπώς, ο Α. Τσίπρας—που δεν είναι χθεσινός—θέλει να διεκδικήσει το μερίδιο της επιτυχίας που του ανήκει. Να πει ότι και αυτός συνέβαλε στο καλό εκλογικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη μεριά αν άκουγε τους φίλους του και δεν πήγαινε, μήπως αυτό θα άλλαζε το εκλογικό αποτέλεσμα; Μήπως θα απέτρεπε κάποιους από αυτούς που είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, να αλλάξουν γνώμη; Δεν το νομίζω. Απλώς ο Α. Τσίπρας, δια της απουσίας του, θα κατέγραφε μια ακόμα προσωπική ήττα και θα αποκοπτόταν από την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία του είναι απαραίτητη για τους μελλοντικούς του σχεδιασμούς, αν είναι σε θέση σήμερα να κάνει σχεδιασμούς.

Θα έπρεπε επίσης να αναφέρω πως ο Α. Τσίπρας-- πέραν του πολιτικού λάθους που θα διέπραττε αν δεν παρίστατο στη συγκεκριμένη εκδήλωση—θα υπέπιπτε και σε θεσμικό ατόπημα διότι είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο ιστορικός τέως ηγέτης του. Δια ταύτα: η παρουσία του ήταν μια αναγκαστική κίνηση, ένας μονόδρομος.

Έτσι όμως δε νομιμοποιεί τα όσα λέει και κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης; Φυσικά, το ξέρει, αλλά δε μπορούσε να κάνει αλλιώς, όπως προανέφερα. Και αυτός περιμένει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και μετά…βλέποντας και κάνοντας. Διότι το κρίσιμο ερώτημα για τον Α. Τσίπρα είναι τι άλλες επιλογές έχει. Αυτή τη στιγμή καμία. Και με δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί περί το 15-17% αυτό το αδιέξοδο για αυτόν θα συνεχιστεί.

Βέβαια, είναι παλιά καραβάνα, υποθέτω ότι διαθέτει υπομονή—γνωρίζει πως η πολιτική τελικά είναι αγώνας μεγάλων αποστάσεων και όχι αγώνας σπριντ—και θα περιμένει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, αν διαμορφωθούν, για να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και ο Στέφανος Κασσελάκης;

Το έχω γράψει: όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι, μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, να μην τον υποτιμούν. Έχει ικανότητες και δημιουργεί κοινό που ουδεμία σχέση έχει με την Αριστερά. Και όποιος δημιουργεί κοινό, διαμορφώνει και τον χώρο του. Αυτό δεν το έχουν καταλάβει τόσο οι πούροι μαρξιστές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι περισσότεροι Νεοδημοκράτες. Και κάτι ακόμα, εξίσου σημαντικό: είναι πολύ νέος.