Χάθηκε το τόπι. Στοπ!

Διαβάζω στην ιστοσελίδα «Πρώτο Θέμα» πως μια απόφαση διοικητικού Δικαστηρίου τελεσιδίκησε μετά από 30 χρόνια, αφού παρέμεινε στο Συμβούλιο Επικρατείας για 15 χρόνια. Το πρόστιμο καταλογίστηκε το 1994 και η απόφαση εκδόθηκε φέτος. Είναι μια αξιοσημείωτη επίδοση, που μπορεί να αποτελεί και παγκόσμιο ρεκόρ. Σαρώνουμε!

Πληροφορήθηκα πως ο Κ. Γ. που κατηγορήθηκε για την απόπειρα δολοφονίας του κ. Λουκά Παπαδήμου, καταδικάστηκε με 2-1 σε 11 χρόνια κάθειρξη, αλλά η έφεσή του έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και αφέθηκε ελεύθερος. Τελικά, ο εισαγγελέας εκτίμησε πως ο κατηγορούμενος δεν είχε ανθρωποκτόνα πρόθεση, αλλά ήθελε απλώς να τρομάξει τον πρώην πρωθυπουργό. Μια δικαστίνα ψήφισε υπέρ της αθώωσης του Κ.Γ από όλες τις κατηγορίες. Ασχολίαστο, για λόγους ψυχικής γαλήνης.

Αποτελεί είδηση πως ο αρμόδιος εισαγγελέας κινήθηκε αυτεπάγγελτα κατά ποδοσφαιρικού παράγοντα που προσέβαλε ρατσιστικά ποδοσφαιριστή της αντίπαλης ομάδας και άριστα έπραξε. Όμως, κανένας εισαγγελέας δεν κινήθηκε αυτεπάγγελτα κατά του καθ' ομολογία ενόχου διοικητικού υπαλλήλου του ΕΚΠΑ για τη γνωστή δολιοφθορά στον σέρβερ του πανεπιστημίου.

Μάλιστα, στην τελευταία περίπτωση είχαμε χθες δύο αξιοπρόσεκτα γεγονότα:

Πρώτον, στη δολιοφθορά έσπευσε να δώσει πολιτική και ίσως και πειθαρχική κάλυψη η ΑΔΕΔΥ. Ο εκπρόσωπός της κ. Παντελής Βαϊνάς δήλωσε πως επρόκειτο για ομόφωνη απόφαση του οργάνου της τριτοβάθμιας ομοσπονδίας. Άρα οι διοικητικοί υπάλληλοι εκτελούσαν απόφαση τριτοβάθμιας ομοσπονδίας και τρέξε τώρα να βγάλεις άκρη με ΕΔΕ και τα σχετικά. Το ερώτημα είναι ένα: διαπράχθηκε ποινικό αδίκημα; Ναι ή όχι; Και την απάντηση δε θα τη δώσει κανένας συνδικαλιστής ούτε μια ομάδα 30 αριστεριστών που εισέβαλε χθες στον χώρο όπου συνεδρίαζαν οι πρυτάνεις.

Πάντως, με δεδομένη τη σιωπή των εισαγγελέων, de facto προκύπτει πως το ρίξιμο του σέρβερ του ΕΚΠΑ δεν αποτελεί μια παράνομη πράξη. Δεν προεκτείνω τον συλλογισμό μου για τις πιθανές παρενέργειες στην οικονομική και κοινωνική μας ζωή αυτή η νομική αντιμετώπιση του εν λόγω γεγονότος.

Δεύτερον, κ. Παντελής Βαϊνάς ήταν αποκαλυπτικός. Είπε πως για τη συγκεκριμένη πράξη ήταν ενήμερος και ο αντιπρύτανης ο οποίος και την ενέκρινε. Στη συνέχεια ο αντιπρύτανης, ο κ. Στάθης Ευσταθόπουλος, διέψευσε τον συνδικαλιστή. Ποιος λέει την αλήθεια; Το σίγουρο είναι πως δεν μπορεί και οι δύο. Θα μου πείτε ότι με το μπάχαλο που επικρατεί στο ελληνικό πανεπιστήμιο αυτό είναι μια υπολεπτομέρεια.

Ας το παραδεχτούμε. Ένα ολόκληρο σύστημα νοσεί σε όλες τις κλίμακες της ιεραρχίας του. Βέβαια, αυτή η διαπίστωση δεν είναι καθολική. Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας ζει και παρασιτεί χάρη σε αυτή τη νοσηρή κατάσταση. Είναι όλοι αυτοί που εναντιώνονται με δεκάδες προφάσεις σε κάθε μεταρρυθμιστική τομή που επιχειρείται άνωθεν. Η πολιτική κάλυψη που παρέχεται σε έναν επίορκο δημόσιο υπάλληλο είναι ενδεικτική όλων των ανωτέρω και πολύ φοβούμαι, πως θα επιβεβαιωθώ από το πώς θα αντιμετωπιστεί από αυτούς που θα τον κρίνουν πειθαρχικά. Ένα χαδάκι στο μάγουλο, ένα φιλικό κτύπημα στην πλάτη και ένα «να μην το ξανακάνεις!».