ΑΕΙ: Να κάνει ένα και η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, γιατί όχι και η ΓΕΣΑΣΕ!

Θυμάμαι στην αναθεώρηση του 2006 το επιχείρημα των λίγων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που συμφωνούσαν με την αναθεώρηση του άρθρου 16 ήταν πως έτσι θα μπορούσαν να κάνουν πανεπιστημιακές σχολές και η ΓΣΕΕ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ΠΑΣΕΓΕΣ, σε θέματα αγροτικής οικονομίας. Παράλληλα, κύκλοι της τότε Ιεράς Συνόδου συζητούσαν μήπως και η Εκκλησία ιδρύσει μια πανεπιστημιακή σχολή. Η συνέχεια είναι γνωστή, απλώς καταθέτω έναν προβληματισμό που υπήρχε τότε, πριν από 18 χρόνια.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ θέτει θέμα αναθεώρησης του άρθρου 16, ώστε τα πάντα να εξελιχθούν σύμφωνα με το Σύνταγμα, χωρίς διασταλτικές ερμηνείες. Αρχικά μου φάνηκε καλό. Περιμέναμε μερικές δεκαετίες για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ας περιμένουμε και άλλα 5-6 χρόνια. Δε χάλασε ο κόσμος, αν είναι να γίνουν όλα με άψογες συνταγματικές διαδικασίες. Συναίνεση πάνω απ' όλα.

Όμως, το κρίσιμο σημείο αυτής της πρότασης του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο περιεχόμενο του αναθεωρητέου άρθρου. Ποιες οι προβλεπόμενες οι πρόνοιές του για να ιδρυθούν μη κρατικά πανεπιστήμια; και ποιες οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ

προκειμένου να το ψηφίσει ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 180 ψήφων σε μια από τις δύο ψηφοφορίες;

Διότι άλλο είναι να συμφωνείς γενικά πως πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και άλλο με τι προτάσεις θα προσέλθεις στην αναθεωρητική διαδικασία. Αν κρίνω από την ανοησία του σκανδιναβικού μοντέλου, δικαιούμαι να υποθέσω πως οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στην αναθεωρητική βουλή θα κατατείνουν ουσιαστικά στη ΜΗ ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων από ιδιώτες. Και αν η Νέα Δημοκρατία δε θα συμφωνήσει, δε θα αναθεωρηθεί το σχετικό άρθρο. Αν αναγκαστεί να συμφωνήσει, θα πρόκειται για μια κολοβή αναθεώρηση.

Συνεπώς, αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να φανεί αξιόπιστο, ας περιγράψει πώς ακριβώς θέλει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16. Ποια θα είναι η πρότασή του, ώστε και οι πολίτες να γνωρίζουν τις προθέσεις της ηγεσίας του. Δηλαδή, αν όντως θέλει την ουσιαστική αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου ή μας δουλεύει ψιλό γαζί. Παίζει καθυστερήσεις.

Διότι αν η συνταγματική διατύπωση θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει μόνον στη ΓΣEΕ, την ΑΔΕΔΥ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις λοιπές «προοδευτικές-δημοκρατικές» δυνάμεις να ιδρύουν πανεπιστημιακές σχολές -εννοείται με τα λεφτά των φορολογουμένων- προφανώς και δε θα πάρουμε.

Προς το παρόν οι πολίτες δεν έχουν να χάσουν τίποτα από την ψήφιση του νόμου Πιερρακάκη. Τουναντίον θα έλεγα πως πολλοί γονείς θα έχουν να κερδίσουν πολλά. Το ίδιο και πολλά, πάρα πολλά νέα παιδιά. Το ποιοι θα χάσουν, είναι γνωστό. Άλλωστε δεν κρύβονται.