Τα projects για την επαναλειτουργία του ΟΑΚΑ

Τα projects για την επαναλειτουργία του ΟΑΚΑ

Πολύπλοκο και πολυεπίπεδο είναι το έργο της συντήρησης και της ανακαίνισης του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας, το οποίο ήρθε στην επικαιρότητα πριν λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση σχετικής έκθεσης για το στέγαστρο Καλατράβα, η οποία έθεσε θέματα στατικότητας και οδήγησε σε κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου και του Ποδηλατοδρόμιου επ΄αόριστον, έως ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες.

Το κλείσιμο των αθλητικών εγκαταστάσεων ήταν μονόδρομος, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και για την ανακαίνιση και τη συντήρηση του έχουν εγκριθεί πόροι ύψους 56 εκατ.ευρώ, περίπου.

Βέβαια, αν και κάποιες από τις επιμέρους εργασίες και μελέτες είναι εκπρόθεσμες, το έργο, συνολικά θα πρέπει να παραδοθεί ως τις 30 Ιουνίου 2024, οπότε και θα ανοίξουν, εκ νέου, οι εγκαταστάσεις.

Το πρώτο έργο που είναι εκπρόθεσμο είναι αυτό της Εκτεταμένης Επιθεώρησης των Μεταλλικών Κατασκευών και των Πολυκαρβονικών των Στεγάστρων Εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, με προϋπολογισμό, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. 

Η ημερομηνία ολοκλήρωσης της σύμβασης ήταν η 1η Απριλίου του 2023. 

Το δεύτερο έργο που είναι εκπρόθεσμο είναι η προμελέτη για τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης και εργασίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας των κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό 781.200 ευρώ και έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου 2022.

Το τρίτο έργο που είναι εκπρόθεσμο, καθώς έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου 2023 είναι η μελέτη βιώσιμης ανάπτυξης και αξιοποίησης των υφισταμένων εγκαταστάσεων, προϋπολογισμού 362,7 χιλιάδων ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο είναι σε εξέλιξη.

Το έργο το οποίο είναι καθοριστικό για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων είναι αυτό της επισκευής, συντήρησης και αντικατάστασης τμημάτων των μεταλλικών κατασκευών και πολυκαρβονικών των στεγάστρων των εγκαταστάσεων. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό περί τα 14,6 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι πρόκειται για βαριές, όπως χαρακτηρίζονται εργασίες η ημερομηνία ολοκλήρωσης της σύμβασης είναι η 30η Ιουνίου του 2024. Όπως είναι ευνόητο για την εκτέλεση των εργασιών απαραίτητο είναι το κλείσιμο των εγκαταστάσεων.

Τα υπόλοιπα έργα είναι η οριστική μελέτη, η μελέτη εφαρμογής και η εκτέλεση εργασιών συντήρησης και εργασίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας των σχετικών κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό 36 εκατ. ευρώ.

Και αυτό περιλαμβάνει βαριές εργασίες, σχετικές με την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και συνεπώς θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές ως τις 30 Ιουνίου 2024, όπου θα έχει ολοκληρωθεί. 

Τα υπόλοιπα δυο έργα που με βάση το σχετικό χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 30 Ιουνίου 2024 είναι η εκμίσθωση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αντισφαίρισης (γήπεδο τένις) με υποχρέωση εκτέλεσης έργου συντήρησης και αναβάθμισης εγκαταστάσεων, καθώς και το έργο της τεχνικής βοήθειας ύψους 2,1 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του, ο ομότιμος Καθηγητής Αντισεισμικής Προστασίας του ΕΜΠ και πολιτικός μηχανικός για το ΟΑΚΑ, Παναγιώτης Καρύδης, ανέφερε για το στέγαστρο Καλατράβα ότι ακόμη και ένας μη ειδικός μπορεί να δει ότι στο στέγαστρο που είναι ένας ολόκληρος μηχανισμός δεν υπάρχουν μπουλόνια, έχουν φύγει ή έχουν σκουριάσει ή έχουν σπάσει.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει πρωτόκολλο ελέγχου ανάλογα με το στοιχείο και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Τα ελατήρια πρέπει να ελέγχονται πολύ πιο συχνά, στην αρχή ή στο τέλος του καλοκαιριού, δεδομένου ότι έχουν ελαστικότητα και με τη ζέστη και το κρύο συστέλλονται και διαστέλλονται.

Ακόμη, ανέφερε ότι είναι σημαντικό το εγχειρίδιο συντήρησης, το οποίο έχει χαθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τονίζοντας ότι τέτοιο κατασκεύασμα θέλει και τον ανάλογο μηχανισμό συντήρησης.

Διαβάστε Περισσότερα