Μάχη με το χρόνο για το ΟΑΚΑ: Η εισαγγελική έρευνα, η μελέτη του ΤΕΕ και οι καταγγελίες
Eurokinissi
Eurokinissi

Μάχη με το χρόνο για το ΟΑΚΑ: Η εισαγγελική έρευνα, η μελέτη του ΤΕΕ και οι καταγγελίες

Στο «μικρόσκοπιο» της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών τίθεται άμεσα το θέμα της στατικότητας του ΟΑΚΑ, στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε έκθεση για τη συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα, γεγονός που οδήγησε στο επ' αόριστον κλείσιμο τόσο του Ολυμπιακού Σταδίου όσο και του Ποδηλατοδρομίου. Παράλληλα, στις 17:00 αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό Αθλητισμού Γ. Βρούτση σχετικά με το ΟΑΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα διεξάγεται, με σκοπό να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:

  • Ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση και αν τηρήθηκαν.

  • Υπήρχαν εισηγήσεις (άλλων οργάνων) για περιοδική συντήρηση (κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί) και ποια ήταν η κατάληξή τους;

  • Γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή;

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν επίσης και τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο και της παραβίασης κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Θ. Πλεύρης: Μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ είπε «πρέπει να κάνω κάτι με το ΟΑΚΑ»

Σημειώνεται ότι κυβέρνηση διαμηνύει ότι το κλείσιμο του ΟΑΚΑ είναι προσωρινό και πως θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο.

Μάλιστα, στο γεγονός πως η κυβέρνηση είναι η μοναδική που αποφάσισε να κάνει κάτι με το Ολυμπιακό Στάδιο στάθηκε τη Δευτέρα σε δηλώσεις του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη που ανοίγει σοβαρά το θέμα του ΟΑΚΑ από το 2021 και κλείνει το στάδιο για να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τρία χρόνια έψαχνε τον φάκελο, τον βρήκε το 2018 και εγκαλείται η τωρινή κυβέρνηση που σε ενάμισι χρόνο κάνει τις ενέργειες που πρέπει» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα κλείνοντας το στάδιο και αναμένει μια δεύτερη μελέτη για να επιβεβαιωθεί πως υπάρχει το πρόβλημα της στατικότητας. Αυτή τη στιγμή για τους οποιουσδήποτε λόγους δεν έχουν γίνει οι συντηρήσεις στο ΟΑΚΑ . Η πρώτη και μοναδική κυβέρνηση που εμφανίζεται και λέει “πρέπει να κάνω κάτι με το ΟΑΚΑ” είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Δεύτερη μελέτη για το στέγαστρο Καλατράβα από το ΤΕΕ

Στο μεταξύ, σε δεύτερη μελέτη για το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ προχωρά το Τεχνικό Επιμελητήριο, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικά και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της πρώτης μελέτης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η διαδικασία της δεύτερης μελέτης θα κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ η πρώτη έχει ήδη διαβιβαστεί στο ΤΕΕ. Μάλιστα, θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα του ΤΕΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που θα διερευνήσει τα προβλήματα της στατικής επάρκειας του στεγάστρου που είχε κατασκευαστεί ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Π. Καρύδης: Είχαν 20 χρόνια να σφίξουν τις βίδες στο στέγαστρο Καλατράβα

Νωρίτερα, τη Δευτέρα, σε σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο Παναγιώτης Καρύδης, ομότιμος Καθηγητής Αντισεισμικής Προστασίας του ΕΜΠ και πολιτικός μηχανικός για το ΟΑΚΑ για το στέγαστρο Καλατράβα.

Κατά την αυτοψία του στο ΟΑΚΑ, διαπίστωσε ότι ακόμη και ένας μη ειδικός μπορεί να δει ότι στο στέγαστρο που είναι ένας ολόκληρος μηχανισμός «δεν υπάρχουν μπουλόνια, έχουν φύγει, έχουν σκουριάσει, έχουν σπάσει. Γιατί συμβαίνει όλο αυτό; Προφανώς, είναι έλλειψη συντήρησης», όπως είπε σε εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Πρέπει να υπάρχει πρωτόκολλο ελέγχου ανάλογα με το στοιχείο και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Τα ελατήρια πρέπει να ελέγχονται πολύ πιο συχνά, αλλιώτικα στην αρχή ή στο τέλος του καλοκαιριού, δεδομένου ότι έχουν ελαστικότητα και με τη ζέση και το κρύο συστέλλονται και διαστέλλονται», είπε ο Καρύδης.

Επεσήμανε, ότι είναι σημαντικό το εγχειρίδιο συντήρησης, το οποίο έχει χαθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τονίζοντας ότι «τέτοιο κατασκεύασμα θέλει και τον ανάλογο μηχανισμό συντήρησης. Δεν μπορεί να έχουμε 20 χρόνια να σφίξουμε τις βίδες!».

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, επισκέφθηκε ο ίδιος τη γέφυρα στην Κατεχάκη, όπου υπάρχει στέγαστρο του Καλατράβα και όπως επεσήμανε: «Στην Κατεχάκη, δαπάνησα 1,5 ώρα και έλεγξα τους τένοντες, τα ελατήρια, τα μπουλόνια, τα πάντα. Δεν υπάρχει τίποτα, είναι όλα μια χαρά. Τέτοιος έλεγχος πρέπει να γίνεται παντού».

Διαβάστε Περισσότερα