Shutterstock
field_kentriki_fotografia
Shutterstock
Ανεβάζει ταχύτητες το εκκλησιαστικό real estate

Ύστερα από πολλά χρόνια, η αξιοποίηση των ακινήτων της Εκκλησίας της Ελλάδoς (ΕκΤ) ανεβάζει σημαντικά στροφές. Μπορεί η ΕκΤ να διαθέτει ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων όμως, σε μεγάλο βαθμό, δεν αποτελεί παρά έναν καλά κρυμμένο θησαυρό, την ώρα που θα μπορούσε να συνιστά μία πλούσια πηγή εσόδων, σε μία δύσκολη συγκυρία.

Έτσι, προσπάθειες αξιοποίησης, με αργό όμως, ρυθμό γίνονται για τα 17 ακίνητα έκτασης 182 περίπου στρεμμάτων στη Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη των οποίων ιδιοκτήτρια είναι η Μονή Πετράκη. Συνολικά, υπολογίζεται ότι στο συγκεκριμένο προάστιο η Εκκλησία διαθέτει περί τα 35 ακίνητα, τα οποία όμως, η τοπική δημοτική αρχή κρατάει αρρύθμιστα, έχοντας διαμηνύσει ότι δεν θα επιτρέψει τη δόμησή τους (σήμερα είναι χώροι πρασίνου).

Επίσης, έκταση στο λόφο της Φασκομηλιάς πάνω από τη Λίμνη Βουλιαγμένης ανήκει στη Μονή Πετράκη, ενώ υπολογίζεται ότι τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα είναι εντός σχεδίου. Επίσης, πλησίον του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης, υπάρχει έκταση 85 στρεμμάτων που εκτείνεται μέχρι τον Λαιμό, της οποίας όμως, η αξιοποίηση αποτελεί δύσκολο εγχείρημα. Είναι ενδεικτικό ότι στο συγκεκριμένο ακίνητο, πριν από περίπου 11 χρόνια, υπήρχε σχέδιο δημιουργίας ξενοδοχείων, τουριστικών κατοικιών, συνεδριακού κέντρου, spa, αθλητικού κέντρου, γηπέδων γκολφ, εστιατορίων κτλ, το οποίο όμως, παρέμεινε μακέτα. Κι αυτό παρότι ο Εμίρης του Κατάρ, αλλά και Αμερικανοί και Ρώσοι επενδυτές είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.   

Το Σχιστό

Ωστόσο, το πιο ώριμο από τα projects της Εκκλησίας, περιλαμβάνει την αξιοποίηση έκτασης περίπου 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό – Σκαραμαγκά που βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Σχιστού – Σκαραμαγκά, ενώ συνορεύει, νοτιοανατολικά, με τον Πειραιά. Το ακίνητο ανήκει στην Εκκλησία, η οποία μέσω της εταιρείας Σχιστό Α.Ε. επιδιώκει να προχωρήσει στη συνολική αξιοποίησή του, εγχείρημα που θα επιχειρήσει να φέρει εις πέρας η μονάδα ωρίμανσης συμβάσεων στρατηγικής σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ, που έχει ως βασικό αντικείμενο την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου κέντρου logistics, μεταφοράς και διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων.

Λόγω της κομβικής τοποθεσίας του, πολύ κοντά στον Πειραιά, στο «Ελληνικό» της Εκκλησίας φέρεται ότι υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης, εκτός από κέντρο logistics, κατοικιών και ξενοδοχείου. Δεδομένου όμως ότι ακόμη δεν έχει καταρτιστεί master plan για την αξιοποίηση του ακινήτου, το ακριβές είδος χρήσεων δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Προς την κατεύθυνση αυτή η μονάδα ωρίμανσης συμβάσεων στρατηγικής σημασίας πρόκειται να καταρτίσει όλες τις αναγκαίες μελέτες χωροθέτησης και να εκπονήσει Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) που απαιτείται επειδή το έργο είναι στρατηγικής σημασίας. Το ΕΣΧΑΣΕ δηλαδή θα αποκαλύψει εάν στην έκταση αναπτυχθεί μόνο εμπορευματικό κέντρο ή και άλλου είδους χρήσεις.

Στους καταστατικούς σκοπούς της «Σχιστό Α.Ε.» περιλαμβάνεται η επέκταση του περιβαλλοντικού πάρκου αναψυχής, που εκτείνεται σε 500 στρέμματα, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, έχοντας δημιουργηθεί στη θέση που λειτουργούσε η παλιά χωματερή του Σχιστού. Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές του πάρκου βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η διάρκεια υλοποίησής του μέχρι και την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειτουργίας του είναι περίπου τέσσερα χρόνια.

Η αξιοποίηση του ακινήτου είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν, αλλά το εγχείρημα δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, αλλά και της διεκδίκησης της έκτασης ως δασικής από το Δημόσιο. Κι αυτό παρότι η Εκκλησία διαθέτει χάρτες που φανερώνουν ότι από το 1850 έως σήμερα η δασική περιοχή παραμένει αμετάβλητη. Η εμπλοκή της μονάδας ωρίμανσης συμβάσεων στρατηγικής σημασίας και η κυβερνητική υποστήριξη που έχει το έργο, λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό ως εχέγγυα επιτυχίας.

Εκτός από τα μεγάλα αυτά projects, η Εκκλησία της Ελλάδος κατά καιρούς βάζει «ενοικιάζεται» σε αριθμό ακινήτων της σε όλη την Αττική.