Το θέμα της στέγασης έχει μετατραπεί σε πονοκέφαλο για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, με το πρόβλημα να αποκτά δραματικές διαστάσεις, κυρίως στα δημοφιλή τουριστικά νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος. Μια γρήγορη έρευνα μαρτυρά τις παράλογες απαιτήσεις που έχουν οι ιδιοκτήτες.
Παραδείγματα από τις αγγελίες ακινήτων δείχνουν πως μια κατοικία 35 τ.μ. στην περιοχή Κανάλια της Μυκόνου μισθώνεται για τη σεζόν προς 10.000 ευρώ, με το κόστος του ρεύματος να μην περιλαμβάνεται, ενώ στη Σαντορίνη, μίσθωση 25 τ.μ. φτάνει τα 7.000 ευρώ. Στην Πάρο, η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική, με κατοικίες 48 τ.μ. να διατίθενται προς 8.500 ευρώ στην περιοχή Αλυκή.
Από τα παραπάνω στοιχεία απορρέει ότι σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος μίσθωσης κατοικιών που κυμαίνονται από 25 έως 50 τ.μ. υπερβαίνει το ετήσιο εισόδημα των κρατικών λειτουργών, ενώ η κατάσταση είναι αντίστοιχα δυσμενής για τους εποχικούς εργαζόμενους που αναζητούν στέγαση για τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν.
Η ανάπτυξη του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει συντελέσει στη δυναμική αυτή, με τη Μύκονο να αριθμεί περίπου 4.300 ακίνητα και τη Σαντορίνη 5.100, φέρνοντας σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο. Παρ' όλα αυτά, οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως γιατροί και εκπαιδευτικοί, βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδιέξοδο της αναζήτησης στέγης, καθώς πολλές φορές αναγκάζονται να δουλεύουν με τις…βαλίτσες στο χέρι. Οι καταγγελίες για εργαζόμενους που αναγκάζονται να κοιμούνται σε τροχόσπιτα ή αυτοκίνητα υπογραμμίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης.
Πρόσφατη έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates ρίχνει φως στο μέγεθος του προβλήματος της στέγασης στους δημοφιλείς προορισμούς. Σε ένα περιβάλλον όπου οι εποχικοί εργαζόμενοι αγωνίζονται να βρουν ένα διαθέσιμο κατάλυμα για τη διάρκεια της σεζόν, οι τιμές μίσθωσης συνεχίζουν να είναι απαγορευτικές, ακόμα και μικρά ακίνητα, αφήνοντας τη στέγαση να παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα για χιλιάδες εργαζόμενους και κρατικούς υπαλλήλους στα ελληνικά νησιά.