Συμβολαιογράφοι: Ξεκινήστε χωρίς εμάς το ψηφιακό συμβόλαιο!

Φέρνουμε το ψηφιακό συμβόλαιο διατυμπανίζει η Κυβέρνηση! Οι Συμβολαιογράφοι, σε «μάχη» οπισθοφυλακής, αρνούνται να το αποδεχτούν. «Ξεκινήστε χωρίς εμάς την εφαρμογή. Δεν συμφωνούμε», απαντούν από τη γραμμή Μαζινό… Φοβούνται για το επαγγελματικό τους μέλλον και προσπαθούν, με αντίδραση σπασμωδική, να καλύψουν τον φόβο τους. 

Απορρίπτουν την ψηφιακή μορφή του συμβολαίου. Παρουσιάζουν εικόνα αναχρονιστική και οπισθοδρομική. Εμφανίζονται δέσμιοι του παραδοσιακού έγχαρτου συμβολαίου, σαν να βρισκόμαστε ακόμη στον περασμένο αιώνα! Αδικούν, μετά βεβαιότητας, τον εαυτό τους και χάνουν στα όποια επιχειρήματα προβάλλουν. Η Ψηφιακή εξέλιξη δεν αντιστρέφεται. Άδικος κόπος και απώλεια φήμης.

Ζητούμε (και σωστά) από την Κυβέρνηση να κάνει Μεταρρυθμίσεις. Ορίστε μία: Επιχειρεί να εισαγάγει το ψηφιακό συμβόλαιο για να διευκολύνει τη λειτουργία του Κτηματολογίου. Θέλει να βελτιώσει με σειρά άλλων διαδικασιών, στις οποίες το Κράτος υστερεί χρόνια τώρα, την απαράδεκτη καθυστέρηση στις συναλλαγές. 

Όπως συνήθως συμβαίνει στον τόπο μας. Η μεταρρύθμιση, φοβίζει, ξεβολεύει από τις συνήθειες και δεν συμφέρει! Έτσι δυσφημίζεται η προσπάθεια. Οι Συμβολαιογράφοι αποφεύγουν να διατυπώσουν ευθαρσώς την άποψη τους. «Κρύβονται» πίσω από διάφορα επιχειρήματα που είναι μάλλον υπεκφυγή γιατί καταλαβαίνουν κι οι ίδιοι ότι είναι σαθρά. 

Η πρώτη κλασική αντίδραση στην επιχειρούμενη αλλαγή γίνεται με αντιπερισπασμό και αποπροσανατολισμό. Εδώ, συνήθως αρχίζει η «αντίσταση». Συνήθως αποδεικνύεται μάταιη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα αντεπιχειρήματα που ακούγονται είναι:

«Μα, γιατί να αρχίσουμε από εδώ; Φτιάξτε πρώτα το Κτηματολόγιο με τα πάμπολλα λάθη. Ξέρετε τι επωμίζεται ένας συμβολαιογράφος να κάνει; Όλα όσα αρνείται το Κράτος να εκσυγχρονίσει», αντιτείνουν οι Συμβολαιογράφοι.

Η Κυβέρνηση δια του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Κυρανάκη, αναγνωρίζει την υστέρηση στις βασικές λειτουργίες, τα χρόνια λάθη στις Κτηματολογικές εγγραφές, ως αποτέλεσμα της έλλειψης κτηματογράφησης από τη σύσταση του ελληνικού Κράτους, αποδέχεται τις αιτιάσεις των Συμβολαιογράφων, αλλά δεν κάνει και βήμα πίσω.

Επιδιώκει με τη Μεταρρύθμιση του Ψηφιακού Συμβολαίου να ενταχθεί και η Ελλάδα στη χωρία των εξελιγμένων κρατών που διαθέτουν σύγχρονα εργαλεία εφαρμογής συναλλαγών. Κοντά 200 εκατομ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης διατίθενται ώστε να αποκτήσουμε ψηφιακό αρχείο συμβολαίων στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Η πράξη συναλλαγής, ωστόσο, θα επικυρώνεται υπό την εποπτεία και την παρουσία Συμβολαιογράφου, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σε αυτό, όπως δεσμεύεται η Κυβέρνηση.

«Προφανώς και δεν πάμε να καταργήσουμε τον Συμβολαιογράφο δια της πλαγίας οδού. Όμως βάζουμε μια κόκκινη γραμμή. Από το 2024 τα καινούργια συμβόλαια θα είναι ψηφιακά και περασμένα σε αρχείο προσβάσιμο σε όλους», απαντά ο Κυρανάκης.

Η άρνηση των Συμβολαιογράφων για ειλικρινή διάλογο τους φέρνει σε αντιπαράθεση με μέρος της κοινωνίας και τους εκθέτει. Επικαλούνται λάθη, παραλείψεις και ανοργανωσιά άλλων κρατικών Υπηρεσιών που πρέπει οι ίδιοι να διεκπεραιώσουν και να διορθώσουν για τη συγγραφή ενός συμβολαίου για να υπερασπιστούν το έγχαρτο συμβόλαιο, αρνούμενοι την ταχύτητα και την ευελιξία που τους προσφέρει η ηλεκτρονική επεξεργασία. 

Δυστυχώς, γίνονται αποδέκτες δυσμενών εις βάρος τους σχολίων, καθώς η ψηφιακή μετάβαση πιθανότατα να επιφέρει από απώλεια εσόδου για επανέκδοση αρχειακού συμβολαίου με αρκετό αριθμό σελίδων έως τα έγγραφα που πρέπει συγκεντρώνουν και να ελέγχουν ως προς την ορθότητα τους προκειμένου να συντάξουν ένα συμβόλαιο, ενώ έως τώρα οι συμβαλλόμενοι όφειλαν να προσκομίζουν στον συμβολαιογράφο τα απαραίτητα έγγραφα σε άψογη κατάσταση.

Η αντίσταση στην πρόοδο είναι ανώφελη και αντιπαραγωγική. Είναι βέβαιο ότι η προσφιλής τάξη των Συμβολαιογράφων το γνωρίζει και το συμμερίζεται.
Η εξέλιξη δεν σταματά με επιχειρήματα του παρελθόντος…