Στην αγκαλιά της Μόσχας ή σε… κυβίστηση, η ηγεσία στα Σκόπια;

Φοβού τους… λαΐκιστές και δώρα φέροντας! Θυμίζουν έντονα τους συνεταίρους Τσίπρα και Καμμένο, οι πρόσφατα εκλεγμένοι της εξουσίας στα Σκόπια. Σιλιάνοφσκα και Μίτσκοσκι εκτελούν τη γνωστή εθνικολαϊκιστική performance. Αποφάσισαν αυθαίρετα να αποκαλούν το κράτος τους σκέτο «Μακεδονία», χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό. Δεν μάθαμε εάν στήθηκαν χοροί στην ομώνυμη κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Ευρώπη επιθυμούν οι πολίτες τους και πιθανότατα η απομάκρυνση από το στόχο να μη τους συνεπαίρνει. 

Συμβουλεύτηκα τον δημοσιογράφο, Σταύρο Τζίμα ανταποκριτή της «Κ», στη Θεσσαλονίκη, εξαιρετικό γνώστη της χώρας. «Οι άνθρωποι είναι ακόμη πολύ επιφυλακτικοί, τους ήρθε τόσο απότομα όλο αυτό μετά τις εκλογές», απάντησε ο φίλος Σταύρος. Έμπειρος, πολυταξιδεμένος, με ριζωμένες γνωριμίες στις τοπικές κοινωνίες, ο Τζίμας «διαβάζει» με προσοχή το υπό διαμόρφωση σκηνικό.

Σύντομη αναδρομή: Με τη Συμφωνία της Πρεσπών και τα προσφερόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ «όνομα», «γλώσσα» και «ταυτότητα», οι βόρειοι γείτονες πήραν, στη συνέχεια, την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Νέα Δημοκρατία δεν διχάστηκε, όπως είχε σχεδιάσει τότε ο Α. Τσίπρας. Ο Ν. Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής, ήταν μαρτυριάρης. Εκτιμούσε δημοσίως ότι η Συμφωνία, θα απέφερε «αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων». Συνέβη, αλλά όχι στους αντιπάλους. Ο Μητσοτάκης κράτησε ενωμένη τη Νέα Δημοκρατία. Η «αναδιάταξη» έγινε στην κυβέρνηση. Αποχώρησε ο εταίρος Π. Καμμένος. Ο Τσίπρας προγραμμάτιζε να «κεφαλαιοποιήσει» τον… θρίαμβο της λίμνης των Πρεσπών με εκλογές τον Σεπτέμβριο του ΄18, τον βρήκε όμως η φρίκη στο Μάτι.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά το 2019 δεν υπέγραψε τα τρία συνοδευτικά μνημόνια. Γεγονός που της καταλογίζεται ως λάθος απόφαση από την Αντιπολίτευση και εμπειρογνώμονες. Απαντά ότι, η εξέλιξη εκ των πραγμάτων τη δικαιώνει.

Μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, επόμενος σταθμός για την κυβέρνηση Ζάεφ ήταν οι Βρυξέλλες. Η είσοδος στην Ένωση. Διακαής πόθος της πλειονότητας των κατοίκων και ειδικά των αλβανικής καταγωγής. Στο χρονικό διάστημα που παρήλθε από την υπογραφή της Συμφωνίας στις Πρέσπες, οι σοσιαλιστές ζαλίστηκαν στην εξουσία. Εκτροχιάστηκαν από τη διαφθορά. Ήταν, συνεπώς, εύκολη η δουλειά για το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO να κερδίσει άνετα, με μεγάλη πλειοψηφία, στις πρόσφατες εκλογές.

Οι νικητές, φυσικά και δεν προϊδέασαν. Δεν αναφέρθηκαν στην Ευρώπη. Δεν είπαν ότι θα «κόψουν» την επίσημη ονομασία της χώρας. Κρύφτηκαν πίσω από την ανάγκη των ψηφοφόρων να τιμωρήσουν τους διεφθαρμένους σοσιαλιστές του Ζάεφ.

Οι νικητές ήρθαν σαν… Δαναοί!

Ποιες λοιπόν οι περαιτέρω κινήσεις του ηγετικού διδύμου; Η Σιλιάνοφσκα και ο Μίτσκοσκι μπλοφάρουν ή πραγματικά έχουν ενδώσει στις επιθυμίες του ξένου παράγοντα που επιθυμεί αναδιάταξη της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια και προετοιμάζουν έξοδο από το ΝΑΤΟ; Θα είναι μια πράξη απελπισίας και υποταγής στη Μόσχα, στην Άγκυρα και σε άλλες δυνάμεις που δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους, ούτε την πρόθεση τους να παρεμποδίσουν τον σχεδιασμό των Δυτικών. Η δημιουργία σφαίρας επιρροής από τη Ρωσία είναι προφανής επιδίωξη. Αντίβαρο μέσα στη Βόρεια Μακεδονία το αλβανικό στοιχείο σε συναντίληψη με τον Ε. Ράμα, για τον σχηματισμό «μετώπου» εναντίον της Μόσχας. 

Δεν αποκλείεται βέβαια η εξέλιξη προσεχώς να είναι πιο απλή. Να παρακολουθήσουμε στη συνέχεια της παράστασης τους νεοεκλεγμένους ηγέτες στα Σκόπια να διαπρέπουν στις ασκήσεις κυβίστησης, εντός περιβάλλοντος του ΝΑΤΟ. Τουλάχιστον, αυτό διαμηνύουν προς τις ΗΠΑ για να καθησυχάσουν το διεθνές περιβάλλον.

Διακρίνονται οι λαϊκιστές για τις ικανότητες τους στο άθλημα. Υποκρίνονται, ψεύδονται, λένε άλλα «μέσα» κι άλλα «έξω». Αποκτήσαμε μεγάλη εμπειρία την τελευταία δεκαετία. Όπως λέγεται, ακόμη κι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αποτέλεσμα της…περήφανης διαπραγμάτευσης των 17 ωρών στις Βρυξέλλες. Των συνεπειών, δηλαδή, του δημοψηφίσματος του 2015!

Ο πολιτικός «ιός» εξαπλώνεται. Και το «εμβόλιο» είναι να αποκτούν οι κοινωνίες την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τον επερχόμενο κίνδυνο ώστε να αρνούνται την παροχή ψήφου. Όχι φυσικά εύκολο, όταν οι σειρήνες σαγηνεύουν με το «τραγούδι» τους. 

Ο Στέφανος, αυθεντική περίπτωση, ζητά από την κυβέρνηση να υπογράψει τώρα, χωρίς καθυστέρηση, τα συνοδευτικά μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κάνει ό,τι περνά από το χέρι του να αναδεικνύει τη σοβαρότητα του Μητσοτάκη.

Το «Μπράβο» είναι πολύ λίγο…