Si vis pacem para bellum, στον ευρωπαϊκό βορρά…

Ζούμε σε μια περίοδο κρίσεων, δοκιμασιών και συγκρούσεων. Στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης ο πόλεμος της Ουκρανίας, μετά από την εισβολή της Ρωσίας, θα μπει στον τρίτο χρόνο. Το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου στα υπερβόρεια της Σκανδιναβικής χερσονήσου που απασχολούσε, σαν ένα εφιαλτικό σενάριο, τις κλειστές συζητήσεις, πλέον διακινείται δημόσια.

Μια νέα κατάσταση τρόμου διαμορφώνεται ήδη για το μέλλον ολόκληρων γενεών, που ευτυχώς δεν γνώρισαν πολέμους. Θεωρούμε θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες, την ειρήνη, την κατακτηθείσα ευημερία, την ποιότητα ζωής, τη δημοκρατία, την ισονομία και την ασφάλεια. Την ίδια ώρα, σε ένα παγωμένο πευκοδάσος δύο ώρες από τα σύνορα της Εσθονίας με τη Ρωσία, Βρετανοί, Γάλλοι, Αμερικανοί και Εσθονοί στρατιώτες εκπαιδεύονται για το τι θα έκανε το ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Έχουν φέρει άρματα μάχης Challenger II, ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 και συστήματα πυροβολικού Himars –μερικά από τα καλύτερα μηχανήματα που διαθέτει η Δύση– για ένα δεκαπενθήμερο προσομοιώσεων μάχης. Αυτό σημαίνει προετοιμασία για πόλεμο χαρακωμάτων, ναρκοπέδια, ενέδρες και χτυπήματα με όλμους σε -20°C και ένα μέτρο χιόνι. Δεκαπέντε χιλιάδες στρατιώτες, από 14 χώρες, συμμετέχουν στην άσκηση του «Σκατζόχοιρου» για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού εδάφους, μαζί Φιλανδία και Σουηδία που έχουν επιβεβαιώσει την πρόθεση ένταξης στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Η ανησυχία είναι έκδηλη και η προετοιμασία είναι η απάντηση στο ερώτημα, τι θα γίνει αν χτυπήσει ο Πούτιν. 

Είναι η ίδια ανησυχία για την οποία προειδοποίησε και η Νορβηγία. Διαβάζω πως φοβούνται πόλεμο, δηλαδή την εισβολή της Ρωσίας. Το αίμα των Νορβηγών πάγωσε όταν ο υπουργός Άμυνας Bjørn Arild Gram προέτρεψε τη χώρα του να είναι έτοιμη για μια πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία, ακόμη και μετά το τέλος της «ειδικής επιχείρησης» της Μόσχας στην Ουκρανία, που είναι αλήθεια ότι κρατάει σε μάκρος χάρη στην υποδειγματική αντίσταση των Ουκρανών. Ο Gram εκτιμά ότι η Ρωσία ενδέχεται να προβεί σε αντίποινα ως απάντηση στην πρόσφατη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Νορβηγία, Εσθονία, Πολωνία και Δανία συμφωνούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διαθέτει τους στρατιώτες και τον εξοπλισμό για να εξαπολύσει επίθεση σε τρία χρόνια από τώρα.

Ο βορράς είναι το πιο αδύναμο σημείο του ΝΑΤΟ, προειδοποιούν οι ηγέτες της Βαλτικής. Η Ρωσία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.500 μιλίων με τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Εσθονία και τη Λετονία. Η περιοχή στρατιωτικοποιείται γρήγορα. Η Μόσχα δημιουργεί ένα νέο σώμα στρατού στην αγροτική δημοκρατία της Καρέλια, την περιοχή που συνορεύει με τη Φινλανδία και αποτελούσε τμήμα της μέχρι το 1940. Οι Φινλανδοί συζητούν αν η χώρα τους θα πρέπει να φιλοξενεί πυρηνικά όπλα και τα τρία κράτη της βαλτικής σχεδιάζουν την κατασκευή εκατοντάδων καταφυγίων κατά μήκος των συνόρων τους με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Πριν από λίγο καιρό, η ιδέα ενός πολέμου εναντίον της Ρωσίας ήταν απορριπτέα σαν κακό χιούμορ. ΗΠΑ και Ευρώπη δεν σκέφτονταν, δεν είχαν αντιληφθεί την απειλή! Πριν από πέντε χρόνια ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ισχυριστεί ότι το ΝΑΤΟ ήταν «εγκεφαλικά νεκρό» και ότι θα ήταν «τεράστιο λάθος» να μην επαναπροσέγγιζε τη Ρωσία. Κατά την εκτίμηση του ο Πούτιν δεν ήθελε πόλεμο…

Στη συνέχεια, ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία. Η συμμαχία αφυπνίστηκε «με το χειρότερο από τα ηλεκτροσόκ», η μεθεόρτια δήλωση Μακρόν.

Τι λέει τώρα το σενάριο: Αν υποτεθεί ότι ο Πούτιν επιτίθεται στην Εσθονία, τότε ο ελιγμός που θα εκτελέσει ο εσθονικός στρατός είναι ο εξής: περίπου 8.000 οπλίτες και 80.000 έφεδροι θα κρατήσουν τη γραμμή μέχρι να φτάσει η υπόλοιπη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Τα αεροσκάφη θα πετάξουν, το πυροβολικό θα μεταφερθεί στο μέτωπο, εκατοντάδες χιλιάδες ετοιμοπόλεμοι στρατιώτες θα διασχίσουν τον Ατλαντικό. Άλλοι θα παρελάσουν μέσω της κεντρικής Ευρώπης – και οι Ρώσοι θα ηττηθούν. Αυτό είναι το σχέδιο, γράφει ο Μαξ Τζέφρι στο «Σπεκτέιτορ» στην ανταπόκριση του από την «πρώτη γραμμή» της Εσθονίας.

Μια υπόθεση εργασίας είναι. Ευθυγραμμισμένη με το «αν θες ειρήνη προετοίμαζε πόλεμο»…