Σαν να ξυπνάει, κάπως, η κυβέρνηση!

Δείχνει να έχει συνέλθει από τη θερινή παραλυσία η Κυβέρνηση κι έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω της. Βρίσκει τα πατήματα της και ανοίγεται πια σε…επιθετικό παιχνίδι στη μικρή περιοχή των μεταρρυθμίσεων!

Ήθελε, φαίνεται, τον καιρό προσαρμογής του το ροτέισον κι η διοίκηση στο Επιτελικού κράτους τον δικό της ώστε να συντονιστούν ομαδικά. Βρισκόμαστε στον τέταρτο μήνα Διακυβέρνησης και ξεδιπλώνεται πλέον, εμφανώς, πυκνό πρόγραμμα παραγωγής έργου σε πολλούς τομείς.

Ξεκίνησε αρχές φθινοπώρου ο Αδ. Γεωργιάδης, όταν ακόμη κυριαρχούσε η γκρίνια για τον λήθαργο της κυβέρνησης με τα Εργασιακά. Ο ίδιος πρωταγωνιστεί αυτές τις ημέρες στον διάλογο για τα Ασφαλιστικά με το σχέδιο νόμου που κατάρτισε. Ακολούθησε, τάχιστα, με τη Δημόσια Διοίκηση και τα κριτήρια πρόσληψης διευθυνόντων συμβούλων στα κρατικά Νοσοκομεία και σε άλλους 600 φορείς του Δημοσίου η Ν. Κεραμέως. Ξεσήκωσε περισσότερες διαφωνίες στα ενδότερα της κυβέρνησης. Οι αντιρρήσεις υπουργών ότι εκχωρούνται προνομιακά «τιμάρια» δεν πτόησαν τον Κ. Μητσοτάκη, όπως έδειξε η εξέλιξη.

Στο μεταξύ, έχουν ήδη αμβλυνθεί οι ανησυχίες των συμβολαιογράφων για το Ψηφιακό συμβόλαιο που σχεδιάζει να εισαγάγει από τις αρχές του 2024 ο Κ. Κυρανάκης, ενώ ο Δ. Παπαστεργίου της Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσθέτει κι άλλες υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται μέσω της τεχνολογίας για να μειώνεται η ταλαιπωρία στις συναλλαγές με το κράτος.

Την ίδια στιγμή κατέθετε το Φορολογικό Νομοσχέδιο του ο Κ. Χατζηδάκης, με βασικό στόχο τον περιορισμό, κατα κάποιο ήπιο τρόπο, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Για να πάρουν σειρά, από την εβδομάδα που ανοίγει σήμερα, τα καυτά ζητήματα επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης και της επιστροφής στη σοβαρότητα αναφορικά με την εφαρμογή των Νόμων συνδυαστικά με την αυστηροποίηση των ποινών υπό τον σχεδιασμό του υπουργού Γ. Φλωρίδη και του υφυπουργού Ιω. Μπούγα.

Περιμένουμε, πριν κλείσει η χρονιά, τις παρεμβάσεις στο ΕΣΥ, με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη να έχει παρουσιάσει έως σήμερα επιμέρους πτυχές στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως των εγκεφαλικών επεισοδίων και της επακόλουθης εξειδικευμένης αποκατάστασης για την οποία προετοιμάστηκαν βήματα προόδου.

Αδημονούμε για την αποκάλυψη του πολυαναμενόμενου σχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ από τον Κ. Πιερρακάκη. Όπως και να το κάνουμε, θα είναι μια ιστορία επιτυχίας για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση του να καταγραφεί η επίτευξη του κορυφαίου ζητούμενου της τελευταίας 20ετίας.

Προφανώς, οι χαμηλές επιδόσεις της κατακερματισμένης πολυκομματικής Αντιπολίτευσης, δεν προδικάζουν ανέφελο βηματισμό για την Κυβέρνηση. Πολύ, πιο ισχυρή η αντιπολίτευση των πολιτών, οι οποίοι εκφράζονται πρωτίστως συντεχνιακά, εάν πρόκειται για τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Οι μεταρρυθμίσεις ενοχλούν κατά την υλοποίηση και στη συνέχεια στην εφαρμογή τους ακόμη κι εκείνους που τις υποστηρίζουν. Είναι πια μια εμπεδωμένη διαπίστωση για το ελληνικό περιβάλλον. Αλλά όταν γίνουν πράξη και η καθημερινότητα πιο εύκολη, τότε ξεχνιούνται όλα.

Ο Κ. Χατζηδάκης, είναι ο υπουργός που δοκιμάζεται περισσότερο αυτή την περίοδο. Έχει, βέβαια, προϊστορικό στις δύσκολες και αντιδημοφιλείς αποφάσεις, όμως η κάθε φορά έχει τα ειδικά της χαρακτηριστικά. Ο υπ. Οικονομικών, μετά την επιτυχημένη για τον ίδιο, διευθέτηση της έκδοσης συντάξεων μέσω της αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ, έρχεται αντιμέτωπος με επαγγελματικές ομάδες που διαθέτουν ερείσματα στο πολιτικό σύστημα.

Οι κυβερνητικές αντοχές στις ασκούμενες πιέσεις είναι το στοίχημα του πρωθυπουργού. Εμφανίζεται ανυποχώρητος να επιμένει στο βασικό ζητούμενο, της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Η Μεταρρύθμιση έχει μάλλον ήπια χαρακτηριστικά, τα οποία δεν παύουν να προκαλούν αντιδράσεις από επαγγελματικές ομάδες που νιώθουν ότι θίγονται.

Γεγονός είναι πως, διαχρονικά, το πολιτικό σύστημα με την οπισθοχώρηση του συνέτεινε στη δημιουργία «κακομαθημένων» συντεχνιών που επιτυγχάνουν επι δεκαετίες την εξαίρεση τους από τον ισχύοντα  κανόνα για τις «μάζες» των λιγότερο ισχυρών.

Ο Κ. Μητσοτάκης θα δείξει εάν εννοεί όσα υπόσχεται…