Προεκλογική, κροκοδείλια κλάψα

Ακόμη κι όσοι δεν έχουν ιδέα για την περίφημη Μονή της Χώρας, στην Κωνσταντινούπολη, με την είδηση και μόνο ότι ο πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε να τη μετατρέψει σε τζαμί αναστατώθηκαν συναισθηματικά. Λογικό. Πόσο μάλλον εκείνοι που κάτι έχουν ακούσει σχετικά με το μνημείο, το οποίο οι Τούρκοι ονομάζουν «Kariye Camii» ή στην καλύτερη περίπτωση «Kariye Müzesi». Δεν γνωρίζω πόσοι εκδρομείς στην Πόλη, είχαν προλάβει να συμπεριλάβουν, στο βαρύ πρόγραμμα της περιηγήσεως τους, την επίσκεψη στο σωζόμενο αριστούργημα της παλαιολόγειας τέχνης. Είναι γεγονός πως η κλειστή Αγορά (kapalι çarsι), με τις αντιγραφές των επωνύμων προϊόντων, τα χαλιά, τα δερμάτινα και τα χρυσαφικά περιορίζει κατά πολύ το χρόνο και, πολλές φορές, το ενδιαφέρον για την κληρονομιά της απαράμιλλης Βυζαντινής χιλιετίας…

Κάτι το Ορθόδοξο ελληνικό Πάσχα, κάτι που πλησιάζει η «Μαύρη» ημέρα της 29ης Μαΐου, κάτι η ανταποδοτική επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία κι η συνάντηση του με τον Ερντογάν φόρτισαν την ατμόσφαιρα στην πατρίδα. Εκεί όμως που περίσσεψε ο πόνος ψυχής και η σπαραξικάρδια αντίδραση ήταν στο περιβάλλον της Ακροδεξιάς! Δεν είναι λίγο πράγμα να συμπίπτουν χρονικά τα γεγονότα αυτά με τις Ευρωεκλογές, μόλις 571 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης! Όταν η Χριστιανική Δύση, Καθολική κι Ορθόδοξη, δεν μπόρεσε να ομονοήσει πάνω στα τείχη του Επταπυργίου, μπροστά στη βομβάρδα και στις ορδές των απίστων κι έπεσε στα χέρια του πορθητή Μωάμεθ…

Μετατροπή σε τζαμί ενός βυζαντινού Μνημείου που κατέχουν οι Τούρκοι, πρακτικά σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο με την Αγία Σοφία. Κουρέλια θα απλωθούν στην τοιχοποιία και θα σκεπάσουν τα συγκλονιστικά ψηφιδωτά και τις αγιογραφίες που κοσμούν τη Μονή της Χώρας, ώστε οι μουσουλμάνοι πιστοί να μην σκανδαλίζονται. Θα περιοριστούν προφανώς κι οι επισκέψεις. Ελπίζουμε, οι Αρχές να μην κατεβάσουν την ιστοσελίδα του Μουσείου και τις αναρτημένες φωτογραφίες, που είναι μια παρηγοριά για όσους δεν πρόλαβαν να δουν τα αριστουργήματα από κοντά.

Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα; Πώς μπορεί να αντιδράσει; Επί της ουσίας, τίποτε περισσότερο από γραπτές ανακοινώσεις ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης, η οποία ωστόσο στο πολιτισμένο σκέλος της είναι από μόνη της ενημερωμένη. Ο Πρωθυπουργός είπε σε χθεσινή συνέντευξη του ότι δεν πρέπει να αναβάλλει την επίσκεψη του στην Τουρκία και θα είναι πολύ καλύτερα να εκφράσει ο ίδιος την εντονότατη δυσαρέσκεια του για την επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν μπαίνει στον πειρασμό να συμπεριφερθεί όπως η Τουρκία στα εναπομείναντα, από τα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, μουσουλμανικά μνημεία.

Αυτό που έχει σημασία διεθνώς, είναι το ένα ακόμη βήμα προς την «έξοδο» από τη Δύση στο οποίο προχώρησε ο Ερντογάν. Η Ουνέσκο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τον πολιτισμικό κατήφορο της Τουρκίας και την ακόμη μία βάναυση συμπεριφορά προς τα Μνημεία της Ανθρωπότητας. Δυστυχώς, όμως, αυτό είναι το κράτος που τα διαχειρίζεται. 

Ό,τι διαθέτει στο έδαφος της η Τουρκία, προέρχεται από την κληρονομιά λαών που κατοίκησαν το έδαφος της πολλούς αιώνες προτού οι Σελτζούκοι εισχωρήσουν κατά τον 11ο μόλις Αιώνα μ.Χ. στη Βυζαντινή Ανατολία.

Κι επειδή δεν μπορεί να υπερηφανευτεί για δικά της δημιουργήματα, επιτίθεται σε όσα εμπορεύεται λόγω τουρισμού, αλλά ταυτοχρόνως τα φοβάται. Διότι, αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία που επιχειρεί να «κτίσει».

Η Ελλάδα ως έθνος βαθιάς Ιστορίας υπερτερεί. Δεν έχει ανασφάλεια, ούτε πρέπει να νιώθει μειονεκτικά κι ούτε φυσικά να αντιδρά σπασμωδικά και υστερικά, όπως θέλουν κάποιοι κομματικοί πατριδοκάπηλοι!

Τη δύναμη που προσδίδει η Ιστορία δεν χρειάζεται να τη φωνάζεις. 

Την αντιλαμβάνονται φίλοι κι εχθροί…

Διαβάστε Περισσότερα