Πόσα ούζα αντέχει ο οργανισμός μας;

Για το διεθνούς κύρους και μεγάλης επιδραστικότητας «Economist» η Ελλάδα για δεύτερη χρονιά, κατατάσσεται 1η ανάμεσα σε 35 κράτη για τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις το έτος 2023!

Άλλος ένας απίθανος θρίαμβος, γράφει το περιοδικό, που αξίζει να το γιορτάσουμε εμείς οι Έλληνες. Μας προτείνει να πιούμε ένα ουζάκι στην υγειά μας…

Αυτή η συνεχιζόμενη πρωτιά, αυτή η επιτυχία της Ελλάδας αντανακλά και σε ποιο βαθμό στο Δημόσιο τομέα και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να γιορτάσουμε με ούζα μεν, αλλά να έχουμε και την αύξηση του μισθού στο πορτοφόλι μας;

Με δεδομένο ότι ακολουθούν την Ελλάδα, στον ίδιο κατάλογο οι ΗΠΑ, ο Καναδάς πιο κάτω και με χαμηλές επιδόσεις ακόμη πιο κάτω η Γερμανία, το Ην. Βασίλειο, η Ιρλανδία και στον βυθό, μάλιστα, η Φινλανδία, είναι να απορείς, πως ο Έλληνας εργαζόμενος δεν έχει μοιραστεί ακόμη στην τσέπη του αυτή τη χαρά ώστε να απολαύσει ακόμη ένα ουζάκι με συνοδεία μεζέ…

Ο «Economist» μιλάει για ένδοξες αποδόσεις μετοχών, βάση της αύξησης της χρηματιστηριακής αξίας της ελληνικής αγοράς κατά 43,8%, που σημαίνει ότι οι επενδυτές ενδιαφέρθηκαν και πάλι για τις ελληνικές εταιρείες. Συνέβη αυτό, όπως αναλύει το περιοδικό, επειδή η κυβέρνηση εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τους επενδυτές.

Η ανάλυση στέλνει τους ουραγούς Φινλανδούς να πνίξουν τον πόνο τους σ’ ένα σφηνάκι παντσντρανκ.

Το σκηνικό, όπως περιγράφεται, μοιάζει υπέροχο κι ονειρικό. Προφανώς, δεν αφορά τους πολλούς βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα. Ενδέχεται, εάν συνεχιστεί η σοβαρότητα, τελικά να αφορά και τους πολλούς μακροπρόθεσμα όμως.

Έως τότε ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα.

Πώς να συγκριθούν οι μισθοί της Ελλάδας με των ΗΠΑ, Βρετανίας και των λοιπών, όταν η λίστα του κορυφαίου περιοδικού παρουσιάζει την ελληνική οικονομία στην πρώτη θέση;

Πώς μεταφράζεται η άνοδος της πραγματικής αξίας του Χρηματιστηρίου στην τσέπη του μισθωτού, πέραν από τον προσανατολισμό προς τις επενδύσεις μετοχών και τον λαϊκό καπιταλισμό, που απαιτούν ατομική συγκρότηση, σοβαρότητα και την επίγνωση της ανάληψης κινδύνου;

Σε ποιο βαθμό η έκθεση μπορεί να συστήσει στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν τώρα σε γενναίες αυξήσεις μισθών στο προσωπικό τους;

Καθώς, την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ως βασικό πρόβλημα των Ελλήνων την ακρίβεια, η οποία γονατίζει το νοικοκυριό παρά τις αυξήσεις που έχουν υπάρξει προσφάτως, η ετήσια νίκη της ελληνικής οικονομίας δεν αντανακλά άμεσα και ευθέως πάνω στους πολίτες.

Φυσικά, η εξέλιξη είναι απολύτως θετική. Για να μην πέφτει όμως στο στόμα των κακεντρεχών και των λαϊκιστών η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήνεται αδιάφορη στην καλλιέργεια της καχυποψίας και της μουρμούρας.

Εάν πράγματι, τα οικονομικά στοιχεία το τεκμηριώνουν είναι στο χέρι της να παρακινήσει τον ιδιωτικό τομέα να αυξήσει σοβαρά τις αμοιβές, εκεί όπου τα προσόντα συνδυάζονται με την ικανότητα, την προκοπή, τη διάθεση και την πρωτοβουλία…