Νικητής κατά κράτος ο Κ. Πιερρακάκης στο ντιμπέιτ με Ν. Ανδρουλάκη!

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ «παθαίνει» ΣΥΡΙΖΑ, με γραβάτα! Πριν από 18 χρόνια, όταν κυβερνούσε ο Κ. Καραμανλής και είχε τεθεί προς συζήτηση τόσο η αναθεώρηση του άρθρου 16 όσο κι η άρση απαγόρευσης της λειτουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ, το ΠΑΣΟΚ ήταν πάλι που (τότε) είχε πάθει…ΠΑΣΟΚ. Εν ολίγοις, το ΠΑΣΟΚ με τους καθηγητές του είχε φοβίσει τον Πρόεδρό του Γιώργο Παπανδρέου και τον είχε αποτρέψει να συναινέσει στην κυβερνητική πρόταση, παρότι ήταν σύμφωνος και δεν το έκρυβε…

Τα χρόνια πέρασαν, δυστυχώς, άγονα για την Ελλάδα στον παραγωγικό τομέα της παροχής τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε σχέση με άλλα γειτονικά κράτη. Αναγνωρίζοντας ότι θα ήταν απαράδεκτη κάθε άλλη καθυστέρηση η Κυβέρνηση τολμά να ανοίξει το δρόμο της μη κρατικής Ανώτατης Εκπαίδευσης έως ότου έρθει ο χρόνος της αναθεώρησης του άρθρου 16. Στην Κύπρο η πολιτική τάξη ωριμότερη, έχει δώσει διαπιστευτήρια ήδη από το 2013 με τη διακομματική αποδοχή του δικού της Μνημονίου, συναίνεσε στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ τα οποία αποφέρουν πάνω από 6% στο ΑΕΠ της χώρας. 

Εμείς, ωστόσο,  εξακολουθούμε να ζούμε σφιχταγκαλιασμένοι με το μύθο της αυταρέσκειας (μας), ως ο εξυπνότερος λαός του κόσμου! Μόνο με όρους μη πολιτικούς θα μπορούσε να αναζητηθεί η ερμηνεία της άρνησης των δύο κομμάτων που συμπλέκονται για τη θέση της Αξ. Αντιπολίτευσης στην παροχή θετικής ψήφου στο σχέδιο Νόμου Πιερρακάκη για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων. Πρωταγωνιστές στον πολιτικό πρωτογονισμό και συνάμα λαϊκισμό, για να είμαστε ακριβείς, είναι οι σημερινοί ηγέτες τους. 

Ένας ο Σ. Κασσελάκης γόνος αστικής οικογένειας, με επιχειρηματική δραστηριότητα, που σπούδασε σε αντίστοιχο Πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ και τώρα υποδύεται το ρόλο του Αριστερού Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ κι ο άλλος, ο Ν. Ανδρουλάκης, υποστηριχτής αρχικά της ιδέας και ουδέποτε «εκπαιδευθείς» στην Ευρώπη, όπου ασκούσε πολιτική επί σειρά ετών.

Ο οποίος, μόλις αντιλήφθηκε την ευκαιρία ότι θα μπορούσε να «κλέψει» ψηφοφόρους από τον σπαρασσόμενο ΣΥΡΙΖΑ μεταπήδησε στην καταψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ δηλώνει υποστηρικτής της αναθεώρησης του άρθρου 16! Κλασική κουτοπόνηρη τακτική…

Επόμενο ήταν η αρχηγική «τρικυμία» να φέρει αναστάτωση στο βουλευτικό «πλήρωμα» του ΠΑΣΟΚ. Μαζί Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δηλώνουν ανυποταγή στη βούληση του Προέδρου Ανδρουλάκη για καταψήφιση αλλά επιπλέον θέτουν και το ουσιαστικό, πολιτικό, θέμα. «Τι ακριβώς αντιστρατευόμαστε;», διερωτώνται σωστά.

Κι αν, υποθέσουμε, ότι τον Ν. Ανδρουλάκη δεν τον προβληματίζουν και πολύ οι δύο βουλευτές, οι ψηφοφόροι δεν φαντάζομαι ότι του επιτρέπουν αδιαφορία: Στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, το 55% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ βρίσκουν προς τη σωστή κατεύθυνση με κάποιες βελτιώσεις το νομοσχέδιο Πιερρακάκη, με το 8% να συμπλέει με την κυβέρνηση στη «σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει» και μόλις το 32% να κατατείνει στη «λανθασμένη κατεύθυνση» συμφωνώντας με την ηγετική θέση Ανδρουλάκη. Δεν το λες κι επιτυχή αρχηγική στόχευση…

Έχει ενδιαφέρον το εξ΄ αποστάσεως debate μεταξύ Ανδρουλάκη και υπουργού Πιερρακάκη.

Υποστηρίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι επενδύεται στην Παιδεία το 2,8% του ΑΕΠ, από τα χαμηλότερο του ΟΟΣΑ.

«4,1% είναι η χρηματοδότηση της Παιδείας σύμφωνα με την Eurostat απαντά ο υπουργός Παιδείας.

Ο τρόπος λειτουργίας υποκρύπτει κερδοσκοπία αντιτείνει ο Ανδρουλάκης.

Και το μη κερδοσκοπικό αντανακλάται, ανάμεσα σε άλλα, και στο άρθρο 142 περί αφαίρεσης της άδειας. Το οποίο άρθρο 142 λέει ρητά ότι η αφαίρεση της άδειας προκύπτει ακόμη και σε παραβίαση των όρων περί μη κερδοσκοπιμότητας, απαντά ο Πιερρακάκης.

Υπάρχουν δημοσιονομικές ευελιξίες μεγαλύτερες απ΄ό,τι υπήρχαν τα χρόνια των Μνημονίων. Τι έκανε αυτή η κυβέρνηση μια ολόκληρη πενταετία; Πως βελτίωσε την κατάσταση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο; Ρωτά ο Ανδρουλάκης.

Η χρηματοδότηση του δημόσιου Πανεπιστημίου έχει αυξηθεί 50% στον τακτικό Προϋπολογισμό από το 2019 και μετά. Αν βάλουμε στέγαση, σίτιση ή άλλες χρηματοδοτήσεις ετησίως δίνουμε κάπου μισό δισ. Αν προσθέσουμε σ’ αυτά και τα χρήματα που έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ έρχεται ένα άλλο 1,5 δισ. μαζί με τις Εστίες που χτίζουμε, λέει ο Πιερρακάκης.

Εμείς θέλουμε και γεωγραφικά κριτήρια, για το που θα ανοίξουν ντα παραρτήματα των ΑΕΙ που θα έρθουν από το εξωτερικό συνεχίζει ο Ανδρουλάκης τους όρους που θέτει. 

Και οι εγγυητικές διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν μιλάμε για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ή για την περιφέρεια, αυτομάτως η απάντηση του υπουργού.

Αλλά με ποιότητα σπουδών, συνεχίζει, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πρέπει να έχουν μια σειρά από προϋποθέσεις πιστοποίησης και ακαδημαϊκές και βέβαια οι καθηγητές θα εξελίσσονται με τον τρόπο που συμβαίνει και στα μητρικά. Δηλαδή μιλάμε για πλήρη παραρτήματα, λέει ο Πιερρακάκης.

Να γίνουν όπως έχουμε πει με ακαδημαϊκά κριτήρια, συνεχίζει ο Ανδρουλάκης.

Καλώ τους πάντες να δουν τα κριτήρια τα οποία υπάρχουν στο Νόμο, είναι τα αυστηρότερα στην ΕΕ. Ακόμη κι η βάση εισαγωγής που μπήκε δείχνει τι είδους ιδρύματα θέλουμε. Απευθυνόμαστε μόνο σε εκείνους που βλέπουν τη χώρα μας στρατηγικά και ποιοτικά, απαντά ο υπουργός.

Με υψηλό επίπεδο και έρευνας, διακόπτει ο Ανδρουλάκης.

Προβλέπεται υποχρέωση έρευνας σε αυτά τα παραρτήματα, η οποία θα κατατίθεται στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και θα αξιολογείται από την ΕΘΑΕ, υπογραμμίζει ο Πιερρακάκης.

Εμείς λέμε Ενιαία Αρχή Αξιολόγησης και για το Δημόσιο και το Κρατικό Πανεπιστήμιο, προτείνει ο Ανδρουλάκης.

Στην Ελλάδα έχουμε Ανεξάρτητη Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης η οποία Αρχή θα ασκεί εποπτεία και για τα Δημόσια Πανεπιστήμια και πλέον και για τα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα, η θέση του υπουργού.

Εμείς σήμερα προτείνουμε το σκανδιναβικό μοντέλο, καταλήγει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Πιερρακάκης, κλείνει:

Το πρόβλημα με το σκανδιναβικό μοντέλο, το οποίο έχει επικαλεστεί το ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν υπάρχει αυτούσιο σε καμία σκανδιναβική χώρα. Άρα είναι ένα virtual μοντέλο»…

Ένα προς ένα όλα τα επιχειρήματα του Νίκου Ανδρουλάκη απαντώνται από τον υπουργό Πιερρακάκη κι άλλες θέσεις του ΠΑΣΟΚ καταρρίπτονται.

Εάν δεν επικρατούσε ο στείρος κομματικός ανταγωνισμός το ΠΑΣΟΚ θα υπερψήφιζε το νόμο Πιερρακάκη και θα απέφευγε να δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους του.

Ώστε να μην αλληθωρίζουν οι άνθρωποι προς τον Μητσοτάκη…